Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Φεβρουάριο – Στο 2,6% στην ευρωζώνη
Υποχώρησε στο 2,6% στην ευρωζώνη σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Στο 3,2% παρέμεινε ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Φεβρουάριο ενώ στο 2,6% «έπεσε» στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα (από 3,7% τον Δεκέμβριο) και στο 2,8% για την ευρωζώνη (από 2,9% τον Δεκέμβριο).
Σημειώνεται ότι από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρίξει τις τιμές.
Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι οι τιμές «σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα» θα μειωθούν έως και 15%, ενώ επίσης 15% θα είναι η μείωση στις αρχικές τιμές στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος 1ης (0-6 μήνες) και 2ης (6-12 μήνες) βρεφικής ηλικίας, που θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι.
Ωστόσο απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, βρεφικές – παιδικές πάνες, καθαριστικά παντός είδους, οδοντόκρεμες, σαμπουάν – αφρόλουτρα – conditioner και σαπούνια, τα οποία αφορά το μέτρο της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων – παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια, «γεμίζουν» κατά 25% το καλάθι των καταναλωτών. Το υπόλοιπο 75% «γεμίζει» με τρόφιμα, μια κατηγορία αγαθών που η Ελλάδα αναδείχθηκε… δευτεραθλήτρια και τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο ευρωζώνης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (4,0%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,9%, έναντι 4,0% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6%, έναντι 2,0% τον Ιανουάριο) και την ενέργεια (-3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).
Δομικός πληθωρισμός
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στους κλάδους των τροφίμων και της, ο δομικός ΔΤΚ στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% ετησίως τον περασμένο μήνα μετά το 3,3% του Ιανουαρίου. Σε επίπεδο μήνα δε, ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% από τον Ιανουάριο μετά τη μηνιαία πτώση κατά 0,9% που είχε εμφανίσει στην προηγούμενη μηνιαία σύγκριση.
Στις κατά τόπους μετρήσεις, ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν στην Κροατία με 4,8% ετησίως, στην Εσθονία με 4,4% και στην Αυστρία με 4,2%.
Αντίθετα, στην Λετονία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφάνισε ετήσια αύξηση μόλις 0,7%, στην Ιταλία 0,9% και στην Λιθουανία 1,1%.
Σε χαμηλό 2,5 ετών η Γαλλία
Σε χαμηλό 2,5 ετών έπεσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 3,1% έναντι 3,4% τον Ιανουάριο.
«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού κερδίζεται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter. «Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να είμαστε κοντά στον στόχο του 2%».
Η ευρεία υποχώρηση προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έρχεται καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και η οικονομία της Ευρώπης μένει στάσιμη, επισημαίνει το Bloomberg.
Αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη, ωστόσο, προειδοποιούν να μη χαλαρώσει η νομισματική πολιτική πολύ σύντομα, υπό τον φόβο μιας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.
Έχουν το βλέμμα προσηλωμένο στους μισθούς και εκτιμούν ότι δεν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα δεδομένα που χρειάζονται πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Χαμηλό 2ετίας για τη Γερμανία
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Ειδικότερα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2021 (+2,4%). Ο εναρμονισμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,7%, έναντι 3,1% τον Ιανουάριο, φθάνοντας ακόμα πιο κοντά στον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ρυθμός πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, που συχνά αναφέρεται ως δομικός πληθωρισμός εκτιμάται στο 3,4%.
Οι τιμές για τις υπηρεσίες συνέχισαν επίσης να αυξάνονται κατά 3,4%.
Πτώση και στην Ισπανία
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%, από 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο.
Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα στο 3,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση υποχώρησε στο 2,9% τον Φεβρουάριο, σημαντικά χαμηλότερα από το 3,5% του Ιανουαρίου, ευθυγραμμιζόμενος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις