Δεν ανταποκρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο στον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Στην πραγματικότητα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους κυμαίνεται από 17-53%, αφήνοντας ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού απροστάτευτο, ακόμη και όταν έχει εμβολιαστεί.

Η πρόβλεψη της ανταπόκρισης στο εμβόλιο αποτελεί μια πρόκληση.

Όσο μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα γερνά επίσης. Όμως δεν γερνούν οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό.

Η διακύμανση στους ρυθμούς με τους οποίους γερνά το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, θα μπορούσε να είναι η αιτία για τις διαφορές στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας ορίζουν αν θα είναι αποτελεσματικό ένα εμβόλιο

Η ηλικία δεν είναι καλός προγνωστικός παράγοντας ανταπόκρισης στο εμβόλιο της γρίπης – Τα βασικά ανοσολογικά προφίλ μπορούν να δώσουν σωστή πρόβλεψη

Η μελέτη VITAL που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell, ταξινόμησε τους ανθρώπους σε διαφορετικούς «ανοσότυπους» με βάση το ανοσοποιητικό προφίλ τους σε κυτταρικό επίπεδο, για να δει εάν αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αυξήσει την προβλεψιμότητα του εάν το εμβόλιο θα λειτουργούσε σε ένα άτομο ή όχι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκρόνιγκεν και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Ολλανδίας ανέλυσαν τα ανοσοποιητικά προφίλ σε περισσότερα από 300 άτομα ηλικίας 25-98 ετών, τόσο πριν όσο και μετά τη λήψη του αντιγριπικού εμβολίου.

Ήδη πριν τον εμβολιασμό, εντόπισαν δύο ανοσοτύπους, εκ των οποίων ο ένας συσχετίστηκε με ασθενή ανταπόκριση και ο άλλος με ισχυρή ανταπόκριση στο εμβόλιο. Το εύρημα έδειξε ότι η ηλικία δεν είναι καλός προγνωστικός παράγοντας ανταπόκρισης στο εμβόλιο της γρίπης, σε αντίθεση με τα βασικά ανοσολογικά προφίλ τα οποία μπορούν να δώσουν σωστή πρόβλεψη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Άλπερ Τσεβιρτζέλ του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και το τμήμα Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, δήλωσε: «Η μελέτη μας, αξιοποιώντας την καινοτόμο ιδέα των ανοσοτύπων, αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το προφίλ του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ατόμου επηρεάζουν την ανταπόκρισή του στον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Με τον εντοπισμό συγκεκριμένων ανοσοτύπων που σχετίζονται με περιορισμένη ή ισχυρή ανταπόκριση των αντισωμάτων τους, αποκαλύψαμε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη αρχική κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανταπόκρισή του στον εμβολιασμό».

Αυτή η μελέτη, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών εμβολιασμού με σκοπό την κάλυψη και των ατόμων που σήμερα δεν προστατεύονται από τα τρέχοντα εμβόλια.

«Αυτή η έρευνα, που ενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ), ανοίγει το δρόμο για εξατομικευμένες στρατηγικές εμβολιασμού, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς της τρίτης ηλικίας. Υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης του ατομικού προφίλ του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανταπόκριση του εμβολίου, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην προσέγγισή μας στον εμβολιασμό και τη συνολική υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Τσεβιρτζέλ.

Η έρευνα VITAL υποστηρίχθηκε από την Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.