Μεσογειακή Φώκια: Ενώνουμε δυνάμεις για την προστασία της
Οι κυριότερες απειλές για τη μεσογειακή φώκια είναι η υποβάθμιση των βιοτόπων της, η ηθελημένη θανάτωση της, οι τυχαίες παγιδεύσεις της από αλιευτικά, η μείωση της διαθέσιμης τροφής και η ρύπανση.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
«Μεσογειακή Φώκια. Ένα εμβληματικό είδος της Μεσογείου – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», ήταν το θέμα της ημερίσας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή της Πάφου, στην Κύπρο.
Η επιστημονική ημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Πέγειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου. H εκδήλωση υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «MOm»με έδρα την Ελλάδα, που μελετά και προστατεύει τη Μεσογειακή φώκια.
Η ανάγκη της προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας κοινών δράσεων σε Κύπρο και Ελλάδα, για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, στο πολύ σημαντικό θέμα προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας «Monachus Monachus». Ένα σπάνιο είδος φώκιας, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που απειλείται με εξαφάνιση.
Κύριος ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Θαλάσσιος Βιολόγος, Δρ. Πάνος Δενδρινός, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν συλλεχτεί σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας του θαλάσσιου θηλαστικού.
Ο επιστήμονας αναφέρθηκε και στις σημαντικές δράσεις που αναπτύσσουν ο Όμιλος «Korantina Homes« που στοχεύουν στη διασφάλιση ενός βιώσιμου τουρισμού με σεβασμό στο οικοσύστημα και ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον.
Σωστές δράσεις και ενέργειες για την προστασία της
Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η νέα Υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου, που εξέφρασε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το πρόγραμμα προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας. Σημείωσε πως με σεβασμό στο οικοσύστημα, σωστές δράσεις και ενέργειες, ο άνθρωπος και τα προστατευόμενα είδη, όπως η φώκια και η χελώνα, μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
Εισηγητές ήταν επίσης ο συγγραφέας και λειτουργός του Κλάδου Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Δρ. Χάρης Νικολάου επιστημονικό μέλος της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, καθώς και η Δρ. Μελίνα Μάρκου, λειτουργός του Τμήματος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις