Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο χτύπημα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), νότια της πόλης της Γάζας, όταν δεκάδες πεινασμένοι Παλαιστίνιοι δέχθηκαν πυρά, ενώ περίμεναν να προμηθευτούν ελάχιστα τρόφιμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον 112 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 760 να τραυματιστούν.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αναστέλλει τις αγορές όπλων από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «γενοκτονία» τους θανάτους των 112 Παλαιστινίων.

«Είναι ευθύνη του Ισραήλ να συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να προστατεύει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας»

«Ζητώντας τρόφιμα, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον Νετανιάχου», αναφέρει ο Πέτρο σε ανάρτησή του στο X. «Αυτό ονομάζεται γενοκτονία και θυμίζει το Ολοκαύτωμα, ακόμη και αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν. Ο κόσμος πρέπει να μπλοκάρει τον Νετανιάχου. Η Κολομβία αναστέλλει όλες τις αγορές όπλων από το Ισραήλ».

Γαλλία και Καναδάς

Η Γαλλία ανέφερε ότι οι πυροβολισμοί εναντίον περισσότερων από 100 Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια ήταν «αδικαιολόγητοι» και ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στο περιστατικό.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη του Ισραήλ να συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να προστατεύει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κριστόφ Λεμουάν.

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τραυματίες μετά από ισραηλινά πυρά, εναντίον ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια, στην πόλη της Γάζας, (Πηγή: REUTERS)

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζόλι χαρακτήρισε «εφιάλτη» τον θάνατο τουλάχιστον 112 ανθρώπων που περίμεναν μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Παράλληλα ζήτησε τον τερματισμό των μαχών στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Όσον αφορά αυτό που συνέβη σήμερα στη Γάζα, πρέπει να πω ότι θεωρώ ότι πρόκειται για εφιάλτη», δήλωσε η Τζόλι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής βοήθεια στέλνεται στη Γάζα και ότι οι άνθρωποι προστατεύονται όταν πηγαίνουν να πάρουν αυτή τη βοήθεια», προσέθεσε.

Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν «ένα ακόμη έγκλημα.

«Το Ισραήλ διέπραξε ένα ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με τη δολοφονία των Παλαιστινίων στην πλατεία Ναμπούλσι. Το γεγονός ότι το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου στη Γάζα, τώρα στοχοποιεί αθώους πολίτες που αναζητούν σωτήρια βοήθεια είναι απόδειξη της πρόθεσης του Ισραήλ να καταστρέψει ολόκληρο τον παλαιστινιακό πληθυσμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα. Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει την κοινή λογική ή τη συνείδηση να λάβει αυτή την απόφαση. Όλος ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η θηριωδία στη Γάζα πρόκειται να μετατραπεί σε παγκόσμια καταστροφή με επιπτώσεις πολύ πέρα από την περιοχή. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους όσοι έχουν επιρροή στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα», προσέθεσε.

Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους μετά το άνοιγμα πυρών των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον ανθρώπων που αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

«Το Κατάρ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια σφαγή που διέπραξε η ισραηλινή κατοχή, εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών που περίμεναν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων», ανέφερε το υπουργείο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η συνέχιση των βάναυσων εγκλημάτων της κατοχής, στο πλαίσιο του κτηνώδους πολέμου της κατά της Λωρίδας της Γάζας, αποδεικνύει μέρα με τη μέρα την επιτακτική ανάγκη για επείγουσα διεθνή δράση, ώστε να τερματιστεί άμεσα αυτή η πρωτοφανής επιθετικότητα στην πρόσφατη ιστορία».


Σαουδική Αραβία

Σε παρόμοιο κλίμα και η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας που καταδίκασε τη «στοχοποίηση» άοπλων πολιτών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε «έντονη καταδίκη και κατήγγειλε» τη «στοχοποίηση άοπλων πολιτών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».Το υπουργείο επιβεβαίωσε σε σημερινή ανακοίνωσή του την «κατηγορηματική απόρριψη των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από οποιοδήποτε μέρος και με οποιοδήποτε πρόσχημα».

«Το Βασίλειο ανανεώνει επίσης τις απαιτήσεις του προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει σταθερή θέση για να υποχρεώσει το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ανοίξει αμέσως ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, να επιτρέψει την εκκένωση των τραυματιών και να επιτρέψει την παράδοση βοήθειας και ιατρικού εξοπλισμού», αναφέρεται.

Ομάν

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η φονική επίθεση κατά των αιτούντων βοήθεια ήταν μέρος των «συστηματικών εγκληματικών ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων».

Το περιστατικό ήταν μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι δεν ήταν «τίποτα άλλο από τη συνέχιση της πολιτικής εξόντωσης που ακολουθούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

«Το Ομάν καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως και αποφασιστικά για να τερματιστούν οι τραγικές ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας και να θεωρηθεί πλήρως υπεύθυνο το κατοχικό κράτος για τη στοχοποίηση αμάχων και πολιτικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το υπουργείο.

ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ολίβια Ντάλτον δήλωσε ότι οι μαζικοί πυροβολισμοί εναντίον αιτούντων βοήθεια στη Γάζα «πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά», επαναλαμβάνοντας ότι «πάρα πολλοί» άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ συχνά καλούν το Ισραήλ να διερευνήσει τις δικές του παραβιάσεις, αλλά οι ισραηλινές αρχές σπάνια διώκουν τις παραβιάσεις των στρατιωτών τους και συχνά τους απαλλάσσουν από τις κατηγορίες παρά τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία.

Η Ντάλτον κάλεσε το Ισραήλ να παράσχει σχέδια για το πώς θα διατηρηθεί η ασφάλεια στη Γάζα μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς. «Δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα σχέδια και ανησυχούμε βαθύτατα γι’ αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν θα εξέταζε το ενδεχόμενο παρακράτησης της βοήθειας προς το Ισραήλ, η Ντάλτον απέρριψε την ιδέα. «Είναι ένας στενός σύμμαχος που θα παραμείνει στενός σύμμαχος. Βρίσκονται στη δίνη μιας υπαρξιακής μάχης – μιας υπαρξιακής απειλής για την ύπαρξή τους από τη Χαμάς – και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε.