Ουκρανία: Γιατί δεν γελάνε πλέον στη Δύση με τις χειραψίες του Κιμ με τον Πούτιν
Δεδομένων των τρομερών ελλείψεων πυρομαχικών της Ουκρανίας, αυτό είναι ακριβώς που χρειάζεται ο Πούτιν αυτή τη στιγμή.
Όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιούσε συναντήσεις με τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, στη Δύση τον γιουχάριζαν που, όντας απομονωμένος, κατέφευγε σε συμμαχίες με αυταρχικά κράτη. Ήξερε όμως τι έκανε.
Καθώς η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία παραπαίει, ο αντίκτυπος της προμήθειας πυρομαχικών της Πιονγκγιάνγκ και των ιρανικών drones, είναι πιθανό να δώσουν στη Ρωσία ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στο ουκρανικό μέτωπο, σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Business Insider.
Μπορεί Ρωσία και Βόρεια Κορέα να μην έχουν παραδεχτεί μεταφορές όπλων και πυρομαχικών στο ουκρανικό μέτωπο, ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιωσήφ Μπερν, ειδικό στη Βόρεια Κορέα στο Royal United Services Institute «ο όγκος των πραγμάτων που έχουν περάσει είναι τεράστιος, είναι σημαντικός».
Από τον Σεπτέμβριο, η Νότια Κορέα λέει ότι έχει παρατηρήσει τη Βόρεια Κορέα να στέλνει περίπου 6.700 εμπορευματοκιβώτια στη Ρωσία, δυνητικά κρατώντας περίπου τρία εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού των 152 χιλιοστών ή μισό εκατομμύριο βλήματα των 122 χιλιοστών.
Ο αμυντικός αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης RAND, Μπρους Μπένετ θεωρεί ότι είναι μια «σημαντική συνεισφορά» στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και την πιθανότητα ότι πολλά από τα βλήματα -που πιθανότατα προέρχονται από αποθέματα της σοβιετικής εποχής- μπορεί να είναι άχρηστα.
Τα εργοστάσια της Βόρειας Κορέας εργάζονται τώρα όλο το εικοσιτετράωρο για να φέρουν στη Ρωσία νέα όπλα και οβίδες, δήλωσε η Νότια Κορέα την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία ο Τζον Χέρμπστ εάν εάν αυτές οι προμήθειες άλλαζαν την έκβαση του πολέμου για τη Ρωσία, το έθεσε ωμά: «Παρατείνουν το παιχνίδι».
Δεδομένων των τρομερών ελλείψεων πυρομαχικών της Ουκρανίας, αυτό είναι ακριβώς που χρειάζεται ο Πούτιν.
Πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ρωσία έριχνε 30.000 οβίδες ημερησίως στην Ουκρανία, περίπου όσες θα μπορούσαν να παράγουν οι ΗΠΑ σε έναν μήνα εκείνη την εποχή, είπε ο Μπένετ.
Οι ΗΠΑ από τότε αύξησαν την παραγωγή, αλλά «θα μας πάρει χρόνια για να φτάσουμε οπουδήποτε κοντά σε αυτό που παρέχει η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία», είπε ο Μπένετ.
«Βλέπετε την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίζει να χρησιμοποιεί πυροβολικό, να εκτοξεύει ρουκέτες σε ουκρανικές θέσεις, απλώς αυξάνεται μαζικά και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ πιθανό λόγω αυτής της ανάτασης από τους Βορειοκορεάτες» πρόσθεσε ο Μπερν.
Τι κερδίζει η Βόρεια Κορέα
Τι μπορεί να κερδίζει όμως η Βόρεια Κορέα από αυτή τη συνεργασία; Οι όροι της ανταλλαγής είναι άγνωστοι, αλλά ο Μπερν περιέγραψε αρκετούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να ωφεληθεί η Βόρεια Κορέα.
Το Cold hard cash είναι ένα. Χάρη στις διεθνείς κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα είναι υποχρεωμένη να κρατά μεγάλο μέρος των χρημάτων της στο εξωτερικό, είπε ο Μπερν.
Δυτικοί αξιωματούχοι πληροφοριών είπαν πρόσφατα στους New York Times ότι η Ρωσία είχε ξεπαγώσει εκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της Βόρειας Κορέας σε μια πιθανή ανταλλαγή με προμήθειες πυρομαχικών.
Ένας άλλος τομέας συνεργασίας είναι η τεχνολογία. Μπορεί να είναι οι εξελιγμένες μεταφορές τεχνολογίας για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα αεράμυνας και βαλλιστικούς πυραύλους, είπε ο Μπερν.
Η ευκαιρία να δει πώς αποδίδουν οι εγχώριοι βαλλιστικοί πύραυλοι της στο πεδίο της μάχης είναι επίσης «απολύτως ανεκτίμητη» για τον Κιμ, είπε ο Μπερν. Η Νότια Κορέα κατηγόρησε τον βόρειο γείτονά της ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως χώρο δοκιμών για τους πυρηνικούς πυραύλους της.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει ήδη δει να ενισχύει τη Βόρεια Κορέα στη διεθνή σκηνή, όπως τον Σεπτέμβριο όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πρότεινε ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της χώρας ήταν ξεπερασμένες.
Λειτουργώντας έτσι «ενθαρρύνει πραγματικά τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και οποιοδήποτε άλλο αυταρχικό κράτος», είπε ο Μπέθ Σάνερ, πρώην αξιωματούχος στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία της Ρωσίας με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα έχει αλλάξει την εικόνα, είπε.
«Πριν από δύο χρόνια, οι άνθρωποι θα έλεγαν, «εντάξει, η Ρωσία έχει κάποια δύναμη, αλλά ότι τίποτα σπουδαίο. Το Ιράν είναι μπελάς, όχι τίποτα σπουδαίο. Η Βόρεια Κορέα είναι μπελάς, ανησυχούμε για τα πυρηνικά της, αλλά όχι κάτι σπουδαίο», είπε ο Μπένετ.
Τώρα, είπε, «και οι τρεις χώρες φαίνονται πιο ισχυρές, πιο απειλητικές. Και έτσι ναι, άλλαξε το τοπίο» στην Ουκρανία.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο