Διπλάσια η προσβολή από παχυσαρκία την επόμενη δεκαετία
Νέοι ορίζοντες ανοίγουν με τα επερχόμενα φάρμακα που μιμούνται τη μεταβολική χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ή ο ένας στους επτά, ζουν σήμερα με παχυσαρκία. Όμως ως το 2035, η αναλογία θα φτάσει το 25% στο γενικό πληθυσμό και το 20% των παιδιών, έχοντας διπλασιαστεί από το 2020, φτάνοντας τα 400 εκατ. παιδιά.
Τότε, οι ιατρικές συνέπειες της παχυσαρκίας θα κοστίζουν πάνω από 4,3 τρισ. δολ. το 2035.
Οι προβλέψεις αυτές προέρχονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας που έχει οριστεί για τις 4 Μαρτίου. Το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας παχυσαρκίας, είναι «Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία και …», δίνοντας έμφαση στην υγεία, τον πλανήτη και τους νέους.
Η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο το αδυνάτισμα και η απώλεια κιλών. Είναι η συνολική βελτίωση της υγείας
Ας μιλήσουμε για την παχυσαρκία και… την υγεία
Είναι σημαντικό, όχι μόνο να αναγνωρίσουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά και να λάβουμε υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και τις άλλες ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία (σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, καρκίνος, άπνοια ύπνου, υπογονιμότητα κλπ). Υπάρχει συχνά μια υποτιμημένη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας, ειδικά της ψυχικής υγείας.
Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγιση και την αντιμετώπιση για να μειώσουμε το στίγμα και την ενοχή που σχετίζονται με την παχυσαρκία και να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζονται επαρκώς οι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία.
Ας μιλήσουμε για την παχυσαρκία και… τον πλανήτη μας
Φέτος , για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, θέλουμε να δούμε με άλλη οπτική γωνία τον πλανήτη μας και τι δημιουργεί το περιβάλλον που προκαλεί παχυσαρκία. Η υγεία διαμορφώνεται από τον κόσμο γύρω μας και ένα υγιές περιβάλλον δημιουργείται από μια σειρά παραγόντων : τη σταθερότητα του κλίματος μας, τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα για κατανάλωση και τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται στην αγορά. Για να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να δράσουμε, δημιουργώντας ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.
Ας μιλήσουμε για την παχυσαρκία και… τους νέους
Οι νέοι δεν είναι ποτέ η αιτία του ανθυγιεινού και μη βιώσιμου περιβάλλοντος, αλλά συχνά επηρεάζονται περισσότερο από αυτό. Πρέπει να ακούσουμε άμεσα τους νέους σε ότι αφορά τις προοπτικές τους και τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν.
Πρέπει να συνεργαστούμε με τους νέους για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που μειώνει ασθένειες όπως η παχυσαρκία, μειώνει τη ρύπανση του αέρα και σταθεροποιεί το κλίμα μας. Ο έλεγχος του food marketing, ο ρόλος του σχολείου, η εξάλειψη του στίγματος είναι κύριες προτεραιότητες.
Μέτρα αντιμετώπισης
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας επισημαίνουν ότι υπάρχουν τρείς τομείς στους οποίους κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας και ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να δράσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση:
- Κατάλληλες ιατρικές υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία
- Έγκαιρη παρέμβαση σε πρώιμο στάδιο της νόσου για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία
- Πρόληψη στους νεότερους για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία παχυσαρκίας.
Νέοι ορίζοντες θεραπείας
Ο Πρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος επεσήμανε ότι «η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο το αδυνάτισμα και η απώλεια κιλών. Είναι η συνολική βελτίωση της υγείας. Εκτός από την εξατομικευμένη παρέμβαση στις διατροφικές συνήθειες, τις οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα και την ουσιαστική ψυχική στήριξη, τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και οι βαριατρικές επεμβάσεις, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι.
Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας.
Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρολογικές και καρδιομεταβολικές επιδράσεις, έρχονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η τιρζεπατίδη (ο πρώτος και μοναδικός εγκεκριμένος διπλός αγωνιστής GLP-1 και GIP) και η σεμαγλουτίδη 2,4 mg (ο εγκεκριμένος αγωνιστής GLP-1) καλύπτουν το κενό ανάμεσα στην συντηρητική θεραπεία που προβλέπει αλλαγή του τρόπου ζωής και τη βαριατρική χειρουργική.
Μιμούνται τις επιδράσεις της μεταβολικής χειρουργικής και στοχεύουν και στην απώλεια και στη διατήρηση του βάρους.
Τα φάρμακα, όταν χρειάζονται και παρέχονται από τους ειδικούς γιατρούς, θα αλλάξουν την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας».
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση
- Καιρός: «Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά και στον ευρωπαϊκό νότο» λέει ο Τσατραφύλλιας
- Μαζεύουν το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τα νέα δεδομένα και τα προνόμια του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις