Θα μπορέσει να ξεπεράσει η ΑΙ τον άνθρωπο την επόμενη πενταετία;
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να περάσει κάθε ανθρώπινη δοκιμασία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας στην έλευση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang.
Ο Huang, ο οποίος ηγείται της κορυφαίας στον κόσμο κατασκευάστριας εταιρείας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συστημάτων όπως το ChatGPT της OpenAI, απάντησε σε σχετική ερώτηση στο οικονομικό φόρουμ 2024 Stanford Institute for Economic Policy Research Summit που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σχετικά με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί ένας από τους μακροχρόνιους στόχους της Silicon Valley: η δημιουργία υπολογιστών που θα μπορούν να σκέφτονται όπως οι άνθρωποι.
Για τον Huang η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο ορίζεται ο στόχος. Αν ο ορισμός είναι η ικανότητα να περνάει τις ανθρώπινες δοκιμασίες, τότε ναι, η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) θα το καταφέρει σύντομα.
«Αν έδινα σε μια τεχνητή νοημοσύνη … κάθε τεστ που μπορείτε να φανταστείτε, φτιάχνετε αυτόν τον κατάλογο των τεστ και τον βάζετε μπροστά στη βιομηχανία της επιστήμης των υπολογιστών, υποθέτω ότι σε πέντε χρόνια θα τα πάει καλά σε κάθε ένα από αυτά», πρόσθεσε ο Huang, η εταιρεία του οποίου έφτασε την Παρασκευή τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.
Από τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να περάσει δοκιμασίες όπως οι νομικές εξετάσεις, ωστόσο εξακολουθεί να δυσκολεύεται σε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις όπως για παράδειγμα η γαστρεντερολογία. Έναν τομέα που όπως τόνισε στο Reuters ο Huang, μπορεί να ξεπεραστεί επίσης την επόμενη πενταετία.
Τι χρειάζεται για την εξέλιξη της ΑΙ
Η αργοπορία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς να περιγράψουν πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους. Και επειδή η ΑΙ λειτουργεί με όρους μηχανικής, «είναι δύσκολο να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει καθορισμένοι στόχοι», πρόσθεσε.
Ο Huang απάντησε επίσης σε μια ερώτηση σχετικά με το πόσα περισσότερα εργοστάσια τσιπ, που ονομάζονται «fabs» στη βιομηχανία, απαιτούνται για να υποστηρίξουν την επέκταση της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, πιστεύει ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα εργοστάσια.
Ο Huang φέρεται να συμφώνησε με τον Άλτμαν, αλλά τόνισε πως κάθε τσιπ θα γίνεται επίσης καλύτερο με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που δρα περιοριστικά στον αριθμό των απαιτούμενων τσιπ.
«Θα χρειαστούμε περισσότερα εργοστάσια – αυτό είναι αλήθεις. Ωστόσο, να θυμάστε ότι βελτιώνουμε επίσης τους αλγόριθμους και την επεξεργασία της τεχνητής νοημοσύνης με τρομερούς ρυθμούς με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε. «Δεν είναι ότι η αποδοτικότητα των υπολογιστών είναι αυτή που είναι σήμερα και επομένως η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη. Και σε αυτό το σημείο, βελτιώνουμε την πληροφορική κατά ένα εκατομμύριο φορές μέσα σε 10 χρόνια».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις