Γάζα: Τις πρώτες αεροπορικές ρίψεις βοήθειας πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ – Θα γίνουν κι άλλες λέει ο Μπάιντεν
Τρία αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έριξαν 66 «δέματα» που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 38.000 γεύματα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν σήμερα μια πρώτη επιχείρηση ρίψης από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας, η οποία απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30.300 ανθρώπους.
«Οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση», προειδοποίησε εντούτοις η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC).
Στο μεταξύ το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς, κυρίως στο Χαν Γιούνις και στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
«Λάβαμε δύο σάκους αλεύρι από τη βοήθεια που έφθασε την ημέρα της σφαγής στη Γάζα την Πέμπτη», δήλωσε ο Χισάμ Αμπού Έιντ, ένας 28χρονος κάτοικος της συνοικίας Ζεϊτούν: «Αυτό δεν αρκεί. Όλοι πεινούν. Η βοήθεια είναι σπάνια και ανεπαρκής».
United States Central Command and Royal Jordanian Air Force Conduct Combined Airdrops of Humanitarian Aid Into Gaza
U.S. Central Command and the Royal Jordanian Air Force conducted a combined humanitarian assistance airdrop into Gaza on March 2, 2024, between 3:00 and 5:00 p.m.… pic.twitter.com/yiJoQTWeZW
— U.S. Central Command (@CENTCOM) March 2, 2024
38.000 γεύματα
Τρία αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έριξαν 66 «δέματα» που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 38.000 γεύματα, σε μια κοινή επιχείρηση με την Ιορδανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (Centcom) και όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Στη βοήθεια δεν υπήρχε νερό ή φάρμακα.
Χθες, Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει πως η χώρα του θα συμμετείχε «μέσα στις επόμενες ημέρες» στις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Τα φορτία δια της χερσαίας οδού, τα οποία υπόκεινται στο πράσινο φως του Ισραήλ, που επιβάλλει από το 2007 αποκλεισμό στη Γάζα, δεν φθάνουν παρά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από την Αίγυπτο μέσω της Ράφα.
Και η μεταφορά τους, κυρίως στο βόρειο τμήμα του εδάφους, είναι επικίνδυνη εξαιτίας των μαχών, των ισραηλινών βομβαρδισμών, των συντριμμιών που κλείνουν τους δρόμους και μερικές φορές των λεηλασιών.
«Θα επιμείνουμε να διευκολύνει το Ισραήλ την είσοδο περισσότερων φορτηγών (…) Η βοήθεια που φθάνει στη Γάζα δεν είναι αληθινά αρκετή», είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν.
Αντί για αεροπορικές ρίψεις βοήθειας σταματήστε να δίνετε όπλα στο Ισραήλ
Η κίνηση των ΗΠΑ έχει επικριθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταγγέλλουν ότι είναι αναποτελεσματική τη στιγμή μάλιστα που η Αμερική συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ, προμηθεύοντάς το Τελ Αβίβ με όπλα.
Ακολουθούν οι δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την ανακοίνωση του σχεδίου:
Ο Richard Gowan, διευθυντής της International Crisis Group στον ΟΗΕ, δήλωσε:
«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας παραπονιούνται πάντα ότι οι ρίψεις από αέρος είναι καλές ευκαιρίες για φωτογραφίες, αλλά ένας άθλιος τρόπος για την παράδοση βοήθειας.
Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι πλέον τόσο άσχημη που οι όποιες πρόσθετες προμήθειες θα ανακουφίσουν τουλάχιστον κάποια δεινά. Αλλά αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Ο Σκοτ Πολ της Oxfam έγραψε στο Χ ότι οι ρίψεις βοήθειας «εξυπηρετούν κυρίως την ανακούφιση της ένοχης συνείδησης των ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι πολιτικές των οποίων συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες θηριωδίες και στον κίνδυνο λιμού στη Γάζα.
«Ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν φτάσει στο απόλυτο χείλος του γκρεμού, η ρίψη μιας πενιχρής, συμβολικής ποσότητας βοήθειας στη Γάζα χωρίς σχέδιο για την ασφαλή διανομή της δεν θα βοηθούσε και θα ήταν βαθιά εξευτελιστική για τους Παλαιστίνιους».
«Αντί για αδιάκριτες ρίψεις από αέρος στη Γάζα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διακόψουν τη ροή όπλων προς το Ισραήλ που χρησιμοποιούνται σε αδιάκριτες επιθέσεις, να πιέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων και να επιμείνουν ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει το καθήκον του να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσβαση και άλλες βασικές υπηρεσίες».
Ο Brian Finucane, ανώτερος σύμβουλος της International Crisis Group, δήλωσε στο X:
«Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ απεμπολήσει τη χρήση οποιουδήποτε ουσιαστικού μοχλού πίεσης για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα, μένει με απελπισμένα και ανεπαρκή μέτρα όπως αυτό για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική καταστροφή «.
Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα
Στο μεταξύ το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς, κυρίως στο Χαν Γιούνις και στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 92 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν «και σχεδόν 50 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων παιδιά», από πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά σε νοσοκομείο στη Ράφα, ανέφερε το υπουργείο.
Η ίδια πηγή έκανε επίσης λόγο για 13 παιδιά που έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από «κακή διατροφή και αφυδάτωση».
Ο αιματηρός απολογισμός του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματά να αυξάνεται και έχει φθάσει συνολικά τους 30.320 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο της Χαμάς.
- Γερμανία: Αλματώδης αύξηση του αριθμού των αστέγων – Διογκωμένοι οι αριθμοί, λέει η κυβέρνηση
- Λος Άντζελες: Τουλάχιστον 5 νεκροί και 100.000 εκκενώσεις πολιτών
- Τσαντ: Απόπειρα ανατροπής του προέδρου Ντέμπι από τη Μπόκο Χαράμ
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Κόβονται χιλιάδες κατοικίες
- Τότεναμ – Λίβερπουλ 1-0: Ο Μπέργκβαλ έδωσε το προβάδισμα στους Λονδρέζους για την πρόκριση στον τελικό
- Πότε θα γίνουν τα παιχνίδια ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό