Στο πλευρό του Ισραήλ η ΕΕ, μετά τη «σφαγή του ψωμιού» στη Γάζα;
Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες παίζουν με τις λέξεις και με τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Για τις Βρυξέλλες φαίνεται δεν ότι ήταν αρκετή, ούτε η ισραηλινή παραδοχή περί πυρών που οδήγησαν στη σφαγή 115 ανθρώπων εν μέσω διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η ΕΕ αρνείται να απελευθερώσει όλα τα χρήματα για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, και όχι μόνο.
Σημειώνεται πως η διεθνής κοινότητα ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και έρευνα για τις ευθύνες μετά την επονομαζόμενη «σφαγή του ψωμιού» στις 29 Φεβρουαρίου. Είναι γεγονός ότι ο Ισραηλινός Στρατός αναγνώρισε πως υπήρξαν, «περιορισμένα», πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες διότι «απειλούνταν»
Οι ΗΠΑ, αξίωσαν «απαντήσεις» από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ το Παρίσι έκανε λόγο για «αδικαιολόγητα ισραηλινά πυρά» που σκότωσαν το τουλάχιστον 110 ανθρώπων καο τραυμάτισαν 760 άλλων.
Τι κάνουν όμως την ίδια στιγμή οι γραφειοκράτες της ΕΕ;
Μετά το μακελειό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα και να υπάρξει διαφάνεια για τους θανάτους τους. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αμάχων, ζητώντας τη προστασία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Επίσης, η Κομισιόν δήλωσε ότι θα καταβάλει 54 εκατ. δολάρια την επόμενη εβδομάδα, αφού χαιρέτισε την έρευνα του Γραφείου Εσωτερικής Εποπτείας των Υπηρεσιών του ΟΗΕ για τη διαλεύκανση των σοβαρών καταγγελιών κατά του προσωπικού της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή UNRWA.
Αλλά μέχρι εκεί.
Υπάρχει δικαιολογημένη σφαγή
Όσον αφορά τους πυροβολισμούς, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όχι μόνο αρνήθηκαν να καταδικάσουν το Ισραήλ, αλλά θόλωσαν τα νερά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Πήτερ Στάνο, η ευθύνη για αυτό το περιστατικό «βαρύνει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και τα εμπόδια από βίαιους εξτρεμιστές στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας»(!)
«Από όσο γνωρίζουμε, κανένας από τους δωρητές – άλλοι δωρητές – δεν έχει λάβει κανένα αποδεικτικό στοιχείο»
Ο Στάνο περιορίστηκε μόνο να χαρακτηρίσει τους πυροβολισμούς απλά «αδικαιολόγητους». Αναρωτιέται όμως κανείς, πως θα μπορούσε άραγε να είναι δικαιολογημένο ένα κονσέρτο από πυροβολισμούς εναντίον αμάχων που τρέχουν να πάρουν ψωμί;
Για τον Στάνο όμως, αυτό το «πολύ σοβαρό περιστατικό αποκαλύπτει ότι οι περιορισμοί στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας συμβάλλουν στη δημιουργία ελλείψεων, πείνας και ασθένειας, αλλά και σε ένα επίπεδο απόγνωσης που προκαλεί βία» συμπλήρωσε ο Στάνο.
Ενώ στην περίπτωση της Ουκρανίας οι Ευρωπαίοι μπορούν, με καταπληκτική άνεση, να καταδικάζουν και να βρίσκουν ενόχους για σφαγές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ υπάρχουν και βίντεο και ανακοινώσεις, αρνούνται να καταδικάσουν τον ισραηλινό στρατό και να επιβάλουν ακόμα και κυρώσεις.
Ξεπάγωμα χρημάτων, αλλά όχι όλων
Σχετικά με το υποτίθεται γενναίο ξεπάγωμα των 50 εκατ., υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν μπλοκάρει τα χρήματα στα τέλη Ιανουαρίου επειδή οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι 12 εργαζόμενοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Η UNRWA μάλιστα προχώρησε και στο ασυνήθιστο βήμα της άμεσης απόλυσης των 12 στελεχών της με βάση τους ισχυρισμούς του Ισραήλ εναντίον τους, αλλά χωρίς να παρασχεθούν αδιάσειστα στοιχεία. Σημειώνεται μάλιστα ότι η UNRWA δίνει μια λίστα με το προσωπικό της στις ισραηλινές αρχές για έλεγχο και η υπηρεσία είπε ότι δεν έχει λάβει κανένα παράπονο.
Παρ΄όλα αυτά η Επιτροπή την τιμώρησε προκαταβολικά.
Η UNRWA επρόκειτο να λάβει περίπου 82 εκατομμύρια ευρώ σε χρήματα της ΕΕ, αλλά θα λάβει μόνο 50 εκατομμύρια ευρώ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή (1 Μαρτίου) ότι το υπόλοιπο ποσό θα αποδεσμευτεί εν αναμονή εσωτερικού ελέγχου για την εξάλειψη πιθανών διασυνδέσεων της Χαμάς.
Υπενθυμίζεται όμως ότι για τους Ευρωπαίους είναι πιο απλή υπόθεση να στείλουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στον ουκρανικό στρατό, παρά το γεγονός ότι συγκροτείται και από νεοναζιστικά στοιχεία.
Η ΕΕ δεσμεύει 32 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιο από το προσωπικό της υπηρεσίας, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, εμπλέκεται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μέχρι και σήμερα, οι ερευνητές του ΟΗΕ δεν έχουν λάβει κανένα στοιχείο από το Ισραήλ για όσα υποστηρίζει το Τελ Αβίβ. Έτσι οι Ευρωπαίοι , αν και αναμένουν ότι θα λάβουν «σύντομα» κάποιο υλικό.
Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, χαιρέτισε τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά σημείωσε ότι απαιτείται ένα πλήρες ποσό για την «ικανότητα της υπηρεσίας να διατηρήσει τις δραστηριότητές της σε μια πολύ ασταθή περιοχή».
Δύο έρευνες του ΟΗΕ για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ εναντίον της υπηρεσίας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Ακόμη και όταν η επιτροπή διαπραγματευόταν τους όρους του ελέγχου της, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς είπε στους ευρωβουλευτές αυτή την εβδομάδα ότι «δεν έχουμε λάβει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι το προσωπικό της UNWRA εμπλέκεται στα τρομερά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου».
«Από όσο γνωρίζουμε, κανένας από τους δωρητές -άλλοι δωρητές- δεν έχει λάβει κανένα αποδεικτικό στοιχείο», πρόσθεσε.
Η εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ συνεχίζεται άρτια
Εκτός αυτών, η Κομισιόν αποφεύγει να επανεξετάσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει ρήτρες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιρλανδία ανέφεραν την εμπορική συμφωνία, γνωστή ως συμφωνία σύνδεσης, ως μοχλό κατά του Ισραήλ για τον περιορισμό των θανάτων αμάχων στη Γάζα. Ωστόσο, η Κομισιόν λέει ότι τέτοιες ενέργειες πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των κρατών μελών.
«Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε νέες εξελίξεις που να μπορούμε να σχολιάσουμε», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Επίσης, το Ισραήλ και οι αμυντικές του βιομηχανίες σχεδόν για 30 σχεδόν χρόνια, από το 1996, συμμετέχει στα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος HorizonH2020 που διήρκεσε από το 2014 έως το 2020, Ισραηλινοί οργανισμοί -συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών εταιρειών και ιδρυμάτων- συμμετείχαν 2105 φορές και έλαβαν 1,28 δισ. ευρώ από Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Γι’ αυτό και σε ανοικτή επιστολή, τους εκατοντάδες ακαδημαϊκοί καλούνε την ΕΕ και ακαδημαϊκά ιδρύματα που συνεργάζονται με Ισραηλινούς που που συμβάλουν στις καταγγελλόμενες παραβιάσεις διεθνούς δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, να λάβουν άμεσα μέτρα.
Παρ΄όλα αυτά η ΕΕ συνεχίζει απρόσκοπτα τη συνεργασία με φορείς παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις