Πρώτα σπίτι, μετά γάμος – Οι γυναίκες της νέας γενιάς αποφασίσουν να απαλείψουν την ανισότητα
Οι γυναίκες που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι χωρίς σύντροφο το κάνουν αργότερα στη ζωή τους από τους άντρες συναδέλφους τους, χάνοντας χρόνια δυνητικής ανάπτυξης μετοχών
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η Ρέιτσελ Ρόντμαν πάντα ονειρευόταν να αποκτήσει το δικό της σπίτι, αλλά η ζωή συνέχιζε να παρεμποδίζει.
Έγινε μητέρα στα 19 της και μετά πέρασε ένα περίπλοκο διαζύγιο που την άφησε οικονομικά εξαντλημένη. Για πολλά χρόνια ένιωθε πιεσμένη οικονομικά καθώς ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει ενοίκιο ενώ παράλληλα μεγάλωνε τον γιο της.
Η 33 χρόνη, κερδίζει ένα σταθερό εισόδημα ως παραγωγός εκδηλώσεων για το SXSW, το ετήσιο φεστιβάλ δημιουργικών τεχνών και τεχνολογίας που πραγματοποιείται στη γενέτειρά της, το Όστιν του Τέξας. Ωστόσο, δεν ένιωσε ποτέ ότι είχε τους πόρους για να αγοράσει μόνη της ένα σπίτι. Έπειτα άρχισε να ακολουθεί δύο κτηματομεσίτες του Ώστιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς της τράβηξε το ενδιαφέρον το μήνυμά τους που εστιάζει στη γυναίκα: Μπορείς να έχεις ένα σπίτι πριν βρεις σύζυγο.
Οι γυναίκες που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι χωρίς σύντροφο το κάνουν αργότερα στη ζωή τους από τους άντρες συναδέλφους τους, χάνοντας χρόνια δυνητικής ανάπτυξης μετοχών
Στα 25 της, η κα Ντάγκλας ήταν επίσης ανύπαντρη και ενοικίαζε, δούλευε 11 ώρες τις μέρες διδάσκοντας μαθηματικά στο δημοτικό σχολείο με τους λογαριασμούς να συσσωρεύονται. Όταν ο ιδιοκτήτης της αύξησε το νοίκι της, πανικοβλήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά. Τώρα, στα 35 της, έχει 19 δικά της σπίτια.
Αυτά τα σπίτια έχουν ξεκλειδώσει νέες πηγές εσόδων και τους έχουν προσφέρει έναν δρόμο προς την οικονομική ανεξαρτησία, έναν δρόμο που ελπίζουν να καθοδηγήσουν και τους πελάτες τους.
Και αυτό είναι σημαντικό, λένε, γιατί παρόλο που οι γυναίκες έχουν ξεπεράσει τους άνδρες στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, δεν επωφελούνται αναλογικά από αυτό, σύμφωνα με τους New York Times.
Η γυναικεία ενδυνάμωση
Οι τίτλοι που διακηρύσσουν ότι οι ανύπαντρες γυναίκες έχουν 2,71 εκατομμύρια περισσότερα σπίτια από τους ανύπαντρους άνδρες τείνουν να δίνουν μια εικόνα της γυναικείας ενδυνάμωσης.
Αλλά οι γυναίκες συχνά παραπαίουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανακάλυψαν ερευνητές στο Yale, και ως αποτέλεσμα συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για αυτά τα σπίτια και να παίρνουν λιγότερα σπίτια όταν τα πουλάνε.
Οι αριθμοί ιδιοκτησίας σπιτιού μπορούν επίσης να αποδοθούν σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως το γεγονός ότι το 80% των μονοκατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες διοικούνται από γυναίκες και ότι οι Αμερικανίδες ζουν κατά μέσο όρο έξι χρόνια περισσότερο από τους άντρες ομολόγους τους. Πολλές ανύπαντρες γυναίκες μπορεί να έχουν τα σπίτια τους μόνο επειδή οι σύντροφοί τους πέθαναν.
Το 2019, ιδρύθηκε μια χρηματιστηριακή εταιρεία που απευθύνεται σε γυναίκες αγοραστές για πρώτη φορά. Το μήνυμά τους: Ο δρόμος προς την ιδιοκτησία σπιτιού δεν είναι μια ευθεία γραμμή και οι γυναίκες δεν χρειάζεται να περιμένουν να έχουν έναν σύντροφο πριν γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιού.
Σπάζοντας τα ταμπού
Οι γυναίκες που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι χωρίς σύντροφο το κάνουν αργότερα στη ζωή τους από τους άντρες συναδέλφους τους, χάνοντας χρόνια δυνητικής ανάπτυξης μετοχών. «Ιστορικά, οι άντρες είναι αυτοί που συζητούν για τα χρήματα», είπε η κυρία Ντάγκλας. «Είναι πολύ λιγότερο ταμπού σε κύκλους ανδρών να μιλάμε για επενδύσεις. Άρα ξεκινούν νωρίτερα από τις γυναίκες».
Η ομάδα της στοχεύει να κλείσει αυτό το χάσμα με τις γυναίκες των millennial και Gen Z. «Πραγματικά προσπαθούμε να ωθήσουμε τις γυναίκες να σκεφτούν δημιουργικά τι σημαίνει να αγοράσεις ένα σπίτι», είπε η κ. Ντάγκλας. «Δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι ηρεμείς. Μπορεί να είναι ένα βασικό κομμάτι στην ελευθερία και την οικοδόμηση πλούτου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις