Σπάνια ματιά στο Clarence House – Το εσωτερικό του σπιτιού του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα
Σε όλα τα δωμάτια αλλά και στους διαδρόμους υπάρχουν έργα τέχνης αμύθητης αξίας.
Το Clarence House αποτελεί ένα ιστορικό κτίριο, που έχει υπάρξει το σπίτι πολλών μελών της βασιλικής οικογένειας, το οποίο ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσει να έχει ως πρώτη κατοικία του στο Λονδίνο μέχρι το 2027.
Η οικία χτίστηκε μεταξύ του 1825 και του 1827 για τον δούκα του Clarence, αργότερα βασιλιά William Ε. Από το 1945 μέχρι το 1952 αποτελούσε το σπίτι της βασίλισσας Ελισάβετ με τον δούκα του Εδιμβούργου, πριν αναλάβει τον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αργότερα είχε υπάρξει το σπίτι της βασιλομήτωρος Ελισάβετ, η οποία έμεινε εκεί για 50 χρόνια.
Το 2003 ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας εγκαταστάθηκε μόνιμα, μετατρέποντας το Clarence House ως την πρώτη κατοικία του. Στο παρελθόν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε μείνει για λίγο καιρό εκεί, από πριν τον αρραβώνα τους και μέχρι το 1981 που παντρεύτηκαν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clarence House (@clarencehouse)
Πώς είναι η διακόσμηση
Ένα σημείο της κεντρικής σάλας του σπιτιού διαθέτει πολλές κορνίζες με φωτογραφίες, με τη μητέρα του Καρόλου, βασίλισσα Ελισάβετ να πρωταγωνιστεί σε πολλές από αυτές. Φυσικά, υπάρχουν και φωτό του βασιλικού ζεύγους όπως και μία με τον βασιλιά Κάρολο να κρατά τον εγγονό του, Τζωρτζ. Όσο για τον Χάρι, φωτογραφία του υπάρχει σε κορνίζα αλλά σε… δεύτερη σειρά όμως εκείνο που παρατηρεί κανείς είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου φωτογραφίες των νυφών του, της Κέιτ Μίντλετον και της Μέγκαν Μαρκλ.
Βέβαια, ανάμεσα στις κορνίζες μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες σπουδαίων πολιτικών παγκόσμιας κλάσης όπως του 32ου προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ.
Ο Κάρολος και η Καμίλα διατήρησαν ορισμένες από τις διακοσμήσεις στο Clarence House που είχαν τοποθετηθεί αρχικά από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αυτές περιλαμβάνουν έναν ιστορικό πίνακα του Μονέ, αξίας τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων λιρών, ο οποίος κρέμεται στην αίθουσα Morning Room. Υπάρχει επίσης ένα δωμάτιο, το λεγόμενο Garden Room, το οποίο έχει έναν τοίχο διακοσμημένο με ταπισερί και ένα πιάνο με ουρά. Αυτό το δωμάτιο δημιουργήθηκε από τη γιαγιά του Καρόλου και ονομάζεται έτσι επειδή προσφέρει όμορφη θέα στον κήπο.
Σήμερα χρησιμοποιείται για την υποδοχή των επίσημων επισκεπτών και διαθέτει, επίσης, μουσικά όργανα, οικογενειακές φωτογραφίες και έργα τέχνης. Σε μια «μουσική γωνιά» ξεχωρίζει η άρπα του βασιλιά Καρόλου, η οποία ήταν δώρο του Ιδρύματος Victor Salvi.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη British Vogue (@britishvogue)
Το γραφείο της Καμίλας
Η Καμίλα έχει, επίσης, ένα δικό της γραφείο με βιβλία, όπου η ίδια και ο βασιλιάς κάθονται και διαβάζουν μαζί. Η βασιλική σύζυγος φωτογραφήθηκε στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της σε εκπομπή στο BBC 5 το 2020. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικές λεπτομέρειες από τη διακόσμηση, όπως τα έργα τέχνης με τοπία ζωγραφισμένα από τον καλλιτέχνη του 18ου αιώνα John Taylor. Αξιοσημείωτη ήταν και η πολυθρόνα που χρονολογείται από το 1813 με σκαλιστό και επιχρυσωμένο ξύλινο σκαμνί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clarence House (@clarencehouse)
Στον τοίχο υπάρχει ένας πίνακας της αγαπημένης γιαγιάς του βασιλιά Καρόλου. Το πορτρέτο ολοκληρώθηκε το 1923, τη χρονιά που έγινε δούκισσα της Υόρκης με τον γάμο της με τον σύζυγό της δούκα της Υόρκης, μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’. Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ’20, η δούκισσα της Υόρκης απεικονίζεται καθισμένη σε μια πολυθρόνα με πράσινο ζωνάρι τυλιγμένο στην πλάτη. Κρατάει λευκά γάντια και ένα ψάθινο καπέλο κρέμεται από το μπράτσο της.
Απέναντι από την πόρτα κρέμεται το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ από την εποχή που ήταν πριγκίπισσα, το 1948. Το πορτρέτο, που υπογράφει ξανά ο Ρώσος καλλιτέχνης Savley Sorine, ήταν παραγγελία της μητέρας της Ελισάβετ, της τότε βασίλισσας μητέρας. Ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά τον γάμο της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον δούκα του Εδιμβούργου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
Aνοιχτό για το κοινό το σπίτι του Καρόλου
Το Clarence House είναι ανοιχτό για το κοινό ολόκληρο τον Αύγουστο, όσο το ζευγάρι λείπει στο εξοχικό του. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε όσο ο Κάρολος ήταν πρίγκιπας. H είσοδος στο Clarence House σε μια χριστουγεννιάτικη εκδοχή.
Η ξενάγηση διάρκειας μιας ώρας επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν διάφορα δωμάτια, όπως το Garden Room που προαναφέραμε, όπου το βασιλικό ζεύγος δέχεται τους επίσημους καλεσμένους του, και το Morning Room, ένα σαλόνι που πήρε το όνομά του από το φως που εισέρχεται νωρίς το πρωί και φέρεται να είναι το αγαπημένο δωμάτιο της Καμίλα στο σπίτι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clarence House (@clarencehouse)
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»