Η δικαστής του Μπελέρη, η σχέση της με την Ελλάδα και το «χρέος» της στον Ράμα
Η προκατάληψη και η σχέση με το Ράμα
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από τις παραμονές των εκλογών στην Αλβανία, το Μάιο του 2023, Φρέντι Μπελέρη έχει εξελιχθεί σε ένα διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα.
Μία υπόθεση που η Αθήνα έχει συνδέσει και με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.
Πέρα από το διπλωματικό παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύνθεση του δικαστηρίου και δη η ιστορία μας εκ των τριών δικαστών που δικάζουν τον Μπελέρη.
Η δικαστής
Η ιστορία της Irena Shpata του Hekuran και της Dallandyshe, γεννηθείσα στις 15-2-1970. Η Irena Shpata που από το 2011 και μετά χρησιμοποιεί το επώνυμο του σημερινού (δεύτερου) συζύγου της Gjoka.
Και η οποία δείχνει να έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Ελλάδα.
Η σύλληψη
Σύμφωνα με στοιχεία στο παρελθόν η Irena Shpata φέρεται να συνελήφθη στην Ελλάδα για χρήση πλαστών εγγράφων με τα οποία προσπαθούσε να δείξει ότι είναι ελληνικής καταγωγής.
Εξ αιτίας αυτού του λόγου, της απαγορεύτηκε η είσοδος στις χώρες Schengen για 12 χρόνια και τα στοιχεία της μαζί με τα δακτυλικά της αποτυπώματα καταχωρήθηκαν στη σχετική βάση.
Η πλαστογραφία
Πιο συγκεκριμένα η Irena Shpata μαζί με τον πρώτο της σύζυγο που είχε το επώνυμο Maneku φέρεται να προσπάθησε να εισέλθει στην Ελλάδα την 24 Δεκεμβρίου 2002 από το Α.Τ. Κακαβιάς κάνοντας χρήση παραποιημένης Προξενικής Θεώρησης ως προς τη διάρκεια ισχύος.
Έως τότε οι Βορειοπηειρώτες έπαιρναν προξενική θεώρηση 100 ημερών και οι Αλβανοί έως 90 ημερών.
Εάν κάποιος είχε προξενική θεώρηση 100 ημερών μπορούσε να πάρει στην Ελλάδα το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς (ΕΔΤΟ).
Η συγκεκριμένη φέρεται να είχε πλαστογραφήσει τη διάρκεια ισχύος της προξενικής θεώρησης ώστε να φαίνεται ότι είχε διάρκεια 100 ημερών προσπαθώντας να δείξει ότι είναι δήθεν Βορειοηπειρώτισσα.
Μαζί με τον τότε σύζυγό της προσέφυγαν σε διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα. Η αίτησή τους απορρίφθηκε.
Η είσοδος στο δικαστήριο διαφθοράς
Το 2019 Irena Shpata -Gjoka υπέβαλε αίτηση για να μπει στο δικαστήριο κατά της διαφθοράς GJKKO. Το δικαστήριο το οποίο σήμερα δικάζει τον Μπελέρη.
Οι υποψηφιότητες έπρεπε κατ’ αρχήν να εγκριθούν από την Διεθνή Εξεταστική Επιτροπή – International Monitoring Operation (στα αλβανικά γνωστή ως OMN) που αποτελείτο από ξένους.
Η συγκεκριμένη επιτροπή φέρεται να διαπίστωσε ότι η Irena Shpata-Gjoka είχε κάνει πλαστογραφία και επίσης ότι είχε πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» της και την έκοψε.
Ακολούθως, ωστόσο επανήλθε, μετά από προσφυγή κατά της απόφασης της Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής και αφού η ανεξάρτητη επιτροπή αξιολογήσεως προσόντων (που είναι αλβανική) την έκανε δεκτή θεωρώντας ότι όλα έχουν καλώς.
Προκατάληψη
Δεδομένης αυτής της εξέλιξης η Irena Shpata -Gjoka είναι – σύμφωνα με πολλούς που παρακολουθούν την υπόθεση – ελεγχόμενη από τον Ράμα αφού του οφείλει ευγνωμοσύνη που την έβαλε σε αυτή τη θέση παρά την πλαστογραφία.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αρνητικά προκατειλημμένη έναντι της Ελλάδας και του μειονοτικού δημάρχου Μπελέρη.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη του Φρέντι Μπελέρη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί την Τρίτη 5 Μαρτίου, με την απολογία του και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις