Τα τουρκικά Bayraktar και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Τι συζήτησε ο Δένδιας στην Αρμενία
Οι στενές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ελλάδας - Αρμενίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες
Στην εμπειρία της Αρμενίας και τι έμαθε από την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τουρκικά drones Bayraktar αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στο Ερεβάν.
Ο Δένδιας που είχε συνάντηση με τον αρμένιο υπουργό Άμυνας Σουρέν Παπικιάν, τον αρμένιο υπουργό Εξωτερικών, Αραράτ Μιρζογιάν, ενώ έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό της χώρας Νικόλ Πασιγιάν, την Δευτέρα υπενθύμισε ότι «ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar». Και επεσήμανε ότι «οι στενές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μας. Μπορούν να προσφέρουν την μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια».
Τα Bayraktar
Η αναφορά Δένδια στην εμπειρία της Αρμενίας σε επιθέσεις Bayraktar μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε μία περίοδο που το νομοσχέδιο για την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι προ των πυλών, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει εκφράσει επανειλημμένα τις θέσεις του ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην αμυντική βιομηχανία της και να πάψει να είναι «καταναλωτής οπλικών συστημάτων από το ράφι».
Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να έχει επισημάνει αρκετές φορές τη θέση του ότι υπάρχει ανάγκη η Αθήνα να κάνει συγκεκριμένα βήματα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και στα συστήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στις πολεμικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα αντλώντας διδάγματα από τα πρόσφατα γεγονότα.
Συγκεκριμένα τα Bayraktar έχουν γίνει πολλές φορές παράδειγμα στις δηλώσεις Δένδια, για τη διαφορά ανάμεσα στην κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας
Σε αυτό το πλαίσιο ο Δένδιας αναφέρθηκε στην επίσκεψη Πασινιάν στην Αθήνα πριν μερικές μέρες, τονίζοντας ότι υπάρχει έδαφος συνεργασίας για το οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας, ενώ όπως είπε η αρμενική πλευρά έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την μεταρρύθμιση στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Ιστορία συνδέει την Ελλάδα και την Αρμενία, που μοιράζονται «παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών, οι λαοί μας έχουν υποφέρει μαζί και αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των Αρμενίων και των Ελλήνων, των δύο χωρών, αλλά και των δύο λαών».
Στις συνομιλίες που είχε ο Δένδιας στο Ερεβάν συμφωνήθηκαν πρακτικοί τρόποι ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων, καθώς οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει διμερή συμφωνία στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας, καθώς και αμυντικής συνεργασίας που φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά στον τομέα της εκπαίδευσης. Ενώ δεν είναι λίγοι οι αξιωματικοί των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν εκπαιδευτεί σε σχολές στην Ελλάδα.
- Nara Smith: Τελικά είναι παραδοσιακή σύζυγος ή απλά της αρέσει να μαγειρεύει για την οικογένεια;
- Η Μπαρτσελόνα «έκλεισε» τον Ταχ
- «Στη λίστα του ΠΑΟΚ ο Οσούτζι» (pic)
- Είναι αυτό το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου;
- ΣτΕ: Σφραγίδα νομιμότητας στην προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
- Μαρία Ζαχάροβα: Το τηλεφώνημα που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση – «Μην σχολιάσεις το πλήγμα στην Ουκρανία»