Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο – Ικανοποιημένη η Σύνοδος Πρυτάνεων, λέει ο Π. Μαρινάκης
Εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα - Ενστάσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα - Κλιμακώνουν τον αγώνα οι φοιτητές
- Με λευκό φέρετρο το τελευταίο αντίο στον 20χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Αγρίνιο
- Τι συμβαίνει με τον υδράργυρο στις κονσέρβες τόνου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μανιμανάκης
- «Από άγνωστο ρήγμα» προήλθαν τα 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Χαλκιδική
Ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα, η επεξεργασία στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις «για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου» και προβλέπει την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, επιμένοντας πως τα 176 από το 205 άρθρα του σχεδίου αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Παραμένουν αντίθετοι οι πανεπιστημιακοί – Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές
Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται άρθρα:
- «Για την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που όπως έχει δηλώσει ο πρύτανης του ΔΠΘ σε επιστολή του ‘στο νομοσχέδιο υιοθετούνται προτάσεις της πρυτανικής αρχής’».
- «Ρυθμίζεται το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ο πρόεδρος του ΕΑΠ, μάλιστα, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ‘ιστορική στιγμή’, λέγοντας ότι πρώτη φορά έρχεται ένα νομοσχέδιο που θωρακίζει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το πηγαίνει στο μέλλον», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
- Και παράλληλα, «βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που διέπουν τα ΑΕΙ, μέσω της επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, ενώ ενισχύεται το αυτοδιοίκητο και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία προκήρυξης, εκλογής και διορισμού μελών ΔΕΠ. Επιπλέον, διευκολύνεται η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις και σε ερευνητικά προγράμματα».
Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις έντονες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για το νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως, «σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως οι προτάσεις της αξιοποιήθηκαν και το νομοσχέδιο ενισχύει την διοικητική αυτοτέλεια του πανεπιστημίου».
Έντονες οι ενστάσεις των πανεπιστημιακών
Ωστόσο, η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικά, σε ομόφωνο ψήφισμα σημειώνεται η μη επαρκής εξασφάλιση αξιόπιστης και ποιοτικής ακαδημαϊκής λειτουργίας των νέων ιδρυμάτων, η μη διασφάλιση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τους, ενώ τονίζεται ότι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είναι η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Παράλληλα, επισημαίνονται διάφορες επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκληθούν στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων.
Από την πλευρά τους, καθηγητές του ΕΚΠΑ προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα, ενώ οι καθηγητές της Ιατρική Σχολής του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας.
«Είναι προφανείς οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα δημόσιων πανεπιστημίων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Νομικής Αθηνών. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων. Και τούτο, ανεξαρτήτως του αν το νομοσχέδιο αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 5), ζήτημα που θα κριθεί εν τέλει από τα δικαστήρια. Επισημαίνεται δε ότι για ένα τέτοιο, τεράστιας σημασίας και έκτασης, νομοσχέδιο προσφέρθηκε εντελώς ανεπαρκής χρόνος διαβούλευσης, ώστε να είναι σε θέση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να διατυπώσουν τις απόψεις τους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα στις 8 Μαρτίου», λένε οι φοιτητές
Και βέβαια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) έχει εξαρχής εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το νομοσχέδιο και, μάλιστα, έχει ταχθεί στο πλευρό των φοιτητών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.
Εξάλλου, στις 8 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, διοργανώνεται από τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, στις 12:00, με τους φοιτητές να διαμηνύουν: «θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση«.
Για τον κ. Μαρινάκη, ωστόσο, «αποδεικνύεται, πως η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μια ευρύτερη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα».
Προσέθεσε, άλλωστε, πως η χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου «αυξάνεται σε 1 δις ευρώ, μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».
Οι… φρούδες ελπίδες της κυβέρνησης για τους φοιτητές που «θα μείνουν στον τόπο τους»
Όσο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, επανέλαβε ότι προβλέπονται «αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων».
Μέσω της ρύθμισης αυτής, ευελπιστεί η κυβέρνηση, «Έλληνες φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα μπορούν να το κάνουν πλέον στη χώρα τους, δαπανώντας λιγότερα χρήματα, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πολλοί επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους εφόσον το επιθυμούν», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις