Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών μετά το ψήφισμα 1 εκατ. πολιτών
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όπως ζητεί το ψήφισμα της Μ. Καρυστιανού που στηρίζουν πάνω από 1 εκατ. πολίτες
Την κατάθεση νομοσχεδίου για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, ζητά από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία τους 1 εκατομμυρίου και πλέον πολιτών που στηρίζουν το σχετικό ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών».
Όπως επισημαίνει ο Βασίλης Κόκκαλης, «το ψήφισμα των πολιτών επανέφερε στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, που αφορά στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2019, και ειδικότερα στο άρθρο 73 παρ. 6, δυνάμει του οποίου εισήχθη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και η δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή».
«Το ψήφισμα που αφορά στη διερεύνηση ποινικής ευθύνης υπουργών, καθιστά επιτακτική την νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση του αναγκαίου εφαρμοστικού νόμου»
«Στις 3 Δεκεμβρίου 2022, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σχετική ερώτηση, για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου και ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απήντησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν την έχει εισαγάγει», υπογραμμίζει ο κ. Κόκκαλης.
«Στην παρούσα συγκυρία το ψήφισμα που αφορά στη διερεύνηση ποινικής ευθύνης υπουργών, καθιστά επιτακτική τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση του αναγκαίου εφαρμοστικού νόμου, ώστε να εφαρμοστεί στην περίπτωση των Τεμπών», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Μπορούν οι υπογραφές του ψηφίσματος να «αγγίξουν» υπουργούς;
Σημειώνεται ότι μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, εξήγησε ποιο είναι το νομικό αποτέλεσμα που παράγεται από τις υπογραφές που συγκεντρώνονται για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
«Δυστυχώς στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται κάτι βάσει του οποίου μπορεί να παραπεμφθούν οι υπουργοί, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η συλλογή υπογραφών στο δικό μας Σύνταγμα προβλέπεται μόνο προκειμένου να προταθεί προς τη Βουλή η ψήφιση ενός νόμου. Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν το έχει ο νόμος, αλλά το ίδιο το Σύνταγμα», επισήμανε.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, θεσμικά δεν προκύπτει ούτε η υποχρέωση να έρθει το ζήτημα στη Βουλή προς συζήτηση. Επομένως, η συγκέντρωση υπογραφών είναι ένα εργαλείο για να ασκηθεί πολιτική πίεση.
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Φιντάν – Θερμή χειραψία και χαμόγελα με Τζουλάνι
- Ρόμα – Πάρμα 5-0: Έκανε πάρτι ο Ντιμπάλα
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπόρνμουθ
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του