Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η ΑΙ στην υπηρεσία του Ντόναλντ Τραμπ – Οι fake φωτογραφίες και η αφροαμερικανική κοινότητα

Η ΑΙ στην υπηρεσία του Ντόναλντ Τραμπ – Οι fake φωτογραφίες και η αφροαμερικανική κοινότητα

Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ κοινοποιούν fake εικόνες αφροαμερικανών ψηφοφόρων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη

Οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να αντιμετωπίσει για ακόμη μία φορά τον Τζο Μπάιντεν διεκδικώντας τον προεδρικό θώκο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου κοινοποιούν διαρκώς fake εικόνες αφροαμερικανών ψηφοφόρων προκειμένου να τους ενθαρρύνουν να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικάνους στις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα, το BBC Panorama ανακάλυψε δεκάδες deepfakes που απεικονίζουν μαύρους ανθρώπους να υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο.

Τι επιδιώκει το επιτελείο Τραμπ με τις deepfake φώτο

Καθόλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει τους αφροαμερικάνους ψηφοφόρους, οι οποίοι βοήθησαν τον Μπάιντεν να νικήσει στην αναμέτρηση του 2020. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τις εικόνες αυτές με την εκστρατεία του Τραμπ.

Ο συνιδρυτής της Black Voters Matter, μιας ομάδας που ενθαρρύνει τους αφροαμερικάνους να ψηφίσουν, δήλωσε ότι οι παραποιημένες εικόνες προωθούσαν μια «στρατηγική αφήγηση» που αποσκοπούσε στο να παρουσιάσει τον κ. Τραμπ ως δημοφιλή στη μαύρη κοινότητα.

Η εικόνα δημιουργήθηκε από έναν ραδιοφωνικό παρουσιαστή είναι μία από τις δεκάδες απομιμήσεις που απεικονίζουν μαύρους υποστηρικτές του Τραμπ

Κάποιες δημιουργούνται από τους ίδιους τους ψηφοφόρους

Σε αντίθεση με το 2016, όταν υπήρχαν ενδείξεις για εκστρατείες επιρροής από το εξωτερικό, οι εικόνες που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη και βρήκε το BBC φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν και μοιράστηκαν από τους ίδιους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Ένας από αυτούς ήταν ο Mark Kaye, ο οποίος είναι παρουσιαστής σε μια συντηρητική ραδιοφωνική εκπομπή στη Φλόριντα. Δημιούργησαν μια εικόνα του κ. Τραμπ να χαμογελά με τα χέρια του γύρω από μια ομάδα μαύρων γυναικών σε ένα πάρτι και την κοινοποίησαν στο Facebook, όπου ο κ. Kaye έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς.

Στην αρχή φαίνεται αληθινό, αλλά με μια πιο προσεκτική εξέταση το δέρμα όλων είναι λίγο πιο λαμπερό και λείπουν δάχτυλα από τα χέρια των ανθρώπων – μερικά από τα σημάδια που μαρτυρούν πως οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν είμαι φωτορεπόρτερ», λέει ο κ. Kaye από το ραδιοφωνικό του στούντιο, ενώ συμπλήρωσε ότι «Δεν είμαι εκεί έξω και δεν τραβάω φωτογραφίες από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Είμαι αφηγητής ιστοριών.»

Ο ίδιος είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με τους μαύρους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν τον κ. Τραμπ και επισύναψε σε αυτό αυτή την εικόνα, δίνοντας την εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου για τον Λευκό Οίκο. Στα σχόλια στο Facebook, αρκετοί χρήστες φάνηκε να πιστεύουν ότι η εικόνα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πραγματική.

Παράδειγμα

Μια άλλη ευρέως προβεβλημένη εικόνα της AI, την οποία εντόπισε η έρευνα του BBC, δείχνει τον κ. Τραμπ να ποζάρει με μαύρους ψηφοφόρους σε μια μπροστινή βεράντα. Αρχικά είχε αναρτηθεί από έναν σατιρικό λογαριασμό που δημιουργεί εικόνες του πρώην προέδρου, αλλά απέκτησε ευρεία προσοχή μόνο όταν αναδημοσιεύθηκε με νέα λεζάντα που ισχυριζόταν ψευδώς ότι είχε σταματήσει την αυτοκινητοπομπή του για να συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους

Εντοπίσαμε το άτομο πίσω από τον λογαριασμό που ονομάζεται Shaggy, ο οποίος είναι αφοσιωμένος υποστηρικτής του Τραμπ και ζει στο Μίσιγκαν. «[Οι αναρτήσεις μου] έχουν προσελκύσει χιλιάδες θαυμάσιους καλόκαρδους χριστιανούς οπαδούς», ανέφερε σε μηνύματα που έστειλε στο BBC στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτησή του είχε πάνω από 1,3 εκατομμύρια προβολές, σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Κάποιοι χρήστες το κατήγγειλαν, αλλά άλλοι φάνηκε να έχουν πιστέψει ότι η εικόνα ήταν πραγματική.  Οι εικόνες ΑΙ του προέδρου τείνουν να τον απεικονίζουν μόνο του ή με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Με την πρώτη ματιά, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τα σημάδια μιας εικόνας που έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη – τα οποία μερικές φορές μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον χέρια

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times και του Sienna College διαπίστωσε ότι σε έξι βασικές πολιτείες που αλλάζουν την κατάσταση το 71% των μαύρων ψηφοφόρων θα υποστήριζαν τον κ. Μπάιντεν το 2024, μια απότομη πτώση από το 92% σε εθνικό επίπεδο που τον βοήθησε να κερδίσει τον Λευκό Οίκο στις προηγούμενες εκλογές.

Ο κ. Ολμπράιτ δήλωσε ότι οι ψεύτικες εικόνες συνάδουν με μια «πολύ στρατηγική αφήγηση» που προωθούν οι συντηρητικοί – από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ μέχρι τους επιδραστικούς παράγοντες στο διαδίκτυο – με σκοπό να κερδίσουν τους μαύρους ψηφοφόρους. Στοχεύουν ιδιαίτερα στους νεαρούς μαύρους άνδρες, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι πιο ανοιχτοί στο να ψηφίσουν τον κ. Τραμπ από ό,τι οι μαύρες γυναίκες.

Εξελίσσονται οι τακτικές παραπληροφόρησης

Οι τακτικές παραπληροφόρησης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν εξελιχθεί από το 2016, όταν κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, υπήρχαν καταγεγραμμένες προσπάθειες από εχθρικές ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, να χρησιμοποιήσουν δίκτυα μη αυθεντικών λογαριασμών για να προσπαθήσουν να σπείρουν τη διαίρεση και να φυτέψουν συγκεκριμένες ιδέες.

Το 2020, το επίκεντρο ήταν η εγχώρια παραπληροφόρηση – ιδιαίτερα οι ψευδείς αφηγήσεις ότι οι προεδρικές εκλογές εκλάπησαν, οι οποίες κοινοποιήθηκαν ευρέως από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκαν από τον κ. Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς. Το 2024, οι ειδικοί προειδοποιούν για έναν επικίνδυνο συνδυασμό των δύο.

inView

Η viral φωτογραφία του Τραμπ πριν τη νικητήρια ομιλία του

Στη νικητήρια ομιλία του από τη Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να βοηθήσει «τη χώρα να γιατρευτεί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024