Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν κοινό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν κοινό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη

Οι δύο χώρες συνεργάζονται εδώ και καιρό σε κοινό πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης. Πυρηνικό σταθμό στο φεγγάρι σχεδιάζει και η NASA.

Η Ρωσία και η Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο πυρηνικός σταθμός θα κάλυπτε τις ανάγκες των μελλοντικών αποικιών στη Σελήνη, για τις οποίες τα ηλιακά πάνελ δεν θα επαρκούσαν, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Γιούρι Μπορίσοφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται εδώ και καιρό σε πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης, στο οποίο η Roscosmos μπορεί να συνεισφέρει χάρη στις εμπειρία της με την «πυρηνική διαστημική ενέργεια», είπε.

«Εξετάζουμε σοβαρά ένα πρόγραμμα – γύρω στο 2033-35 – για την εκτόξευση και εγκατάσταση μιας μονάδας ενέργειας στην επιφάνεια της Σελήνης μαζί με τους κινέζους συναδέλφους μας» δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Αναγνώρισε πάντως ότι το σχέδιο «αποτελεί μεγάλη πρόκληση […] θα πρέπει να γίνει αυτόματα, χωρίς την παρουσία ανθρώπων».

Ο Γιούρι Μπορίσοφ σε στιγμιότυπο του 2023 (Reuters)

Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε ακόμα στο ενδεχόμενο ανάπτυξης διαστημικού σκάφους με πυρηνικό κινητήρα. Υποστήριξε πως όλα τα τεχνικά θέματα έχουν επιλυθεί με εξαίρεση το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα.

«Όντως σχεδιάζουμε ένα διαστημικό ρυμουλκό. Αυτή η γιγάντια, κυκλώπεια κατασκευή θα ήταν ικανή, χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και ισχυρές τουρμπίνες [..] να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μια τροχιά στην άλλη, να συλλέγει διαστημικά σκουπίδια και να συμμετέχει σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

Σχέδιο για την ανάπτυξη πυρηνοκίνητων διαστημικών σκαφών και πυρηνικών αντιδραστήρων για τη Σελήνη είχε παλαιότερα παρουσιάσει και η NASA.

Στο μεταξύ, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας έχει χάσει την παλιά του αίγλη. Η πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη εδώ και 47 χρόνια, το ρομποτικό σκάφος Luna-25,  συνετρίβη στην επιφάνεια του φεγγαριού το 2023.

Η Μόσχα παρόλα αυτά διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης και θα συνεργαστεί με την Κίνα για πιθανή αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη, ή ακόμα και για τον σχεδιασμό κοινής σεληνιακής βάσης.

Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο πρώτος κινέζος αστροναύτης θα πατήσει στο φεγγάρι πριν από το 2030.

Οι δηλώσεις του Μπορίσοφ έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα στο Διάστημα.

Must in

Το «όραμα» του Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης – Η έκθεση Ντράγκι και οι «πρωταθλητές»

Τι ανέφερε στο Κολλέγιο της Γαλλίας ο Μακρόν αναφορικά με ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα – Η ανάγκη για ατζέντα απλούστευσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024