Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας
«Πρέπει να δώσουμε τα σωστά κίνητρα στους συμπολίτες μας, για να αναστρέψουμε την πληθυσμιακή γήρανση» είπε μεταξύ άλλων ο Α. Τζιτζικώστας.
- Άγνωστοι διέρρηξαν επιχείρηση τα ξημερώματα και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και... ποτά (φωτογραφίες)
- Σφοδρές χιονοπτώσεις στη Βρετανία: Έκλεισαν τα αεροδρόμια σε Μάντσεστερ και Λίβερπουλ
- Πότε θα ταφεί ο Χασάν Νασράλα - Απειλές του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας προς τη Χεζμπολάχ
- Νικόλ Κίντμαν - Το μυστικό του επιτυχημένου γάμου της με τον Κιθ Έρμπαν οφείλεται στο ντους
Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Με τη σημερινή παρουσίαση άρχισε και επισήμως, πρώτα από τις Περιφέρειες η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο με την Αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα, η κ. Ζαχαράκη έθεσε περιθώριο στην ΕΝΠΕ να καταθέσει τις προτάσεις της επί του Εθνικού Σχεδίου εντός των επόμενων 40 ημερών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απάντησε ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα προς αυτό το σκοπό ενεργοποιείται άμεσα η Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΕΝΠΕ, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή.
Καλωσορίζοντας την Υπουργό, ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “το δημογραφικό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο δεν έχει αντιμετωπίσει αποφασιστικά μέχρι σήμερα η Πολιτεία. Χαίρομαι επειδή η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπως και καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του Ελληνισμού. Το δημογραφικό γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι με γενικόλογες διαπιστώσεις. Με προτάσεις, που θα βοηθήσουν τις προσπάθειες που ήδη όλοι κάνουμε στις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οφείλω να επισημάνω ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία αποκτά κεντρικό σχεδιασμό και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια που ήδη γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Διότι δεν μπορούμε καθένας μόνος του να είμαστε αποτελεσματικοί. Η συνεργασία είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις. Ως ΕΝΠΕ, αλλά και κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου, αλλά επίσης είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε ώστε οι τελικές προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου να υλοποιηθούν και να έχουν αποτέλεσμα.
Σήμερα, ως Πολιτεία δεν έχουμε απάντηση στο δημογραφικό. Πρέπει να δώσουμε τα σωστά κίνητρα στους συμπολίτες μας, για να αναστρέψουμε την πληθυσμιακή γήρανση ή το brain drain, εξετάζοντας τόσο οριζόντιες πολιτικές, όσο και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η τελευταία απογραφή οφείλει να μας κινητοποιήσει όλους. Η Ελλάδα αργοσβήνει πληθυσμιακά και επέρχονται αλλοιώσεις στον κοινωνικό ιστό της, συμπαρασύροντας όλους τους άλλους δείκτες της ανάπτυξης και της προόδου. Προτάσεις υπάρχουν πολλές και πρέπει να τις δούμε. Από τα επιδόματα, την κοινωνική συμπερίληψη, τις επενδύσεις στη δια βίου μάθηση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, το στεγαστικό, την κοινωνική καινοτομία, μέχρι τις υποδομές, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τις αμοιβές. Σε αυτή τη μάχη οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε”.
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το δημογραφικό λαμβάνει πλέον διαστάσεις εθνικής απειλής. Είμαστε μια ομάδα και έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση γεννήσεων άρχισε το 1981 και μετά, ενώ το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων έγινε δραματικό μετά το 2011. Η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό άρχισε από τον Δεκέμβριο, υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται όλες οι προτάσεις και αξιολογούνται και η διαδικασία της διαβούλευσης είναι σε εξέλιξη, προκειμένου όλοι να καταθέσουν τις απόψεις τους και να καταλήξουμε σε ένα συγκροτημένο και αποτελεσματικό σχέδιο. Η πρώτη θεσμική συνάντηση με την Αυτοδιοίκηση αρχίζει από τις Περιφέρειες, γιατί έχετε μεγάλη δυναμική και επαφή με τον κόσμο, γιατί έχετε πολλές αρμοδιότητες και εξαιρετική γνώση των ζητημάτων. Στόχος είναι να καταρτίσουμε όλοι μαζί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στοχευμένες προτάσεις, ώστε να μην αποτελούν γενικόλογες παρατηρήσεις”.
Οι βασικοί άξονες
Οι πέντε βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, όπως τους ανέλυσε η Υπουργός, είναι:
1.Στήριξη της οικογένειας.
- Οικονομική στήριξη.
- Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
- Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.
2.Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.
- Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών
- Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.
- Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.
- Μετανάστευση και brain gain.
3.Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού.
- Προώθηση ενεργού γήρανσης.
- Στήριξη υγιούς γήρανσης.
- Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.
- Γερνώντας στο σπίτι.
4.Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.
- Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.
- Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών,
5.Προώθηση της ανάπτυξης.
- Ενίσχυση της καινοτομίας.
- Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας,
Ακολούθησε συζήτηση με τους Περιφερειάρχες και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, επί του Εθνικού Σχεδίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις