ΚΚΕ: Η πολιτική της Ε.Ε. σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών
Εκδήλωση με θέμα «Ναυάγια, καταστολή, πόλεμοι και εκμετάλλευση - Αυτή είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της» πραγματοποίησε Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η «πολιτική καταστολής της ΕΕ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες και η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην ευρωενωσιακή στρατηγική» βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες με θέμα «Ναυάγια, καταστολή, πόλεμοι και εκμετάλλευση. Αυτή είναι η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις της».
Εισηγητής στην εκδήλωση, ήταν ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ενώ το λόγο πήρε έπειτα η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της διατμηματικής επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρο του συλλόγου υπαλλήλων υπηρεσίας ασύλου και αρχής προσφύγων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Φεράτ Τουμ, πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του σωματείου εργαζομένων στην Teleperformance, τον Παναγιώτη Πορφύρη, μέλος του ΔΣ του κλαδικού συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών νομού Αττικής και Νήσων και την Ειρήνη Γεωργιακάκη, εργαζόμενη σε ΜΚΟ στη Σάμο.
«Ιστορικό φαινόμενο η προσφυγιά και η μετανάστευση»
Στην ομιλία του ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, τόνισε ότι «η προσφυγιά και η μετανάστευση αποτελούν όντως ένα ιστορικό φαινόμενο. Στο σύστημα όμως της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ουσία αυτού του φαινομένου δεν είναι άλλη παρά ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, οι διώξεις και η αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, η φτώχεια, η εξαθλίωση από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στις χώρες, που εξαπολύουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και αστικές δυνάμεις. Από αυτά τρέχουν να ξεφύγουν οι ξεριζωμένοι».
Σχετικά με την ευρωενωσιακή στρατηγική για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος ο ευρωβουλευτής του κόμματος σημείωσε πως «είναι μία βάρβαρη πολιτική, με βασικό της στοιχείο την καταστολή στα σύνορα, αποτέλεσμα της οποίας είναι τα πολύνεκρα ναυάγια, και την εξεύρεση άκρως εκμεταλλεύσιμου χωρίς απαιτήσεις εργατικού δυναμικού που λείπει σήμερα από την ΕΕ, και δεν πρόκειται να αναπληρωθεί με φυσικό τρόπο από τις εργατικές τάξεις των κρατών-μελών δεδομένου τοΥ οξυνόμενου δημογραφικού προβλήματος, που ακόμα και τα αστικά επιτελεία υπογραμμίζουν».
«Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση»
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης και στο «Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» λέγοντας: «Το νέο σύμφωνο καταπατά και ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, επεκτείνει τις συσταλτικές έως και καταργητικές ερμηνείες του όρου πρόσφυγας και τις λίστες των ασφαλών χωρών προέλευσης και διέλευσης με βάση τη νομοθεσία κρατών μελών, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ – με την οδηγία για τρίτες χώρες – και εν συνεχεία η ΝΔ με τον Προσφυγικό Νόμο».
Ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, σημείωσε ακόμα ότι «η μεγάλη αλήθεια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις, φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, εθνικιστικές, με συμμετοχή και Πρασίνων, και ‘Αριστερών’ έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της στρατηγικής που οδήγησε στα εγκλήματα κατά προσφύγων και μεταναστών». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ΕΕ επιδίδεται σε μία τεράστια προσπάθεια διαστρέβλωσης, για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες».
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος στάθηκε στις δεκάδες ερωτήσεις, παρεμβάσεις, επισκέψεις σε δομές που έχει πραγματοποιήσει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και έκλεισε την ομιλία του με τα εξής: «Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου αποτέλεσε σταθμό στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων. Συνεχίζουμε μαχητικά, με όλες μας τις δυνάμεις. Μπροστά στις ευρωεκλογές 9 Ιούνη, δίνουμε περισσότερη δύναμη στο ΚΚΕ, πολλαπλασιάζουμε τους κομμουνιστές βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, πολλαπλασιάζουμε την ικανότητα αντίστασης, αντεπίθεσης, οργάνωσης της πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, που τσαλαπατούν τα δικαιώματα Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων».
Άδικη πολιτική
Στην ομιλία της η Κατερίνη Γεράκη τόνισε ότι για το ΚΚΕ «γνώμονας της παρέμβασής μας είναι η ανάγκη προστασίας αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, η άνοδος της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα ενάντια στην άδικη πολιτική και τον κοινό τους αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του».
Ανέλυσε επίσης το φαινόμενο της μετανάστευσης λέγοντας τα εξής: «Η μετανάστευση και η προσφυγιά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βρίσκεται στο DNA αυτού του βάρβαρου συστήματος. Η ‘ανάπτυξη’, για την οποία όλοι μιλούν, δεν είναι ‘ανάπτυξη για όλους’, αλλά είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στον ιδρώτα και την κλοπή των εργαζομένων, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων τμημάτων της εργατικής τάξης, όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες, τους ακόμα πιο άγριους και δυσβάσταχτους όρους αγοραπωλησίας της εργατικής δύναμης σε συνθήκες διεθνοποίησης του κεφαλαίου. Το πραγματικό δίλλημα για τους λαούς ‘σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα’ επιβεβαιώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα».
Η Κατερίνα Γεράκη αναφέρθηκε επίσης και στο «Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κανείς τους δεν λέει, μόνο το ΚΚΕ, ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ‘αλληλεγγύης’ στο Σύμφωνο, αλλά διαμοιρασμός της καταστολής», σημειώνοντας τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σκορπούν αυταπάτες για το ρόλο της Ε.Ε., για τις δήθεν δημοκρατικές αξίες και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τάχα εκπροσωπεί η Ε.Ε.».
Κλείνοντας την ομιλία της, η Κατερίνα Γεράκη τόνισε ότι «το ΚΚΕ, σταθερά και μόνιμα, αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών εργατών, που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας για χρόνια, χωρίς άδειες διαμονής. Είναι αυτοί οι ‘αόρατοι’ άνθρωποι, που διαβιούν κάτω από άθλιες απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη μέσα διαβίωσης και υγιεινής, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τον κίνδυνο της σύλληψης, φυλάκισης ή και απέλασης».
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, αναφέρθηκε στην εργασιακή εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών, ενώ έθεσε το πλαίσιο των διεκδικήσεων του ΚΚΕ σχετικά με το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, καλώντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ:
– Για να τερματιστούν τώρα οι εργασίες και να μη δημιουργηθούν υπερδομές-φυλακές, όπως στη Βάστρια της Λέσβου.
– Για να κλείσει το ΚΥΤ στο Μαυροβούνι και τα άλλα απαράδεκτα ΚΥΤ/ ΚΕΔ στα νησιά και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους. Επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
– Για να στηθούν επιτροπές ασύλου με ευθύνη της ΕΕ στην Τουρκία, όχι για να «μεταφερθεί το πρόβλημα», αλλά για να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο εκεί για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να μη γίνονται μπαλάκι, να μην πνίγονται στα επικίνδυνα ταξίδια των εγκληματικών κυκλωμάτων.
Η Αλεξάνδρα Λάμπρου, περιέγραψε τους απαράδεκτους όρους εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα και θέτουν εμπόδια σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Φεράτ Τουμ ανέδειξε ιδιαίτερα τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων, ότι «πρώτο μήνυμα του εργοδότη, ήταν ότι η απεργία είναι για τους Έλληνες, όχι για τους ξένους, ή ‘πρόσεχε γιατί λήγει η σύμβασή σου και άρα θα απελαθείς’. Η δημοκρατία είναι μέχρι την πόρτα του εργοδότη δηλαδή».
Πείρα από τη δράση των ταξικών σωματείων και την προσπάθεια συμμετοχής και οργάνωσης των μεταναστών εργατών μετέφερε ο Παναγιώτης Πορφύρης.
Τελευταία παρέμβαση στην εκδήλωση ήταν της Ειρήνης Γεωργιακάκη που εργάζεται σε ΜΚΟ στη Σάμο και ανέφερε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί: «Οι λέξεις απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση είναι οι λιγότερες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτή την σύγχρονη φυλακή που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις