Σε νέα «διαβολοβδομάδα» το Μαξίμου – Τα προσωπικά δεδομένα, ο διαλυμένος Κάμπος, τα ΑΕΙ
Σε τρία μέτωπα η προσοχή – Με διαφορετική προσέγγιση στο καθένα κινείται η κυβέρνηση – Επιθέσεις και αντεπιθέσεις στο άτυπο προεκλογικό περιβάλλον
Σε άλλη μία «διαβολοβδομάδα» εισήλθε το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι αναγκάζεται εκ νέου σε έκτακτη διαχείριση… απρόοπτων, χωρίς δηλαδή να ορίζει μόνη της η κυβέρνηση τον δημόσιο διάλογο, όπως ιδανικά υπολόγιζε. Αν και το βασικό «μέτωπό» της, εκεί όπου ρίχνει τις δυνάμεις της, είναι το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη για τα πανεπιστήμια, καλείται σε πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση σε επιπλέον απαιτητικά πεδία.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς ήδη σε ένα άτυπο προεκλογικό περιβάλλον, καταγράφεται σε κάθε περίπτωση αυξανόμενη ένταση τόσο στα ντεσιμπέλ της αντιπολιτευτικής κριτικής για κυβερνητικούς χειρισμούς όσο και στις επιθέσεις και τις αντεπιθέσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση έναντι της αντιπολίτευσης.
Μόνο η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει τρία «μέτωπα» για την κυβέρνηση – πέρα από το μόνιμο πια, μεγάλο στοίχημα της ορατής στους πολίτες αποκλιμάκωσης της ακρίβειας στα ράφια του σουπερμάρκετ. Στόχος, να μην υπάρξουν δυσάρεστες… ουρές για μακρύ διάστημα σε κανένα από αυτά.
Τα «μέτωπα»
Το ένα είναι η «υπόθεση Ασημακοπούλου», η ερευνώμενη πλέον από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των ευρωεκλογών», καθώς υπεβλήθη μεγάλος όγκος καταγγελιών.
Το δεύτερο είναι τα προβλήματα της Θεσσαλίας και ειδικότερα εκείνα του αγροτικού κόσμου. Εκτός από το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα που οι «πληγές» των αγροτών του Κάμπου θα ανοίξουν σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου (11 Μαρτίου), η κυβέρνηση παίρνει σήμερα στα χέρια της την ολλανδική μελέτη για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας.
Το τρίτο μέτωπο αφορά τα ΑΕΙ, έπειτα από εβδομάδες με τους φοιτητές στον δρόμο της διαμαρτυρίας, ενόψει της ψήφισης του νόμου (στις 8 Μαρτίου), που προβλέπει και τη δυνατότητα εγκατάστασης παρατημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Διακριτικές αποστάσεις
Το ξαφνικό πρόβλημα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έφερε στα κάγκελα πλήθος αποδήμων, οι οποίοι αναρωτιούνται με ποιον τρόπο διέρρευσαν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία πιέζει για καθαρές απαντήσεις. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις της, είναι να διαφυλάξει την «ακεραιότητα», όπως λέει, της επιστολικής ψήφου, με την πλατφόρμα εγγραφών να μένει ανοιχτή έως τις 29 Απριλίου.
Η αμηχανία που έχει προκληθεί στο γαλάζιο στρατόπεδο φαίνεται μέσα από τις διακριτικές αποστάσεις – πλην όχι άδειασμα – προς την ευρωβουλευτή. «Απάντησε αρμοδίως το υπουργείο Εσωτερικών ξεκάθαρα ότι δεν έδωσε τα συγκεκριμένα mails. Υπάρχει μία διαδικασία για τους υποψηφίους που ακολουθείτε για όλους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν δίνει mails, άρα δεν είναι από το υπουργείο Εσωτερικών» είπε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν πρέπει αυτό το θέμα να το συνδέουμε με την επιστολική ψήφο» πρόσθεσε, χρεώνοντας μάλιστα «τοξικότητα» στην αντιπολίτευση. «Η κυρία Ασημακοπούλου δίνει μάχες για την Ελλάδα στην Ευρώπη, την στιγμή που κάποιοι άλλοι συκοφαντούν την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα θέμα. Ένα άλλο θέμα είναι αυτό καθαυτό το θέμα της καταγγελίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα το ερευνήσει» σημείωσε.
Η κυβέρνηση παραπέμπει δηλαδή τόσο στις απαντήσεις που έχει δώσει η ίδια η Ασημακοπούλου (στην πρώτη αντίδρασή της μετά το ξεκίνημα έρευνας από την Αρχή Προστασίας, είπε ότι θα συνεργαστεί πλήρως) όσο και στην τοποθέτηση του γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών Θανάση Μπαλέρμπα ότι δεν παρέχονται mails σε υποψηφίους ή κόμματα.
Οι αγρότες αναμένουν
Ταυτόχρονα, το αγροτικό δεν έχει κλείσει καθώς το βλέμμα γεωργών και κτηνοτρόφων παραμένει στραμμένο στις δεσμεύσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης και ειδικά οι παραγωγοί της Θεσσαλίας αναμένουν πειστικές, χειροπιαστές λύσεις. «Άλλοι ζητούν και ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το κόστος παραγωγής και στη Θεσσαλία υπάρχουν αγρότες που… ψάχνουν τα χωράφια τους» λέει γαλάζιο στέλεχος στον διαλυμένο Κάμπο, εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα των παρακάρλιων περιοχών.
Ο Μητσοτάκης θα συναντήσει τους αγρότες την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά στο Μαξίμου και όχι στη Λάρισα, όπως προγραμματιζόταν. Στις 11 Μαρτίου θα γίνει συγκεκριμένα διπλή σύσκεψη, πρώτα με τους θεσμικούς φορείς (τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, δημάρχους, εκπροσώπους επιμελητήριων κ.λπ) και έπειτα με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.
«Να δούμε…» έλεγε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα «τι παραπάνω και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε» για τις αποζημιώσεις και τις αποκαταστάσεις στη Θεσσαλία. Εξελίξεις αναμένονται ήδη από σήμερα καθώς παρουσιάζεται στο Μαξίμου η μελέτη της ολλανδικής HVA International. Συγκεκριμένα, αναμένονται προτάσεις ανά περιοχή (για την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τις ορεινές περιοχές και τη λίμνη Κάρλα) ενώ το προτεινόμενο σχέδιο θωράκισης περιλαμβάνει δράσεις όπως ενισχύσεις αναχωμάτων και φραγμάτων, εξειδικευμένες οδηγίες για τις παρακάρλιες περιοχές με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κοστολόγια.
«Επίσης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή» είπε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μιλτιάδης Γκουζούρης.
Ιδεολογικός «πόλεμος»
Στο «μέτωπο» του νόμου για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση αναμένεται (και) ιδεολογικός «πόλεμος» για τον οποίο θα βγει μπροστά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν από τη ψήφιση. Είναι σαφές ότι το βάρος το ρίχνει στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, εξ ου και το προδιαγεγραμμένο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη.
«Είναι υποστηρικτές της κυβέρνησης ο Βενιζέλος και ο Μανιτάκης;» διερωτήθηκε ο Πιερρακάκης, θέλοντας να καταδείξει μια απόπειρα από την αντιπολίτευση να «μειώσει» θετικές για τον νόμο γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διακρίνει πίσω από τα άρθρα του νομοσχεδίου μια ευκαιρία για ευθεία πολιτικο-ιδεολογική κόντρα με το δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα, προσπαθώντας να μπλοκάρει την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα βέβαια οι γαλάζιοι βλέπουν στις δημοσκοπήσεις τη σαφή διαφωνία που υπάρχει στις νεότερες ηλικίας. Σύμφωνα με την Metron Analysis/Mega, τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφωνίας καταγράφονται στη Generation Z (17 – 27 ετών) κατά 59% και στους Millennials (28 – 43 ετών) κατά 51% ενώ απέναντι στέκουν άνεργοι και φοιτητές. Προδιαγράφεται ότι θα επιχειρηθούν νέοι τρόποι προσέγγισης του δύσκολου κοινού της νεολαίας. Χαρακτηριστική η προαναγγελία του Μητσοτάκη για την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος στα 2.000 ευρώ για όποιον μένει μόνος του και στα 2.500 ευρώ για όποιον συγκατοικήσει. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο 2024.
- Κίεβο: Ισχυρές εκρήξεις μετά από συναγερμό για πυραυλική επίθεση
- Αρκάς: Η χριστουγεννιάτικη καλημέρα της Παρασκευής
- Τα ζώδια σήμερα: Δες το αλλιώς
- Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φανάρι στη Θεσσαλονίκη
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν λέω λοιπόν ούτε αντίο, ούτε καλό ταξίδι»
- Χαρδαβέλλας: Σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφου στην Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου