Σε μια πολεμοχαρή ομιλία στη νότια Ρωσία, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» μέχρι να συνθηκολογήσει η άλλη πλευρά. Είπε ότι τα αποκαλούμενα από τον ίδιο «ιστορικά τμήματα της Ρωσίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ο Μεντβέντεφ μιλούσε μπροστά σε έναν χάρτη της Ουκρανίας που έδειχνε τη χώρα ως ένα πολύ μικρότερο εδαφικό όγκο χωρίς χερσαία σύνορα, στριμωγμένο στην Πολωνία, με τη Ρωσία να ελέγχει πλήρως τα ανατολικά, τα νότια και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

«Ένας από τους πρώην ηγέτες της Ουκρανίας είπε κάποια στιγμή ότι η Ουκρανία δεν είναι Ρωσία», είπε ο Μεντβέντεφ. «Αυτή η έννοια πρέπει να εξαφανιστεί για πάντα. Η Ουκρανία είναι σίγουρα η Ρωσία», είπε υπό τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε πως οι χώρες που έφυγαν από την Σοβιετική Ένωση «πρέπει να γυρίσουν σπίτι».

Δεν συνομιλούμε με τον Ζελένσκι

Απέκλεισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη σημερινή ουκρανική ηγεσία υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και είπε ότι οποιαδήποτε μελλοντική ουκρανική κυβέρνηση που θα ήθελε συνομιλίες θα έπρεπε να αναγνωρίσει αυτό που αποκάλεσε νέα πραγματικότητα επί του εδάφους. Την ίδια στιγμή η Ρωσία δείχνει να μην φοβάται ούτε την συνδρομή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, ο Μεντβέντεφ, ο οποίος κατηγόρησε τις ειδικές δυνάμεις και τους στρατιωτικούς συμβούλους των ΗΠΑ ότι διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι χειρότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962.

H Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία και μόλις πρόσφατα, «έβαλε στο χέρι» και την Γερμανία, εκθέτοντας την ηγεσία της με υποκλοπές ανώτατων στρατιωτικών ηγετών που σχεδίαζαν χτύπημα στην Κριμαία, δυσκολεύοντας τις πιθανότητες ανάληψης δράσης χωρίς σοβαρά ρωσικά αντίποινα.