Επιστολή ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων – και της ΓΣΕΕ – για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες
Πριν λίγες ημέρες, η ΓΣΕΕ είχε στείλει ανάλογη επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Δόμνα Μιχαηλίδου
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Κοινή επιστολή στις κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας, απέστειλαν ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ζητώντας τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, η ΓΣΕΕ, πριν από λίγες ημέρες, είχε στείλει ανάλογη επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη καλούν επειγόντως τις κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας, να στηρίξουν την πολιτική συμφωνία για την Oδηγία για την εργασία σε πλατφόρμα», σημειώνεται στην επιστολή.
«Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη σας καλούν επειγόντως να στηρίξετε την πολιτική συμφωνία»
Επισημαίνεται πως «απουσιάζει ένα κοινό σύνολο κανόνων της ΕΕ για τον τερματισμό της νομικής αβεβαιότητας των εργαζομένων σε πλατφόρμες και για την αποσαφήνιση των ορίων της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις αγορές εργασίας».
Και υπογραμμίζεται πως η νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες «είναι απολύτως αναγκαία», καθώς «οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι απαραίτητοι για την οικονομία της ΕΕ, όχι μόνο στη μεταφορά ανθρώπων και στην παράδοση γευμάτων, αλλά και ως συντονιστές στο διαδίκτυο, σχολιαστές δεδομένων, clickworkers, καθαριστές, προσωρινοί εργαζόμενοι σε γραφεία και όχι μόνο».
Η επιστολή των συνδικαλιστικών οργανώσεων
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ Kallas, Πρωθυπουργέ Attal και Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη
Αγαπητέ/ή υπουργέ Heil, υπουργέ Riisalo και υπουργέ Μιχαηλίδου
Αυτή τη στιγμή, απουσιάζει ένα κοινό σύνολο κανόνων της ΕΕ για τον τερματισμό της νομικής αβεβαιότητας των εργαζομένων σε πλατφόρμες και για την αποσαφήνιση των ορίων της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις αγορές εργασίας μας. Τα τελευταία χρόνια, τα εθνικά δικαστήρια προσπάθησαν να καλύψουν το κενό, αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκή.
Η νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες είναι απολύτως αναγκαία. Οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι απαραίτητοι για την οικονομία της Ε.Ε., όχι μόνο στη μεταφορά ανθρώπων και στην παράδοση γευμάτων, αλλά και ως συντονιστές στο διαδίκτυο, σχολιαστές δεδομένων, clickworkers, καθαριστές, προσωρινοί εργαζόμενοι σε γραφεία και όχι μόνο.
Ωστόσο, πολύ συχνά, αυτοί οι βασικοί πάροχοι υπηρεσιών γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το επιχειρηματικό μοντέλο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης των εταιριών πλατφορμών. Αυτό το καταχρηστικό επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να σταματήσει.
Η πολιτική συμφωνία της τελευταίας τριμερούς συζήτησης αποσκοπεί στην καθιέρωση του ορθού καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες είτε ως μισθωτών είτε ως πραγματικά αυτοαπασχολούμενων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, για να σταματήσει η λανθασμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων ως ψευδο-αυτοαπασχολούμενων, η οποία επιτρέπει στις εταιρίες πλατφορμών να αποφεύγουν την καταβολή του κατώτατου μισθού, του επιδόματος αδείας ή ασθενείας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη σας καλούν επειγόντως να στηρίξετε την πολιτική συμφωνία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι εταιρίες πλατφορμών, για να αποφεύγουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και το οποίο υπονομεύει τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Η οικονομία πλατφόρμας ξεπερνά τη διανομή τροφίμων και τη μεταφορά επιβατών – περιλαμβάνει όλες τις μορφές εργασίας είτε πρόκειται για εργάτες είτε για υπαλλήλους.
Επιπλέον, η πολιτική συμφωνία καθιερώνει τη διαφάνεια στη χρήση των συστημάτων αλγοριθμικής διαχείρισης. Σήμερα, πολύ συχνά, τα αλγοριθμικά συστήματα διαχείρισης χρησιμοποιούνται από τις εταιρίες πλατφορμών, για να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως εμπόρευμα. Όμως, η εργασία δεν είναι εμπόρευμα.
Επομένως, είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες από την παραβίαση του δικαιώματός τους στην ιδιωτικότητα, την αποδυνάμωση της προστασίας από τους κινδύνους στον χώρο εργασίας και την επιβολή αδιαφανών αλγοριθμικών αποφάσεων που υπονομεύουν το εισόδημα και τις μελλοντικές προοπτικές τους, οδηγώντας σε νομική, κοινωνική και διοικητική ανασφάλεια.
Το ευρωπαϊκό κοινωνικό-οικονομικό μας μοντέλο πρέπει να είναι δίκαιο και βιώσιμο. Δεν μπορεί να δομηθεί, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο δράσης στις εταιρίες που καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σας καλούμε να μην αφήσετε εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους εκτεθειμένους στην εκμετάλλευση.
Ήρθε η ώρα να μεριμνήσετε για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Σας καλούμε να στηρίξετε την πολιτική συμφωνία μεταξύ της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου και των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 11 Μαρτίου, στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις