Single ή σε σχέση; Ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι;
Η επιστήμη εξετάζει νέους single και μη, και δίνει μια απάντηση που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί…
- Προς παραίτηση ο Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων
- Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για ληστείες στον Πειραιά - Αναζητείται ακόμα ένας
- Μπλίνκεν: Η θέση της Ουκρανίας στο Κουρσκ είναι σημαντική σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις
- Η Βόρεια Κορέα υποδέχεται με... βαλλιστικό πύραυλο τον Μπλίνκεν
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που σταθερά καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: όσοι έχουν σχέση φαίνεται να βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας από εκείνους που είναι single. Η πιο πρόσφατη σχετική μελέτη δεν μοιάζει να αλλάζει τα δεδομένα. Αντιθέτως, προστίθεται σε εκείνες που επιβεβαιώνουν τα παλαιότερα ευρήματα.
Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά ως προς την προσέγγιση του εν λόγω θέματος.
Η έρευνα
Για τις ανάγκες της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Family Relations», οι ερευνητές ζήτησαν από 909 νεαρούς ενήλικες ηλικίας από 18 έως 35 ετών να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή έρευνα που μετρούσε τη σημασία που οι ίδιοι δίνουν στο να είναι σε μια σχέση ή όχι (π.χ. «Το να είμαι σε μια ρομαντική σχέση είναι πολύ σημαντικό για μένα» ή «Προτιμώ να μην είμαι σε σχέση»).
Επιπλέον, οι επιστήμονες βασίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες μετρώντας τρεις δείκτες ευημερίας:
- Την ικανοποίηση από την ερωτική ζωή.
- Τη γενική ικανοποίηση από τη ζωή.
- Την προσωπική εξέλιξη.
Ενώ οι ερευνητές βρήκαν συνολικά ότι οι single νεαροί ενήλικες βίωναν χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας από τους συνομηλίκους τους που βρίσκονταν σε σχέση, διαπίστωσαν και κάτι ακόμα. Εκείνοι που δεν θεωρούσαν σημαντικό το να είναι σε σχέση ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους single που θεωρούσαν μια σχέση σημαντική.
Με άλλα λόγια, το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία των σχέσεων παίζει ρόλο στη συνολική του ευημερία.
«Η εξέλιξη σε όλες τις πτυχές της ζωής είναι το κλειδί»
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, πολλοί νέοι επιθυμούν να είναι σε σχέση, αλλά δεν είναι και λίγοι εκείνοι που δεν αρέσκονται στην ιδέα για διάφορους λόγους.
Η μοναχικότητα σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι πηγή ευτυχίας μιας και αφορά μια συνειδητοποιημένη προσέγγιση- επιλογή, αντίθετα στην ενδεχόμενη κοινωνική πίεση για σύναψη σχέσης και δημιουργία οικογένειας.
«Είναι βασικό να κατανοήσουμε πως ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικούς στόχους και προτεραιότητες στη ζωή. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τα δικά του θέλω και τις δικές του επιθυμίες στους γύρω του.
Η καλύτερη επένδυση για κάθε άτομο φαίνεται να είναι η προσωπική εξέλιξη, η επίτευξη ουσιαστικών στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής του, η εκπλήρωση των ονείρων του, η βελτίωση στοιχείων του χαρακτήρα του.
Κάθε άνθρωπος είναι σημαντικό να γίνει ο… καλύτερος φίλος του εαυτού του, είτε προχωρήσει σε σχέση είτε όχι.
Η άνθηση σε προσωπικό επίπεδο φαίνεται να είναι το κλειδί της ευτυχίας», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Πηγή Vita.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις