Με μια κοινή «κυβερνοασπίδα» πρόκειται να εφοδιαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προστατευτεί καλύτερα από επιθέσεις στα πληροφοριακά της συστήματα,  ανακοίνωσαν σήμερα οι 27 χώρες-μέλη.

Η ΕΕ θα εφοδιασθεί με σύστημα συναγερμού στο σύνολο του εδάφους της προκειμένου να εντοπίζει πιο γρήγορα ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες έχουν πολλαπλασιασθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο εντοπισμός των επιθέσεων θα ανατεθεί σε ευρωπαϊκό δίκτυο έξι ή επτά «κυβερνοκόμβων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εξοπλισμένοι με υπερυπολογιστές και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, οι κόμβοι θα λειτουργούν με βάση το μοντέλο του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo, είχε αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση του προγράμματος πέρυσι.

Στόχος, η γρήγορη ανταπόκριση

Στόχος της ασπίδας κυβερνοασφάλειας είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος ανίχνευσης επιθέσεων σε ευρωπαϊκές υποδομές, όπως νοσοκομεία και ενεργειακά δίκτυα.

Σήμερα περνούν κατά μέσο όρο 190 ημέρες από την αρχή της διάδοσης ενός κακόβουλου λογισμικού (malware) μέχρι τη στιγμή που αυτό εντοπίζεται, υπογράμμιζε τον περασμένο Απρίλιο η Κομισιόν.

Η ΕΕ θα εφοδιασθεί επίσης με μια «κυβερνοεφεδρεία», αποτελούμενη από χιλιάδες δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών, σε εθελοντική βάση, προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια άμυνας σε περίπτωση επίθεσης.

Ένα κράτος μέλος, ένας θεσμός ή μερικές τρίτες συνδεόμενες χώρες, όπως η Ελβετία ή η Σουηδία, θα μπορούν να προσφεύγουν στην «εφεδρεία» σε περίπτωση σημαντικής επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση των 27.

Το κόστος

Το κόστος αυτής της «κυβερνοασπίδας» είχε υπολογισθεί τον περασμένο Απρίλιο από την Επιτροπή σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τα δύο τρίτα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Τα νέα μέτρα μένει να υιοθετηθούν επίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ