#100xroniamazi: Πόσες γεύσεις, μυρωδιές, πρόσωπα και αναμνήσεις χωράνε σε μία συσκευασία χαλβά;
Ένα απολαυστικό «ταξίδι» που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 1924 με προορισμό τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Πόσες εικόνες, γεύσεις, αρώματα ανακαλείς, όταν ακούς τις λέξεις «Καθαρά Δευτέρα»; Σίγουρα, το μυαλό σου «πλημμυρίζει» από χρώματα, χιλιάδες χρώματα από φανταχτερούς χαρταετούς με τους οποίους κατέκτησες τον ουρανό, όταν ήσουν παιδί. Θυμάσαι, διότι πώς θα μπορούσες να ξεχάσεις, τη λαχταριστή μυρωδιά από το καλαμάρι που έψηνε με μαεστρία ο πατέρας σου στη βεράντα σας.
Ναι, φτάνει ακόμη στα αυτιά σου αυτή η χαρωπή, μελωδική βαβούρα, όταν γονείς, παππούδες, θείοι, ξαδέρφια καθόσασταν ο ένας πλάι στον άλλο, όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι, έτοιμοι να τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας, να ανταλλάξετε ευχές και μαζί με τη λαγάνα, να μοιραστείτε τη διαχρονική χαρά ενός αυθεντικού σαρακοστιανού γεύματος.
Και αν υπάρχει κάτι που δεν έλειπε και δεν λείπει ποτέ από ένα αυθεντικό σαρακοστιανό γεύμα, αυτό είναι ο «πρωταγωνιστής» του, αυτός που εδώ και έναν αιώνα μας φέρνει πιο κοντά με τον πιο απολαυστικό τρόπο, δίνοντας γεύση, υφή και άρωμα στην πιο γευστική και αισιόδοξη Δευτέρα του χρόνου. Ο λόγος, φυσικά, για τον Μακεδονικό Χαλβά, το παραδοσιακό αυτό έδεσμα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας στο Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι, για αυτό και τον θεωρούμε μέλος της οικογένειάς μας.
Αλήθεια, ποια ήταν η διαδρομή που διένυσε ο αγαπημένος μας χαλβάς, μέχρι να τον κρατήσουμε με λαχτάρα στα χέρια μας; Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης αυτού του μεγάλου ταξιδιού, αυτής της αξέχαστης ιστορίας την οποία δημιουργήσαμε 100 χρόνια μαζί, με αγάπη και μπόλικο σουσάμι;
Σε ένα μικρό εργαστήριο στην πλατεία Άθωνος γεννήθηκε ένα μεγάλο όραμα
Ένα απρόσμενο, δύσκολο τέλος ήταν αυτό που σηματοδότησε την αρχή ενός μακρόπνοου «ταξιδιού», το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα σε κάθε άκρη του κόσμου. Το «κουβάρι» της ιστορίας ξετυλίγεται από τον διωγμό των αδελφών Χαΐτογλου, μεταξύ χιλιάδων άλλων Ελλήνων, από τη Μικρά Ασία. Ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας Χαΐτογλου φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στις αποσκευές τους μία πολύ σπουδαία κληρονομία, την παράδοση που τους κληροδότησε ο παππούς τους Νίκος Χαΐτογλου στην χαλβαδοποιία.
Κάπως έτσι, γεμάτοι αφοσίωση, όνειρα και μεράκι, αποφασίζουν να συνεχίσουν αυτή την παράδοση, ανοίγοντας το 1924 ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χαλβά στην πλατεία Άθωνος, στο κέντρο της παλαιάς Θεσσαλονίκης. Αυτή η απόφαση ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η επιχείρηση των αδελφών Χαΐτογλου «άνθισε», όμως, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, το εργοστάσιο επιτάχθηκε και μπήκε στο πρόγραμμα επισιτισμού του ελληνικού στρατού, όπως πολλές ακόμη επιχειρήσεις της εποχής.
Ο ξακουστός χαλβάς της Μακεδονίας που συγκέντρωνε τους Αθηναίους στην αγορά του Ρέντη
Με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, η επιχείρηση των αδελφών Χαΐτογλου βάζει ξανά μπρος τις μηχανές, ξεκινώντας τη λειτουργία της από το μηδέν. Η εξαιρετική ποιότητα του Μακεδονικού Χαλβά τον κάνει σύντομα ανάρπαστο και στην Αττική, με τους εμπόρους να συγκεντρώνονται στην αγορά του Ρέντη από κάθε γωνία του Λεκανοπεδίου, περιμένοντας ανυπόμονα το φορτηγό που μετέφερε τον φημισμένο χαλβά από τη Μακεδονία. Όσοι περίμεναν το φορτηγό, λαχταρώντας να δοκιμάσουν τον χαλβά, ήταν και αυτοί που του έδωσαν το όνομα με το οποίο εν τέλει κυκλοφόρησε στην αγορά και έγραψε ιστορία. Κάπως έτσι, η αθηναϊκή αγορά του χάρισε το όνομα Μακεδονικός Χαλβάς.
Λίγα χρόνια μετά, μία καινοτομία θα άνοιγε τους ορίζοντες του Μακεδονικού Χαλβά, δίνοντας νέες προοπτικές στο «ταξίδι» του. Η τυποποίησή του σε μεταλλική συσκευασία βοήθησε την εταιρεία να επεκταθεί και να ξεφύγει από τη χύμα πώληση που ήταν ο συνήθης τρόπος διακίνησης των προϊόντων εκείνη την εποχή. Ο καλλιτέχνης που τη φιλοτέχνησε, κατέληξε στη δημιουργία μίας γυναικείας φιγούρας, ντυμένης με την παραδοσιακή στολή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Η «Μακεδονοπούλα» που κοσμούσε το πρώτο λιθογραφημένο λευκοσιδηρό κουτί της 1/2 οκάς, «σφράγισε» την αρχή μίας νέας εποχής και έγινε το σήμα κατατεθέν της.
Αυτή η μεταλλική συσκευασία, λοιπόν, ήταν το «εισιτήριο» που θα οδηγούσε τον Μακεδονικό Χαλβά εκτός Ελλάδας, αρχικά σε χώρες που είχαν έντονο το ελληνικό στοιχείο και μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο.
Μία στάση στο Καλοχώρι, μία υπερσύγχρονη μονάδα, μία ανοδική πορεία 100 ετών
Το 1962 βρίσκει την εταιρεία σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις έξι χρονιά μετά ο Μακεδονικός Χαλβάς ξεκινά την εξαγωγική του δραστηριότητα. Οι πρώτες εξαγωγές γίνονται σε Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μέχρι το 1975 οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτείνονται από την Αμερική έως και την Αυστραλία. Η «Μακεδονοπούλα» γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το 1994 ο Μακεδονικός Χαλβάς γιορτάζει την επέτειο των 70 ετών με την κυκλοφορία συλλεκτικών συσκευασιών, ενώ επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του, εγκαινιάζοντας μία νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλβά.
Τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας βρίσκουν την εταιρεία σταθερά σε ανοδική πορεία. Μάλιστα, το 2007 ολοκληρώνει και μία νέα μονάδα, η οποία αποτελεί πρότυπο στην επεξεργασία σουσαμιού αλλά και στη συσκευασία ταχινιού. Σήμερα, ο Μακεδονικός Χαλβάς γιορτάζει έναν αιώνα παράδοσης και γεύσης με νέες συσκευασίες και λογότυπο, όμως παραμένει πιστός στην ιστορία, τις αξίες και την οικογενειακή παράδοση που κρατά ζωντανή και αναλλοίωτη από το 1924.
Νομίζεις πως τα έμαθες όλα για τον αγαπημένο μας Μακεδονικό Χαλβά; Τότε, μπες στο site 100 χρόνια μαζί και πάρε μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό για να διεκδικήσεις αγαπημένα προϊόντα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως εκτός από 100 χρόνια παράδοσης, γεύσης και απόλαυσης, ο Μακεδονικός Χαλβάς γιορτάζει και 100 χρόνια συνεχούς στήριξης και προσφοράς με δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στο κοινό καλό. Μία από αυτές τις δράσεις είναι η έμπρακτη στήριξή του στην ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενός καινοτόμου, εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει ως στόχο την προώθηση της υγιεινής, ισορροπημένης, Μεσογειακής διατροφής. Με την κίνηση αυτή, ο Μακεδονικός Χαλβάς συνεχίζει να ενισχύει ελπιδοφόρες δράσεις, οι οποίες ενημερώνουν και εκπαιδεύουν γύρω από τις σωστές διατροφικές συνήθειες και θέτουν τη βάση για την ισορροπημένη ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών.
#MakedonikosHalvas #100xroniamazi
- Χάποελ Ιερουσαλήμ – Άρης 90-85: Πήγε για την έκπληξη, αλλά ηττήθηκε στις λεπτομέρειες
- Ζελένσκι: Ο Τραμπ μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τον Πούτιν
- Άγιοι Ανάργυροι: «Έζησα από θαύμα – Δεν περνάω κάτω από μπαλκόνια» λέει η 15χρονη που τραυματίστηκε από σοβάδες
- Σπάνιο Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό
- Bεζένκοφ: «Κάναμε φοβερό δεύτερο ημίχρονο»
- Πέθανε η Rosita Missoni, η μητριάρχης του οίκου που έκανε τα ζιγκ-ζαγκ πλεκτά υψηλή μόδα