Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η ελπιδοφόρα τοποθέτηση της Ιουλίας Τσέτη στη Βουλή μας διδάσκει πώς θα ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας στην ηγεσία

Η ελπιδοφόρα τοποθέτηση της Ιουλίας Τσέτη στη Βουλή μας διδάσκει πώς θα ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας στην ηγεσία

Η Πρόεδρος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece, Πρόεδρος και CEO των UNI-PHARMA & InterMed, Γ.Γ. του ΣΕΒ και Επίτιμη Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ μίλησε στη Βουλή, γεμίζοντάς μας έμπνευση για ένα μέλλον ισότητας και συμπερίληψης.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μία εβδομάδα διεκδίκησης με αφορμή την 8η Μαρτίου, δηλαδή την Ημέρα της Γυναίκας, ένα ορόσημο που κάθε χρόνο μας υπενθυμίζει τις σπουδαίες προσπάθειες που έχουν γίνει αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν στο μέλλον, για να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης.

Με αφορμή αυτή τη μεγάλη γιορτή, λοιπόν, η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής προσκάλεσε το UN Global Compact Network Greece να συμμετέχει τη Δευτέρα στις 4 Μαρτίου στη συνεδρίασή της με θέμα «Επενδύοντας στη Γυναικεία Ηγεσία». Με αυτόν τον τρόπο, θέλησε να αναδείξει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, να υπογραμμίσει τον καθοριστικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, αλλά και στην ενίσχυση της γυναικείας ηγεσίας, όχι μόνο για ηθικούς αλλά και για επιχειρηματικούς λόγους, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με την μακροπρόθεσμη επίδοση και την παραγωγικότητα.

Φαινόμενα όπως η «γυάλινη οροφή» ή το «σπασμένο σκαλοπάτι» αποκαλύπτουν πασίδηλα πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, καθώς και η ισότιμη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Άλλωστε, όπως εύστοχα τόνισε και η κυρία Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece, Πρόεδρος και CEO των UNI-PHARMA & InterMed, Γ.Γ. του ΣΕΒ και Επίτιμη Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, «έχουν περάσει μόνο 72 χρόνια από το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν και ταυτόχρονα και παράλληλα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις είδαμε ότι περισσότερες από το 50% των επιχειρήσεων έχουν γυναίκες επικεφαλής σε λιγότερο από το 1/3 των διευθύνσεών τους».

Την έναρξη της συνεδρίασης σηματοδότησε η κυρία Μαρία Αντωνίου Βασιλείου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και η κυρία Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του ζητήματος, ενώ ακολούθησαν η κυρία Ζέφη Δημαδάμα Γενική Γραμματέας Ισότητας και η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κυρία Τσέτη, μία γυναίκα η οποία μέσα από την πορεία της στο επιχειρείν αλλά και τον ακαδημαϊκό κόσμο αποδεικνύει έμπρακτα πως δίνοντας στις γυναίκες τον χώρο και τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν και να «ανθίσουν» επαγγελματικά, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Μάλιστα, αυτή τη διαπίστωση επιβεβαίωσε και η ίδια η κυρία Τσέτη με τα λόγια της, αναφέροντας πως, «η ενσωμάτωση της πλήρους ισότητας στην κουλτούρα όλων των επιχειρήσεων έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τους ανθρώπους. Προσφέρει διαφορετικές οπτικές και χρήσιμο υλικό στην καθημερινότητα και στην εργασία, ευνοεί σημαντικά την παραγωγικότητα».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν αρκεί απλώς να πρεσβεύουμε ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας, αλλά οφείλουμε να το διαμορφώνουμε μέσα από πολιτικές οι οποίες καταρρίπτουν στερεότυπα και προκαταλήψεις που διευρύνουν το έμφυλο χάσμα, οδηγώντας τις γυναίκες επαγγελματίες στην εργασιακή αφάνεια. Όπως επεσήμανε και η κυρία Τσέτη στην ομιλία της, «όταν μόλις 4 στις 10 επιχειρήσεις επιλέγουν επικεφαλής γυναίκες, όταν η έρευνα του ΣΕΒ ανέδειξε την ανισότητα φύλων και στην εργασία με το  56% των επιχειρήσεων να απασχολούν λιγότερες γυναίκες από τον εθνικό μέσο όρο, με προβληματίζει προσωπικά για τις ρίζες του προβλήματος που θεωρώ ότι είναι τόσο θεσμικές, όσο και νοοτροπίας και ασυνείδητης προκατάληψης (unconscious bias)».

Τα καλά νέα, βέβαια, είναι πως τα ευρήματα που αφορούν στην Ελλάδα σχετικά με τις τάσεις για την ισότητα των φύλων είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τη κυρία Τσέτη, «έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών αποφοίτων πανεπιστημίου, στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερες γυναίκες απόφοιτες πανεπιστημίου από άντρες και έχουμε μία πολύ ικανοποιητική νομοθεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω».

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση; Η κυρία Τσέτη έδωσε μία απάντηση μέσα από την ομιλία της, επισημαίνοντας πως, «χρειάζεται αλλαγή κατ’ αρχάς της νοοτροπίας μας, να αντιληφθούμε ότι οι γυναίκες μπορούν να βρεθούν σε θέσεις ευθύνης με επιτυχία και να τις αντιμετωπίζουμε ισότιμα ως επαγγελματίες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας όλους τους άλλους ρόλους που έχουν να διαδραματίσουν στην καθημερινότητα», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας, «σας το αναφέρω ως ιδιοκτήτρια 4 φαρμακοβιομηχανιών με 700 και πλέον εργαζομένους, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του Ομίλου μας, αποτελείται από 70% γυναίκες και το ποσοστό γυναικών της Ανώτατης Διοίκησης αγγίζει το 65%».

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε για ποιο λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗE είχε αναφέρει στην περσινή Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών πως η ισότητα των ανδρών και των γυναικών αποτελεί έναν μακρινό στόχο, οποίο εκτιμάται πως θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια. Παρόλα αυτά, η κυρία Τσέτη θεωρεί πως εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να επισπεύσουμε αυτή τη νίκη, καταρρίπτοντας τις έμφυλες διακρίσεις. Όπως τόνισε η κυρία Τσέτη, «είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε την ισότητα των φύλων, ιδίως σε υψηλόβαθμες θέσεις, ως βασική αξία και ως ανθρώπινο δικαίωμα, είναι στο χέρι μας και στον καθημερινό μας αγώνα, να καταργήσουμε και οφείλουμε να καταργήσουμε τις διακρίσεις».

Must in

Η Γεωργία Μπίκα κατηγορείται για βαριά κακουργήματα - Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση

Όλα ξεκίνησαν με τη μήνυση που υπέβαλε ο μετρ κατά της Γεωργίας Μπίκα, ενός πολύ γνωστού επιχειρηματία και ακόμη δυο αντρών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024