Η κυβέρνηση της Φλάνδρας θα συγκεντρώσει 550 δημάρχους και εκπροσώπους τοπικών κυβερνήσεων στη διάσκεψη «Μετάφραση της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ στην τοπική δράση», στις Βρυξέλλες, στις 15 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της βελγικής Προεδρίας της ΕΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές βρίσκονται στη θέση του οδηγού για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας στην πράξη. Η ικανότητα κινητοποίησής τους θα πρέπει να ενσωματωθεί στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη διευκόλυνση της καλύτερης δυνατής συμμετοχής των πολιτών, των επιχειρήσεων και των οργανώσεων των τοπικών κοινοτήτων.

Η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επιθυμεί να διερευνήσει τρόπους για τη δημιουργία μεγαλύτερου αντικτύπου μέσω της οικοδόμησης μιας γέφυρας μεταξύ τους, της καλύτερης εξυπηρέτησης των αναγκών όλων των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων, της δημιουργίας ισχυρότερων συνεργειών και της ενσωμάτωσης με περιφερειακά υποστηρικτικά πλαίσια σε ολόκληρη την Ένωση, ώστε «η Πράσινη Συμφωνία να ευδοκιμήσει στις κοινότητές μας« όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πρόσκληση σε 550 Δημάρχους

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕτΠ, «το 2024, εξ ονόματος της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση της περιφέρειας της Φλάνδρας του Βελγίου καλεί 550 δημάρχους συμβολικά «Fit for 55» να αναδείξουν τη μελλοντική πορεία των υποστηρικτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Τα μέσα εφαρμογής λύσεων για την επίτευξη των φιλοδοξιών της Πράσινης Συμφωνίας είναι αμέτρητα, αλλά αυτό που έχουν όλοι κοινό είναι ότι όντως διαμορφώνονται σε τοπικό επίπεδο, στις περιφέρειες και τις πόλεις μας. Είναι καιρός να συγκεντρωθούν αυτές οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις. Είναι καιρός να μάθουμε πώς άλλες περιφέρειες και πόλεις κάνουν τη διαφορά μέσω μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης όλων των τοπικών εταίρων. Με την ανάλυση και την κλιμάκωση της αμοιβαίας ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων, των περιφερειών και των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, καθώς και με την αντιστοίχιση των φιλοδοξιών με κανονισμούς και επενδυτικά σχέδια.

Στόχος της διάσκεψης είναι να αναδείξει τη μελλοντική πορεία για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο πλαίσιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με γέφυρες μεταξύ των πρωτοβουλιών της ΕΕ και πιο άμεσες λύσεις χρηματοδότησης. Εμπνευστείτε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου από βέλτιστες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη και μοιραστείτε τις δικές σας. Εμπειρία σε εμπεριστατωμένες συνεδριάσεις με εμπειρογνώμονες από το τοπικό έως το ευρωπαϊκό επίπεδο. Μοιραστείτε ένα ποτήρι με άλλους τοπικούς ηγέτες, δημιουργώντας παράλληλα ισχυρές συνδέσεις για το μέλλον».