Ένα χρόνο και κάτι πριν η επίσκεψη του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών – και πρώην επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών –  Χακάν Φιντάν και του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραχήμ Καλίν στην Ουάσιγκτον για σειρά επαφών θα ήταν στα πρώτα θέματα των ΜΜΕ στην Αθήνα.

Σήμερα, σε συνθήκες «καλού κλίματος» στα ελληνοτουρκικά η είδηση περνάει μάλλον στα «ψιλά».

Καλίν

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT και το κρατικό πρακτορείο «Ανατολού» ο Καλίν βρέθηκε στις ΗΠΑ από τις 5 Μαρτίου, με την ατζέντα του να περιλαμβάνει συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, καθώς και επαφές στο Λευκό Οίκο. Χρονοδιάγραμμα και ημερομηνίες συναντήσεων δεν δίνονται στα δημοσιεύματα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στα θέματα που ο Καλίν επρόκειτο να θίξει ήταν οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ΡΚΚ, η FETO, και το Ισλαμικό Κράτος. Εκτός από τις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, ο επικεφαλής της MİT θα έχει συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου και τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα καθώς επίσης για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που συνεχίζεται και το θέμα του Καυκάσου».

Στις ΗΠΑ για διήμερη επίσκεψη μεταβαίνει, την Πέμπτη, και ο Φιντάν, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένας ακόμα γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Τουρκίας – ΗΠΑ.

Φιντάν

Ο Φιντάν όπως σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ θα συζητήσει επίσης τα ζητήματα καταπολέμησης οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και η FETO και την κατάσταση στη Γάζα. Στην ατζέντα του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών θα είναι επίσης τα θέματα των τουρκικών F-16, της συνεργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας, της επιθυμίας της Άγκυρας για άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία με αιχμή την αγορά των ρωσικών S-400 στο πλαίσιο του CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), αλλά και της ενδυνάμωσης των αμερικανοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών. Ακόμα θα αναμένεται να τεθεί και θέμα ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας.

Μεταξύ των αξιωματούχων που θα συναντήσει ο Φιντάν θα είναι πέρα από αμερικανούς γερουσιαστές και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Διπλωμάτες και αναλυτές σχολιάζοντας την σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη Καλίν και Φιντάν στις ΗΠΑ, στη δεδομένη χρονική συγκυρία τονίζουν ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία.

Με την Τουρκία μάλιστα να δείχνει αποφασισμένη να επιστρέψει στο διπλωματικό παιχνίδι όχι ως απομονωμένη, αλλά ως παράγοντας λύσεων.

Για την Ουάσιγκτον, όπως φάνηκε και από την απόφαση για την πώληση τελικά των νέων F-16 στην Τουρκία αλλά και την αναβάθμιση υφιστάμενων, χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς, οι οποίοι να έχουν κοινοποιηθεί σαφώς στην Άγκυρα, η Τουρκία παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας στην περιοχή, που οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνει στο δυτικό άρμα.

Δεδομένων δε των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Γάζα, ο ρόλος της Τουρκίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέος. Και το τι θα ειπωθεί στις κλειστές συναντήσεις να έχει πάντα τη μεγαλύτερη σημασία.

Όταν ο Μπερνς είχε έρθει στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα και στην Κύπρο τον Μάιο του περασμένου χρόνου, υπό άκρα μυστικότητα, με ατζέντα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.