Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διά στόματος της εκπροσώπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά προς την στήριξη της πρότασης μομφής που θέλει να καταθέσει η Νέα Αριστερά, προκάλεσε την αντίδραση του Κωστή Καρπόζηλου.

Η Νέα Αριστερά κάλεσε σε συστράτευση και πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης με αιτία το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η έκκληση έγινε σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κεχαγιά ανέφερε πως αυτήν την στιγμή και μόλις 3 μήνες πριν από τι ευρωεκλογές ακόμη και ολόκληρη η αντιπολίτευση να συσπειρωθεί, η ΝΔ θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. «Θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του, την οποία σχεδόν απώλεσε με την ψήφο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον γάμο» είπε η Βούλα Κεχαγιά και συμπλήρωσε «είναι καλές οι προτάσεις για πρόταση μομφής και δυσπιστίας, αλλά όταν γίνονται σε ένα ρεαλιστικό χρόνο και έχουν και αποτέλεσμα».

«Δε μας κάνει εντύπωση»

«Η αμήχανη απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δε μας εκπλήσσει», απάντησε ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος.

Κατηγορεί δε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Η κυρία Κεχαγιά μας λέει το προφανές και τεχνικό για να μην παραδεχτεί το ουσιώδες και πολιτικό. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας.»

«Στις κρίσιμες στιγμές όλες οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται. Όχι από το τι λένε αλλά από τι πράττουν. Αναμένουμε την στάση και των υπολοίπων κομμάτων», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως δεν ήταν μόνο η Νέα Δημοκρατία που είχε διαφωνούντες βουλευτές επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ -σε σημαντικά μικρότερο βαθμό- είχαν βουλευτές και βουλεύτριες που καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Καιροσκοπισμός;

Η κατηγορία της Νέας Αριστεράς προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί μικροκομματικών σκοπιμοτήτων θέτει ερωτήματα για την ίδια την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τεκμηρίωση της Βούλας Κεχαγιά πως πρόκειται να συσπειρωθεί η κυβέρνηση, η οποία είχε πληγεί λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχει ορισμένα «κενά» σημεία.

Η κυβέρνηση βγήκε πολύ λιγότερο «λαβωμένη» από το νομοσχέδιο σε σχέση με την αντιπολίτευση κι αυτό διότι και το νομοσχέδιο πέρασε και η εσωκομματική ενότητα διαφυλάχθηκε με μία ομαλότητα, επικαλούμενοι την πολυφωνία και, τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς ως ο πρώτος πρωθυπουργός ορθόδοξου κράτους που περνά την ισότητα στο γάμο.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες εσωτερικές ρωγμές εξαιτίας του νομοσχεδίου. Η αντιμετώπιση των «αντιφρονούντων» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν προκάλεσαν ρωγμές στη ΝΔ, αλλά η συμπεριφορά Κασσελάκη είχε πολύ σοβαρό αντίκτυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι δε προτάσεις μομφής παραδοσιακά δείχνουν δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Συνηθίζεται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που διαμορφώνονται από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, να μην έχουν απώλειες κατά τις συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.
Η συγκεκριμένη πρόταση μομφής από τη Νέα Αριστερά αποτέλεσε κάλεσμα προς το προοδευτικό κομμάτι του κοινοβουλίου, εξαιρώντας ηχηρά τα ακροδεξιά κόμματα. Είναι μία κίνηση σφυγμομέτρησης των προοδευτικών δυνάμεων.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με δεδομένο το γεγονός ότι -γενικά- το κόμμα δε συμφωνεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ίσως τελικά να δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολύ περισσότερο στραμμένο το βλέμμα του στις ευρωεκλογές, παρά στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Η Νέα Αριστερά, πάντως, λέει πως ρόλος της είναι να αναλάβει την ευθύνη της υπεράσπισης του Συντάγματος. «Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και θα επιτελέσει τον ρόλο της ως αριστερή, σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση. Η παραβίαση του Συντάγματος δεν θα περάσει. Θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η πλειοψηφία της ΝΔ θα υπερψηφίσει την παραβίαση του Συντάγματος, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα μείνει στα χαρτιά, στην πράξη», αναφέρουν.