Ρωσία: «Ανεπιθύμητος οργανισμός» το γερμανικό Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ που συνδέεται με το SPD
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ που συνδέεται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα περιλαμβάνεται πλέον σε «μαύρη λίστα» της ρωσικής κυβέρνησης.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Η Ρωσία χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο οργανισμό» το γερμανικό Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ, το οποίο συνδέεται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), απαγορεύοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της λειτουργίας του στη Μόσχα (στη φωτογραφία του FES, επάνω, τα κεντρικά γραφεία του ιδρύματος στη Βόννη και το Βερολίνο).
Οι «ανεπιθύμητοι οργανισμοί» πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο
Οπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ περιλαμβάνεται πλέον σε «μαύρη λίστα» της ρωσικής κυβέρνησης, όπως και η Γερμανική Εταιρία Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών (DGO), η οποία εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό Osteuropa στο Βερολίνο.
Το Κρεμλίνο είχε διακόψει τα προγράμματα συνεργασίας με τα παραρτήματα των ιδρυμάτων του SPD, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) στη Μόσχα λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, μόνο το «πράσινο» ίδρυμα Χάινριχ Μπελ είχε χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπιθύμητο».
Ο ρωσικός νόμος (του 2015) προβλέπει ότι οι «ανεπιθύμητοι οργανισμοί» πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία, καθώς και ότι παγώνουν λογαριασμοί και η όποια περιουσία τους στη χώρα, ενώ τα γραφεία τους θα πρέπει να κλείσουν.
Κινδυνεύουν με δίωξη
Επιπλέον, οι ρώσοι πολίτες κινδυνεύουν με ποινική δίωξη εφόσον έλθουν σ’ επαφή μ’ αυτούς τους φορείς.
Το μητρώο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνει περίπου 150 οργανισμούς από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ενώ η πίεση σε βάρος τους αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις