Συνέδριο ΕΛΚ: Υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν και μανιφέστο ενόψει ευρωεκλογών
Το κεντροδεξιό ΕΛΚ, που συνεδριάζει στο Βουκουρέστι, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλει να δημιουργήσει συμφωνίες απέλασης με χώρες εκτός ΕΕ
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Στο Βουκουρέστι συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στις εργασίες του οποίου θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μέλος του ΕΛΚ στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και οι επικεφαλής κεντροδεξιών κομμάτων, που υπηρετούν ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναμένεται να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ, για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα συζητήσουν το μανιφέστο του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.
Οι ηγέτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, το αυξημένο κόστος ζωής, η δράση λαϊκίστικων δυνάμεων και ο εξτρεμισμός.
Άσυλο τύπου Ρουάντα ετοιμάζει το ΕΛΚ
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, όπως μεταδίδει ο Guardian, ότι η επικεφαλής της Κομισιόν έδωσε την υποστήριξή της σε αμφιλεγόμενες μεταναστευτικές μεταρρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνουν την απέλαση ατόμων σε τρίτες χώρες για την επεξεργασία της αίτησης ασύλου και την επιβολή ενός συστήματος ποσοστώσεων για όσους λαμβάνουν προστασία σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον βρετανικό The Guardian.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ, δήλωσε ότι οι πολιτικές – παρόμοιες με το σύστημα Ρουάντα του Ηνωμένου Βασιλείου – είχαν εκπονηθεί με όλα τα κόμματα της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία περιλαμβάνεται η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Γερμανία.
«Θέλουμε να εφαρμόσουμε την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών. Οποιοσδήποτε αιτείται άσυλο στην ΕΕ θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί σε μια ασφαλή τρίτη χώρα και να υποβληθεί εκεί στη διαδικασία ασύλου»
Προειδοποιώντας ότι «η ακροδεξιά θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη εκ των έσω», ο Βέμπερ δήλωσε ότι το ΕΛΚ θα είναι «πεντακάθαρο» σχετικά με την επιθυμία του να μειώσει τη μετανάστευση, κατά την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ερωτηθείς εάν η φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές, τόνισε πως «όλες οι προγραμματικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζονται και από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το κάνουμε αυτό ως ομάδα μαζί».
«Αυτό που περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από εμάς – και εδώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι, στην προεκλογική εκστρατεία, πεντακάθαρο – [μας λένε] πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των αφίξεων. Και πρέπει να διαχωρίσουμε τους επισκέπτες που είναι πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι πρέπει να λάβουν την προστασία που χρειάζονται».
Θα δημιουργήσει πολιτικό κίνδυνο για τη φον ντερ Λάιεν;
Η πολιτική αυτή θεωρείται ως μια πρωτοβουλία για την αποτροπή της ανόδου ακροδεξιών και εξτρεμιστικών κομμάτων, όπως το AfD στη Γερμανία, σύμφωνα με το ΕΛΚ. Προβλέπει ότι η ΕΕ θα κάνει μια σειρά από συμφωνίες με κράτη εκτός ΕΕ, με σκοπό την απέλαση ανθρώπων που έχουν φτάσει μέσω παράτυπων μεταναστευτικών οδών, για την επεξεργασία ασύλου σε αυτές τις «ασφαλείς» τρίτες χώρες.
Η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής είναι πιθανό να πυροδοτήσει εντάσεις στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να δημιουργήσει εξωτερικούς πολιτικούς κινδύνους για τη φον ντερ Λάιεν, η οποία πρέπει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ και όχι ενός πολιτικού μπλοκ στο Κοινοβούλιο, όπου το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη ομάδα, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Guardian.
Αναμένεται να επιλεγεί ως η επίσημη υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Ρουμανία την Πέμπτη, καθώς το ΕΛΚ αναμένεται να την υποστηρίξει για μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.
Ένας γνώστης των Βρυξελλών δήλωσε ότι «οι σοσιαλιστές θα τρελαθούν με αυτό» – μια αναφορά στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ ψηφοφόρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δεν θα λειτουργήσει» λέει το Renew
Η Sophie in ‘t Veld, Ολλανδή ευρωβουλευτής και επικεφαλής εκπρόσωπος της φιλελεύθερης ομάδας Renew στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του ΕΚ, χαρακτήρισε το μέτρο «ένα ακόμη δυσάρεστο κομμάτι κόκκινου κρέατος του ΕΛΚ, που προορίζεται να προσελκύσει την ψήφο της ακροδεξιάς», υποστηρίζοντας πως «δεν θα λειτουργήσει. Το μόνο που έχει επιτύχει η στρατηγική του ΕΛΚ τα τελευταία χρόνια είναι να κάνει την ακροδεξιά μεγαλύτερη. Αφού λοιπόν γνωρίζουν ότι δεν αποδίδει, γιατί επαναλαμβάνουν πεισματικά την ίδια τακτική κάθε φορά;», επισήμανε.
Το ΕΛΚ εκπροσωπεί κεντροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών κομμάτων στην Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.
Το μανιφέστο του αναφέρει: «Θέλουμε να εφαρμόσουμε την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών. Οποιοσδήποτε αιτείται άσυλο στην ΕΕ θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί σε μια ασφαλή τρίτη χώρα και να υποβληθεί εκεί στη διαδικασία ασύλου».
Ωστόσο, σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από την αμφιλεγόμενη πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Ρουάντα, το μανιφέστο τονίζει ότι «τα κριτήρια για τις ασφαλείς χώρες πρέπει να είναι σύμφωνα με τις βασικές υποχρεώσεις της σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η δημοσίευση του μανιφέστου και η έναρξη της εκστρατείας του ΕΛΚ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας δύσκολης περιόδου για τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Δεν νομίζω ότι θα έχει δυσκολίες μεταξύ των κρατών μελών, αλλά η κοινοβουλευτική ψηφοφορία είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», δήλωσε ένας διπλωμάτης. Οι ανωμαλίες στο δρόμο προς τον Ιούνιο λειτουργούν ως υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η φον ντερ Λάιεν ήρθε στην εξουσία το 2019 – ως συμβιβαστική υποψήφια της τελευταίας στιγμής, που ψηφίστηκε με μια ισχνή πλειοψηφία…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις