Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στην Ευρώπη
Τα κρούσματα γονόρροιας αυξήθηκαν κατά 48% σε ένα χρόνο, ενώ η αύξηση στη σύφιλη φτάνει το 34% και τα χλαμύδια κατά 16.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Γιος και γαμπρός αλληλοκατηγορούνται για τη δολοφονία του 66χρονου - Πώς περιγράφουν το άγριο έγκλημα
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και ιδιαίτερα η σύφιλη, αυξήθηκαν σε όλη την Ευρώπη το 2022, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και ξεπέρασαν τα 35.000, ενώ τα χλαμύδια αυξήθηκαν κατά 16% ξεπερνώντας τα 216.000.
Τα κρούσματα γονόρροιας αυξήθηκαν κατά 48% ξεπερνώντας τα 70.000.
Η αύξηση στις λοιμώξεις μεταξύ νεαρών ετεροφυλόφιλων ανθρώπων ίσως οφείλεται σε αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς
«Οι αριθμοί σκιαγραφούν μια σκληρή εικόνα που απαιτεί την άμεση προσοχή και τις ενέργειές μας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Άμον.
Χωρίς θεραπεία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, της υπογονιμότητας και –σε ό,τι αφορά τη σύφιλη–σε νευρολογικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Τα κρούσματα του λεμφοκοκκιώματος και της συγγενούς σύφιλης -όταν η μόλυνση μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο- επίσης αυξάνονται ραγδαία, ωστόσο παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξάνονται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και σε ευρωπαϊκές, παρότι η πορεία αυτή ανακόπηκε από την πανδημία της COVID-19 καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις επέβαλαν μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, οι πολίτες παρέμεναν στα σπίτια τους και η αναφορά κρουσμάτων μειώθηκε.
Για τη συστηματική αύξηση ευθύνεται μια σειρά από λόγους, αναφέρει το Κέντρο, μεταξύ των οποίων η καλύτερη παρακολούθηση και η ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά.
Στα τελευταία στοιχεία, η αύξηση στις λοιμώξεις μεταξύ νεαρών ετεροφυλόφιλων ανθρώπων και κυρίως νέων γυναικών—ίσως οφείλεται σε αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς στην μετά την πανδημία εποχή, εκτιμά το Κέντρο.
Δεν υπάρχει ωστόσο ένδειξη ότι η αύξηση στα κρούσματα γονόρροιας οφείλεται στην μικροβιακή αντοχή.
Ωστόσο, το Κέντρο επισημαίνει ότι θα συνεχίσει την παρακολούθηση αυτής της τάσης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η Αμόν, οι αριθμοί αυτοί είναι πιθανώς «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις