Κλιματική αλλαγή: Σε ιστορικό ρεκόρ η θερμοκρασία στους ωκεανούς
Η ανησυχητική εξέλιξη έρχεται μετά τον θερμότερο Φεβρουάριο όλων των εποχών, ο οποίος ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας που καταρρίπτει ρεκόρ.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών έφτασε τον Φεβρουάριο το ιστορικό υψηλό των 21,06 βαθμών Κελσίου καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης της Γης.
Η τιμή του Φεβρουαρίου ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 20,98 βαθμών που καταγράφηκε το 2023, ανέφερε η υπηρεσία, της οποίας το αρχείο θερμοκρασιών πηγαίνει πίσω μέχρι το 1979.
Το νέο ρεκόρ έρχεται στο τέλος του καλοκαιριού για το νότιο ημισφαίριο, στο οποίο υπάρχει λιγότερη ξηρά.
Η ανησυχητική εξέλιξη έρχεται μετά τον θερμότερο Φεβρουάριο όλων των εποχών, ο οποίος ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας που καταρρίπτει ρεκόρ, σύμφωνα με το Copernicus.
Το 2023 ήταν εξάλλου το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί και πιθανώς το θερμότερο των τελευταίων 100.000 ετών.
Η περυσινή χρονιά σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς θαλάσσιους καύσωνες στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.
Αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προειδοποίησε ότι το νότιο ημισφαίριο κινδυνεύει τους επόμενους μήνες από μαζικό επεισόδιο αποχρωματισμού των κοραλλιών, το οποίο δεν αποκλείεται να αποδειχθεί το χειρότερο όλων των εποχών.
Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας τα κοράλλια χάνουν τα πολύχρωμα συμβιωτικά φύκη τους και μένουν λευκά. Αν τα μονοκύτταρα φύκη δεν επιστρέψουν σύντομα, οι πολύποδες των κοραλλιών κινδυνεύουν από ασθένειες και θάνατο από ασιτία.
Με τη σειρά της, η απώλεια των κοραλλιογενών υφάλων αφήνει τις ακτές ευάλωτες στη διάβρωση.
Σημαντικό ρόλο στα ρεκόρ του 2023 και της φετινής χρονιάς παίζει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ένα ημι-περιοδικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την εμφάνισης μιας ζώνης θερμού νερού στον ανατολικό Ειρηνικό.
«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ ακόμα και σε περιοχές μακριά από το επίκεντρο της δράσης του Ελ Νίνιου, όπως στον τροπικό Ατλαντικό και Ινδικό ωκεανό» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Άλαν, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία.
Αυτό αποδεικνύει τον ισχυρό ρόλο των εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είπε.
Παρόλο που οι ωκεανοί της Αρκτικής και της Ανταρκτικής εξαιρούνται από τις μετρήσεις της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, η ζέστη είναι αισθητήκαι εκεί.
Τον Φεβρουάριο, καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική βρισκόταν κάτω από τον μέσο όρο κατά 28%, το τρίτο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ως σήμερα.
Το Ελ Νίνιο έχει αρχίσει να υποχωρεί, σημείωσε το Copernicus, όμως η θερμοκρασία του αέρα πάνω από τους ωκεανούς παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.
- Κουτσούμπας: Όλα όσα οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών είναι εδώ – Συγκοινωνίες μακριά από τις ράγες του κέρδους
- Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας διέταξε τον αρχηγό του στρατού να παρουσιαστεί η έρευνα για την επίθεση της Χαμάς
- Beandri Booysen: Πέθανε σε ηλικία 19 ετών το γενναίο κορίτσι που έπασχε από προγηρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις