Σάββατο 03 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σημάδια που αποκαλύπτουν πως χρειάζεται να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου

Σημάδια που αποκαλύπτουν πως χρειάζεται να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου

Mήπως για τα σπυράκια στο πρόσωπo δεν φταίει η skin care routine αλλά η ρουτίνα του ύπνου σου;

Υπάρχουν φορές που ξυπνάς το πρωί και αισθάνεσαι μία ανεξήγητη κούραση, ίσως πιο έντονη από εκείνη που ένιωθες το βράδυ πριν πέσεις για ύπνο. Δυσκολεύεσαι να εγκαταλείψεις το κρεβάτι σου, είσαι moody και νυστάζεις, αλλά δεν μπορείς να εξηγήσεις το γιατί.

Σίγουρα, πάντως, δεν έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν είσαι πρωινός τύπος. Η αλήθεια κρύβεται κάπου αλλού και δεν έχει να κάνει με τη διάρκεια, αλλά με την ποιότητα του ύπνου σου. Βλέπεις, δεν έχει σημασία αν συμπλήρωσες τις απαιτούμενες 6 ή 8 ώρες, όταν η ποιότητα του ύπνου δεν είναι αυτή που πρέπει.

Τι σημαίνει ποιότητα ύπνου; Σημαίνει αποκοιμιέσαι ανεμπόδιστα και εύκολα, μέσα σε 30 λεπτά από την ώρα που ξάπλωσες, πως δεν ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ακόμη και αν σηκωθείς, μπορείς κοιμηθείς ξανά μέσα σε 20 λεπτά, σημαίνει πως το πρωί που ξυπνάς έχεις ξεκουραστεί επαρκώς και δεν ζορίζεσαι να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα σημάδια που αποκαλύπτουν πως χρειάζεται να κάνεις ένα level up σ τη βραδινή σου ρουτίνα, ώστε να αποκτήσεις μία ικανοποιητική ποιότητα ύπνου που θα σου προσφέρει ξεκούραση κάθε βράδυ.

#1 Προκύπτουν προβλήματα στην επιδερμίδα

Η υγείας της επιδερμίδας προδίδει πολλά για την ποιότητα του ύπνου μας. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν συνδέουν την έλλειψη ύπνου με την ακμή, καθώς και με τον τρόπο που η ξεκούρασή μας βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των ορμονών μας, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, το οποίο είναι πιο δυνατό και αποτελεσματικό ενάντια στις φλεγμονές.

#2 Έχεις παρατηρήσει αύξηση στο βάρος σου

Όταν ξεκουράζεσαι επαρκώς, ο οργανισμός σου μπορεί να ελέγξει την γκρελίνη και τη λεπτίνη, δύο ορμόνες που επηρεάζουν και ρυθμίζουν το αίσθημα του κορεσμού και τη πείνας. Αν αυτές οι ορμόνες έχουν απορρυθμιστεί, είναι πιθανό να νιώθεις έντονη, ανικανοποίητη πείνα αλλά και την ανάγκη να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεσαι για να χορτάσεις.

#3 Η κακή ποιότητα ύπνου φαίνεται στα μάτια

Μετά την επιδερμίδα, τα μάτια είναι το δεύτερο μέρος του σώματος που αποκαλύπτει αν κοιμάσαι καλά ή όχι. Τα κόκκινα, πρησμένα μάτια με τους μαύρους κύκλους, τις γραμμές και τις ρυτίδες, δείχνουν πως μάλλον δεν… κλείνεις μάτι. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ανεξέλεγκτες ορμόνες, αλλά και στο γεγονός πως ο οργανισμός δεν φτάνει στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, ώστε να εκκινήσει την διαδικασία επισκευής των ιστών.

#4 Έχεις κακή διάθεση, νεύρα, άγχος και μνήμη… χρυσόψαρου

Η έλλειψη ή ή κακή ποιότητα ύπνου μπορεί σε βάθος χρόνου να επηρεάσει τις νοητικές λειτουργίες, δυσκολεύοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλέσει πληροφορίες ή να συγκεντρωθεί. Μάλιστα, ένα επακόλουθο των παραπάνω είναι η ευερεθιστότητα, το άγχος και η κακή διάθεση, η οποία οδηγεί το άτομο σε ψυχική εξουθένωση ή ακόμη και στα όρια του burn out.

#5 Ενδίδεις στην καφεΐνη και την ανθυγιεινή διατροφή

Έπειτα από μία άγρυπνη νύχτα είναι πολύ πιθανό να ενδώσουμε σε ένα πρόχειρο, ανθυγιεινό σνακ, ένα αλμυρό ή γλυκό γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, γεγονός που οφείλεται σε αύξηση της κατώτερη εγκεφαλικής λειτουργίας και μείωση της ανώτερης. Επίσης, η καφεΐνη που φαίνεται μία λύση στο πρόβλημα, μπορεί εύκολα να γίνει μέρος του προβλήματος, διότι η υπερβολική κατανάλωσή της (καφέ, ενεργειακά ποτά) προκαλεί ένταση, άγχος και αυπνία.

Αν αναγνωρίσαμε τον εαυτό μας σε κάποιο από τα «σημάδια» που αναφέρθηκαν παραπάνω, καλό θα ήταν να λάβουμε άμεσα τα μέτρα μας, ώστε να αποκτήσουμε μία ποιότητα ύπνου η οποία, όχι μόνο θα μας ξεκουράζει, αλλά θα μας προσφέρει συνολικά και την ποιότητα ζωής που επιθυμούμε να έχουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να επενδύσουμε σε ωφέλιμες συνήθειες που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής μας και θα συνδράμουν σημαντικά στο να απολαμβάνουμε κάθε βράδυ τα πιο γλυκά και ξεκούραστα όνειρα.

Sports in

Σπουδαίο φιλικό για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Ρόμα

Ο Ολυμπιακός μια μέρα μετά το φιλικό με την Τερνάνα (0-4), αντιμετωπίζει τη Ρόμα σε ένα πολύ σημαντικό τεστ, όπου θα μετρήσει τις δυνάμεις του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Αυγούστου 2024