Αν κάποιος μας ζητούσε να αναφέρουμε μερικές από τις απλές αλλά ανεκτίμητες απολαύσεις τη ζωής, πιθανότατα οι περισσότεροι από εμάς θα συγκαταλέγαμε τον ύπνο σε αυτές, δίχως δεύτερη σκέψη. Έτσι και αλλιώς, έπειτα από μία απαιτητική ημέρα στο γραφείο, έπειτα από ένα ασταμάτητο πέρα-δώθε στους δρόμους της πόλης, αυτό που έχουμε ανάγκη όσο τίποτα άλλο είναι να αφεθούμε στην «αγκαλιά» του κρεβατιού και να απολαύσουμε έναν χορταστικό ύπνο, ο οποίος θα μας βοηθήσει να κάνουμε recharge τις «μπαταρίες» μας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τι συμβαίνει όταν ο τρόπος ζωής μας, το έντονο άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν μας επιτρέπουν να απολαύσουμε όσο θέλουμε την ξεκούρασή μας; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα αυτά που παρεμποδίζουν τον ύπνο μας, ώστε να απολαμβάνουμε κάθε βράδυ τα πιο γλυκά όνειρα; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω, καθώς έχουμε συγκεντρώσει τα tips που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε με φυσικό τρόπο μία καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Η ιδανική διάρκεια ύπνου είναι οι 7 με 8 ώρες για έναν ενήλικα, ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να αποκτήσουμε μία καλή ποιότητα ύπνου. Σημαντικότερο είναι να διαμορφώσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου και να καταφέρουμε να μείνουμε πιστοί σε αυτό, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ρουτίνα μας ή αν είναι Σαββατοκύριακο. Αν πέφτουμε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, έστω με 20 λεπτά απόκλιση και σηκωνόμαστε κάθε πρωί την ίδια ώρα, ο οργανισμός ρυθμίζεται, κατά κάποιον τρόπο αποκτά μνήμη. Συνεπώς, όταν πλησιάζει η καθιερωμένη ώρα για ύπνο δεν δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, ενώ το πρωινό ξύπνημα γίνεται πιο εύκολο και ανώδυνο.

Διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον που εμπνέει χαλάρωση

Το υπνοδωμάτιό μας είναι το προσωπικό μας καταφύγιο, ένας χώρος που θέλουμε να μας εμπνέει ηρεμία και χαλάρωση. Πώς θα το καταφέρουμε; Διαμορφώνοντας μία ήσυχη, σκοτεινή, δροσερή και γαλήνια ατμόσφαιρα, ένα περιβάλλον που όλα είναι καθαρά και τακτοποιημένα. Ακόμη και αν ο χώρος δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές, ένα ζευγάρι ωτοασπίδες, ένα ανεμιστήρας, ένα σετ σκούρες κουρτίνες μπορούν να βοηθήσουν στο να απολαμβάνουμε μία ατμόσφαιρα που θα μας δημιουργεί τη διάθεση για ύπνο. Βέβαια Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν το κρεβάτι, το στρώμα και τα κλινοσκεπάσματα. Συγκεκριμένα για τα κλινοσκεπάσματα, προτιμούμε τα μεταξωτά ή βαμβακερά για έναν πιο άνετο και ξεκούραστο ύπνο.

Επενδύουμε σε συνήθειες που βελτιώνουν τον ύπνο μας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως για να απολαμβάνουμε κάθε βράδυ έναν χαλαρωτικό ύπνο, χρειάζεται να ακολουθούμε και έναν τρόπο ζωής που τον ενθαρρύνει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως απολαμβάνουμε τις λιακάδες και τις outdoor δραστηριότητες, κάνουμε τη σωματική άσκηση αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα να κουραστεί και να αποφορτιστεί από την ένταση με φυσικό τρόπο. Κι όμως, έχει αποδειχθεί πως αρκούν 150 λεπτά περπάτημα την εβδομάδα, για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Το ίδιο ισχύει και με τη διατροφή μας, βέβαια, αφού αλλάζοντας μικρά πράγματα, περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, εμπλουτίζοντας τα γεύματά μας με τροφές που ενισχύουν τον ύπνο.

Προετοιμάζουμε τον οργανισμό μας πριν ξαπλώσουμε

Στην πραγματικότητα, η ρουτίνα του ύπνου μας δεν ξεκινά τη στιγμή που θα πέσουμε για ύπνο αλλά πολύ πιο πριν. Καλό θα ήταν, λοιπόν, τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσουμε, να ακολουθούμε μία «ιεροτελεστία» η οποία μας ηρεμεί και δεν περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή οθονών. Για παράδειγμα, μπορούμε απολαύσουμε ένα ζεστό χαλαρωτικό ντους, ένα ελαφρύ σνακ, ένα σύντομο meditation, ένα podcast ή λίγες σελίδες από το αγαπημένο μας βιβλίο. Και αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε αυτή την «ιεροτελεστία», μπορούμε να προσθέσουμε στο υπνοδωμάτιο ένα αιθέριο έλαιο με άρωμα περγαμόντο ή λεβάντα, το οποίο έχει ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες και θα δώσει… άρωμα στα όνειρά μας.

Παρότι οι περισσότεροι εστιάζουμε στις πόσες ώρες κοιμόμαστε, η ξεκούρασή μας δεν εξαρτάται μόνο από αυτό αλλά από μία συνολική ποιότητα ύπνου. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και διαμορφώνοντας μία ωφέλιμη ρουτίνα που μας βοηθά να αποβάλλουμε το στρες που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο θα απολαμβάνουμε έναν ποιο ξεκούραστο ύπνο, αλλά θα σηκωνόμαστε και πιο εύκολα από το κρεβάτι μας το επόμενο πρωί.