Σκύλος και εφηβεία: Τι να περιμένετε από τον μικρό σας φίλο
Οι συμπεριφορές που θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της εφηβείας του ένας σκύλος
… και ο σκύλος περνάει εφηβεία. Και αντιδρά. Δεν ανταποκρίνεται σε παραγγέλματα και γενικότερα … κάνει του κεφαλιού του. Είναι μια μεταβατική περίοδος ,που ο σκύλος χρειάζεται την καθοδήγησή και φυσικά την κατανόηση και την υπομονή μας.
«Ο σκύλος, κατά τη διάρκεια της ζωής του περνάει από διάφορα ηλικιακά στάδια: την προκουταβικη ηλικία, την κουταβική ηλικία, την εφηβική ηλικία, την ενηλικίωση και την Τρίτη ηλικία.
Το κάθε στάδιο είναι μοναδικό. Εκτός ότι βλέπουμε το κουτάβι να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, βλέπουμε και πώς διαμορφώνεται και ο χαρακτήρας του. Μια υπέροχη περίοδος είναι η εφηβική του ηλικία.
Η εφηβική ηλικία όσο σημαντική είναι για τους ανθρώπους, άλλο τόσο είναι και για τους σκύλους» επισημαίνει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.
Σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, πολλοί κηδεμόνες παραπονιούνται πως ο σκύλος δεν ακούει και δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα τους
Σε αυτό το στάδιο της ζωής του, όπως λέει ο εκπαιδευτής, ο σκύλος αναπτύσσεται σωματικά και αρχίζει να αλλάζει ο χαρακτήρας του. Η εφηβεία των ανθρώπων έχει πολλά κοινά με την εφηβεία των σκύλων ως προς το πως φέρονται.
Βλέπουμε λοιπόν, πολλές φορές να παρουσιάζουν συμπεριφορές αντίδρασης και ανυπακοής. Δηλαδή, μπορεί να καλούμε τον σκύλο μας και εκείνος να μην έρχεται. Να του λέμε μια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα το «κάτσε» και να μην τη κάνει.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, αυτό οφείλεται στην εφηβική ηλικία που διανύει και όχι τόσο στο ότι δεν γνωρίζει αυτά που του λέμε. Όπως ακριβώς και ένας έφηβος που παρουσιάζει αντιδραστικές συμπεριφορές σε αυτά που του λέει ο κηδεμόνας του.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εφηβείας θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι οι αλλαγές που γίνονται οφείλονται τόσο στις ορμόνες, όσο και στη σωματική του ανάπτυξη.
Στο σημείο αυτό ο κ. Κοντάκος, διευκρινίζει ότι , η εφηβική ηλικία του σκύλου αρχίζει τον ένατο και διαρκεί έως τον 11 μήνα. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το διάστημα μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα, δηλαδή από τον έβδομο μήνα.
Πώς συμπεριφερόμαστε στον έφηβο σκύλο
«Σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, πολλοί κηδεμόνες παραπονιούνται πως ο σκύλος δεν ακούει και δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα τους. Όπως ακριβώς, συμβαίνει και με ένα έφηβο παιδί», αναφέρει ο κ. Κοντάκος.
Είναι σημαντικό σε αυτήν τη φάση της ζωής τους σκύλου, όπως λέει ο εκπαιδευτής, να υπάρχει συνέπεια στην εκπαίδευση του. Για να μπορεί ο κηδεμόνας να κρατάει συγκεντρωμένο τον σκύλο του. Και να μην πτοείται εάν εκείνος δεν ανταποκρίνεται.
Εξίσου, σημαντική είναι και η σωματική άσκηση του, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο. Γιατί όταν ο σκύλος εκτονώνει τη σωματική του ενέργεια τον κρατάμε όσο μπορούμε ήρεμο. Κι έτσι, ένας σωστά εκτονωμένος σκύλος είναι και ψυχολογικά ισορροπημένος.
Τέλος, ο κ. Κοντάκος αναφέρει: «Ένας επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων θα μπορεί να βοηθήσει τον εκάστοτε κηδεμόνα, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την κάθε κρίση του σκύλου του, που θα έρθει αντιμέτωπος. Βγάζοντας ένα πλάνο εκπαίδευσης και σωστής διαχείρισης για τη συμπεριφορά του σκύλου.
Όσο και να είναι ατίθασος ο τετράποδος φίλο μας παραμένει αξιαγάπητος. Και κάθε ηλικία που θα περάσει είναι μοναδική. Οπότε, ας απολαύσουμε και τη μοναδική του εφηβεία, όσο δύσκολη κι αν είναι».
* Ο κ. Σωτήρης Κοντάκος είναι απόφοιτος της σχολής Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων και, όπως λέει: «Λατρεύω να δουλεύω με τους τετράποδους φίλους μου και τους κηδεμόνες τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις