Οι Τούρκοι πολιτικοί που λατρέψαμε να μισούμε στην περίοδο της έντασης
Από τον Ερντογάν μέχρι τον Ιμπραχήμ Καλίν
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτής της περιόδου καλύπτονται από το καλό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Οι επιθετικές δηλώσεις και οι απειλές έχουν σιγήσει αυτή την περίοδο, ωστόσο υπήρξαν και υπάρχουν πρόσωπα και στις δύο χώρες που οι δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν συστηματικά την περίοδο της ένταση, 2020-2023 και συνεχίζουν να αναζητούν ακόμα και σήμερα, για ένα τίτλο.
Πολιτικούς που το κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία λατρεύει να μισεί. Κυρίως στην Ελλάδα για να είμαστε ακριβείς αφού η κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας δεν έπαιξε ποτέ με την ίδια ένταση στην Τουρκία.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που έδινε τον τόνο στην πολεμική ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα. Και σήμερα είναι αυτός που έχει επιβάλλει την ηρεμία.
Κάθε δήλωση Ερντογάν μπορούσε να ερμηνευθεί ως «πρόκληση». Ακόμα και αν δεν είχε σχέση με την Ελλάδα.
Ο τούρκος πρόεδρος έδειξε να το αντιλαμβάνεται ότι οι δηλώσεις του στην Αθήνα γίνονται πρώτο θέμα και ως ένα βαθμό, σύμφωνα και με αναλυτές το καλλιέργησε.
Δηλώσεις όπως «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ», καθώς και το «πριν από 100 χρόνια πετάξαμε τους εχθρούς στη θάλασσα», έγιναν σλόγκαν την περίοδο που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έμοιαζαν να είχαν εγκατασταθεί σε μία αίθουσα αναμονής λίγο πριν τον πόλεμο. Ενώ συχνά αναφερόταν στη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ σημειώνοντας την έκταση των αμερικανικών βάσεων στην ελληνική επικράτεια.
Σαφώς ο Ερντογάν έδινε τον τόνο και για τις επιθέσεις όσον αφορά το προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά και σε ζητήματα που αφορούσαν την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Σήμερα, ο Ερντογάν είναι επίσης αυτός που κρατά τους τόνους χαμηλά και δείχνει τα όρια της ρητορικής στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών.
Ντεβλέτ Μπαχτσελί
Την τιμητική του στα ελληνικά ΜΜΕ είχε – μεταξύ άλλων – και ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Όπως είχε πει «η Ελλάδα μας έχει περικυκλώσει με όπλα αμερικανικής προέλευσης» ενώ συχνές ήταν οι αναφορές του στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών. Ο Μπαχτσελί είχε υιοθετήσει την φράση Ερντογάν «θα έρθουμε ένα βράδυ», το οποίο επιχειρούσε ενίοτε να ανεβάσει σε ένταση.
Χουλουσί Ακάρ
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και βουλευτής του ΑΚΡ σήμερα, Χουλουσί Ακάρ, πρώην στρατηγός και Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεκδικούσε επίσης σταθερά μία θέση στις πρώτες θέσεις της ελληνικής ειδησεογραφίας.
Αν και μιλούσε πιο συχνά από όσο άφηναν να φανεί με τον τότε ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Ακάρ προειδοποιούσε ότι καμία «ελληνική πρόκληση» δεν θα μείνει αναπάντητη, πρότεινε «δίκαιο διαμοιρασμό του Αιγαίου», ενώ είχε καταγγείλει την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση με την Τουρκία με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα σκάνδαλα.
Ο Ακάρ ήταν δε και ως Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ένας από τους πρωτεργάτες της υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου, αφού εκείνος είχε παρουσιάσει στη Λιβύη τους σχετικούς χάρτες.
Η εικόνα άλλαξε δραματικά, όταν μετά τους φονικούς σεισμούς του 2023 ήταν αυτός που συμφώνησε το πρώτο άτυπο μορατόριουμ ηρεμίας με τον Παναγιωτόπουλο.
Σουλεϊμάν Σοϊλού
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού ήταν ένας από τους πλέον πρόθυμους για επιθέσεις στην Ελλάδα, ενώ είχε ενεργή εμπλοκή στην μεταναστευτική – προσφυγική κρίση στον Έβρο το Μάρτιο του 2020.
Ο Σοϊλού έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες άφηναν πρόσφυγες και μετανάστες να πεθάνουν στο Αιγαίο, έχει καταγγείλει την ελληνική πλευρά ότι προσπαθούσε ακόμα και να κάψει τους ανθρώπους αυτούς. Στις αρμοδιότητες του ήταν επίσης να κατηγορεί την Ελλάδα και για υπόθαλψη τρομοκρατίας, με αιχμή μέλη του ΡΚΚ και της FETO που όπως έλεγε έβρισκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, αλλά και στοχοποιώντας τον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου, ως στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών.
Τζιχάτ Γιαϊτζί
Ο απόστρατος πλέον Τζιχάτ Γιαϊτζί χαρακτηρίζεται ως ένας εκ των εμπνευστών του τουρκολιβυκού μνημονίου και είναι από τους ανθρώπους που ακόμα και σήμερα δίνει αφορμές για να υπάρχει κατά καιρούς στην ελληνική επικαιρότητα. Κυρίως πλέον για τις επιθέσεις του κατά της πολιτικής Ερντογάν και της επιλογής να μην προτίθεται – επί του παρόντος – να επαναλάβει την κρίση του «Ορούτς Ρέις».
Χακάν Φιντάν
Ο Χακάν Φιντάν έγινε υπουργός Εξωτερικών σε μία εποχή που Ελλάδα και Τουρκία είχαν σταματήσει την ανταλλαγή εμπρηστικών δηλώσεων και αναζητούσαν την επανέναρξη του διαλόγου.
Θεωρήθηκε δε ότι ως άνθρωπος του στενού κύκλου του Ερντογάν θα μπορούσε να συμβάλει στο κλίμα ηρεμίας. Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί, δεν είναι πολιτικός και δεν κινείται με βάση το κυνήγι της ψήφου.
Ο πανίσχυρος πρώην αρχηγός της ΜΙΤ, αποφεύγει γενικά τις δηλώσεις και όταν αναφέρεται στην Ελλάδα φροντίζει να μένει εντός της γραμμής διατήρησης του καλού κλίματος. Κοινώς οι δηλώσεις του να μην μπορούν εύκολα να λάβουν το χαρακτηρισμό της πρόκλησης.
Ιμπραχήμ Καλίν
Ο σημερινός αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και πρώην εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν πάντα θεωρούνταν από τους λιγότερο «τοξικούς» τούρκους πολιτικούς απέναντι στην Ελλάδα. Ήταν αυτός που συναντήθηκε το 2020 με την τότε διπλωματική σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, με στόχο την αναζήτηση δρόμων αποκλιμάκωσης της κρίσης.
Με το δίαυλο επικοινωνίας που δημιούργησαν να μένει ανοιχτός, μέχρι το διορισμό τους σε άλλα πόστα. Όταν καμία άλλη γραμμή επικοινωνίας δεν υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις