Ιδιωτικά ΑΕΙ: Στα ύψη η αντιπαράθεση στη Βουλή, μόνη η κυβέρνηση – Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή, ενώ οι φοιτητές οργανώνουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Το κλίμα είναι πολεμικό με την κυβέρνηση να έχει μείνει μόνη, δεχόμενη αλλεπάλληλα πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, καταγγέλλουν «ξεπούλημα» της δημόσιας παιδείας και εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή, ενώ οι φοιτητές και όχι μόνο, ετοιμάζονται να «βουλιάξουν» ξανά την Αθήνα, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, έχοντας στο πλευρό τους την πανεπιστημιακή κοινότητα με την ΠΟΣΔΕΠ, να προκηρύσσει 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο.
«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι!», δηλώνουν από την πλευρά τους οι φοιτητές
Παρά τη θύελλα αντιδράσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο «που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον», αποδεικνύοντας πως ακόμη και το Σύνταγμα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη βούλησή της. Ενδεικτικό είναι ότι επικαλούμενη την πλειοψηφία των 158 βουλευτών που διαθέτει, απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.
Βομβάρδισαν την κυβέρνηση τα κόμματα
«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις, οι φοιτητές δεν είναι πελάτες, οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή.
Ο κ. Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος»
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος», που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα «πίσω από την ανωτατοποίηση των κολεγίων» και υπογράμμισε πως η ΝΔ έχει «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας», όταν προσπαθεί να πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, «εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο MEGA, επανέλαβε γιατί προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, απαντώντας στις αιχμές Μητσοτάκη και κυβερνητικών στελεχών περί «κωλοτούμπας».
«Το καθαρό μας ‘όχι’ έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων», υπογράμμισε. Την ίδια ώρα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, απαντώντας στις αιτιάσεις Μητσοτάκη και Πιερρακάκη ότι θα ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών σημείωσε:
«Δηλαδή, θα έρθει η Ιατρική σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Κύπρου, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να κάνει καλύτερη την Ιατρική της Αθήνας που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου; Και πώς; Με φοιτητές που θα εισάγονται με 8.300 μόρια, όταν η βάση για την Ιατρική της Αθήνας είναι πάνω από 19.000 μόρια;». Τόνισε δε πως «μετά τα funds που πήραν τα δάνεια των πολιτών και τον έλεγχο μεγάλου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε και την είσοδο των funds στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
«Πανεπιστήμια επιχειρήσεις»
«Σκόνη και θρύψαλα έκανε την προπαγάνδα της κυβέρνησης το φοιτητικό κίνημα με τους μεγαλειώδεις αγώνες του ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων», τόνισε ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση απελευθερώνει εντελώς την αγορά στην ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, είτε είναι δημόσια, είτε είναι ιδιωτικά.
Επισήμανε ότι το ΚΚΕ ζητά την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας για μόρφωση και γνώση, ενώ σημείωσε πως «σήμερα, με την πολιτική που εφαρμόζεται, το πανεπιστήμιο είναι ακριβό για τους φοιτητές, φθηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις».
«Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και θα επιτελέσει τον ρόλο της ως αριστερή, σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση», σημείωσε το κόμμα σε ανακοίνωσή του, μετά την απόρριψη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Μάλιστα, καταφέρεται εναντίον τους, υποστηρίζοντας πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε με γελοίες δικαιολογίες, είτε με τη σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου».
Ο Πιερρακάκης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης από την πλευρά του, παρουσίασε ως παρωχημένο το υφιστάμενο Σύνταγμα λέγοντας ότι «το 1975 ο συνταγματικός νομοθέτης χρησιμοποιούσε τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ως κυρίαρχο μηχανισμό άσκησης της κρατικής εποπτείας. Όμως, από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα». Προτρέποντας «να βλέπουμε τα πράγματα μέσα στην εξέλιξη και στο πνεύμα των καιρών».
«Μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων», είπε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Περρακάκης, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Και για μία ακόμη φορά, επέλεξε να αξιοποιήσει τις θετικές γνώμες συνταγματολόγων για το νομοσχέδιο – οι οποίοι, παρεμπιπτόντως προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
«Διαλέγουμε να εμπιστευτούμε τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος ονομαστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο, για να τονίσει απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ πως «ήταν χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε» μαζί τους.
«Στους δρόμους ακυρώνονται οι νόμοι»
«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι!», δηλώνουν από την πλευρά τους οι φοιτητές επαναλαμβάνοντας ότι η πλειοψηφία μίλησε, απορρίπτει το νομοσχέδιο και διεκδικεί σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.
Κορυφώνοντας τις αντιδράσεις, την Παρασκευή οργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια. «Να βουλιάξει η Αθήνα», σημειώνουν. «Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας», τονίζεται στο δελτίο Τύπου από τον Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας.
«Παρών» στις κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι πανεπιστημιακοί
Σε στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού τους (ΟΔΠΤΕ) σημειώνει στο κάλεσμά της: «Δεν ανεχόμαστε η μόρφωση να είναι εμπόρευμα. Λέμε ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων σαν επιχειρήσεις. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για μαζικές, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστήμια, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων».
Με βάση την ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία έχει καλέσει σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, με προκήρυξη απεργίας σήμερα και αύριο, και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, ήδη μια σειρά Σύλλογοι ΔΕΠ της χώρας έχουν αποφασίσει απεργίες και στάσεις εργασίας.
Στα Προπύλαια θα βρίσκονται και οι μαθητές. Μαζί τους και οι καθηγητές, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από 8 π.μ. έως 11 π.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας (11 π.μ. ως τη λήξη του ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Ημέρα της Γυναίκας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις