Πότε θα αφαιρείται η άδεια από τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Στην δικαστική εξουσία θα κριθεί η συνταγματικότητα του ν/σ
Στα δικαστήρια θα κριθεί αν το νομοσχέδιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπερασπίστηκε με θέρμη το ν/σ παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινωνία.
«Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο νόμος έχει 205 άρθρα. Από αυτά, τα 176 αφορούν κατ’ αρχήν τα δημόσια πανεπιστήμια και σε αυτά νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης. Το έχω τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε να δούμε τι θα συμβεί σε αυτά τα άρθρα. Έχει ήδη ειπωθεί από κάποια κόμματα αυτό – και θέλω να ξεχωρίσω την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία ανέφερε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ότι υπάρχουν κομμάτια του νομοσχεδίου υπό το δικό της ιδεολογικό πρόσημο που θα υπερψηφίσει και άλλα που θα καταψηφίσει» ανέφερε (ΕΡΤ) ο κ. Πιερρακάκης.
Ο υπουργός Παιδείας με το βλέμμα στην… Αβάνα τόνισε για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ότι «μόνο εμείς και η Κούβα αρνούμαστε την ύπαρξη μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. (…)» και εμφανίστηκε πεπεισμένος πως το επόμενο εικοσιτετράωρο «ακόμα κι από κόμματα που διαφωνούν, θα ενσωματωθούν ιδέες και προτάσεις σε όλο το νομοσχέδιο και στα 205 άρθρα».
«Η εποπτεία θα ασκείται από ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα»
Για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου πέταξε το μπαλάκι στη δικαστική εξουσία: «Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαψεύδει πανηγυρικά αυτό το οποίο μας έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέμα αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης που αφορούν το Σύνταγμα και επαναλαμβάνουν αυτό το οποίο επαναλαμβάναμε κι εμείς, ότι όλα τελικά θα κριθούν από την δικαστική εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα στέρεο συνταγματικό βήμα».
Ο υπουργός διευκρίνισε για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων: «Εμείς μπορούμε να ορίσουμε πώς θα γίνει η εποπτεία των παραρτημάτων αυτών στη χώρα μας. Η εποπτεία θα ασκείται από ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα έπειτα από την σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής ανώτατης εκπαίδευσης και αυτά τα νομικά πρόσωπα θα είναι υποχρεωτικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μοιράζουν μέρισμα. Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια».
Τέλος, ανέφερε: «Οι νέοι εχουν μία φυσική επιφύλαξη απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Θα δουν όμως ότι η εξέλιξη αυτή κι αυτό που θα κάνουμε θα δώσει ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερες ευκαιρίες σε εκείνους. (…) Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι προς το συμφέρον όλων των φοιτητών».
- ΗΠΑ: Αδιέξοδο με τον προϋπολογισμό, κίνδυνος «shutdown» του αμερικανικού δημοσίου
- Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ
- Το μήνυμα του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» για την κακοποίηση των γυναικών
- Μισθολογικό χάσμα: Η μοναδική χώρα της ΕΕ που οι αποδοχές των γυναικών είναι υψηλότερες από τους άνδρες
- Τρελά πράγματα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ: Μπήκε με μπράβο ο Ηλιόπουλος, άρπαξε από το χέρι τον Λουτσέσκου
- Βεζένκοφ: «Είμαστε σπουδαία ομάδα και πρέπει να το αποδεικνύουμε κάθε βδομάδα»