«Σκληραίνει» τη γραμμή στο Μεταναστευτικό η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – Σήμερα η ομιλία του Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι
Η ιδέα της «ασφαλούς τρίτης χώρας» και η λογική της «μεταφοράς» εκτός ευρωπαϊκού εδάφους των αιτήσεων ασύλου – Το μοντέλο της συμφωνίας Μελόνι και Ράμα – Η «απρόθυμη» Αριστερά και η «άρνηση» της ακροδεξιάς
Την αυλαία του αγώνα για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου σηκώνει και επίσημα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθορίζοντας τη στρατηγική και τις προτεραιότητες, ανάμεσά τους και το Μεταναστευτικό, μέσα από το συνέδριο της «οικογένειας» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στο Βουκουρέστι με δύο… παραδοτέα: αφενός το πολιτικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αφετέρου την επισημοποίηση της στήριξης της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν.
Στη ρουμανική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη απευθείας από την Οδησσό μετά από τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία συμφωνήθηκε ήδη από τις 29 Ιανουαρίου να γίνει για πρώτη φορά επί ουκρανικού εδάφους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε όσα είδε και έζησε στην Ουκρανία, ήδη από χθες το βράδυ στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων και των επικεφαλής Κεντροδεξιών κομμάτων που υπηρετούν ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού στην ολομέλεια του συνεδρίου, προτού κλείσουν τις εργασίες ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις (έχει εμφανιστεί ανάμεσα στους διεκδικητές της θέσης του γ.γ του ΝΑΤΟ) και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα (επιθυμεί παράταση στη θητεία της).
«Εξαγωγή» αιτούντων άσυλο
Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά μπαίνει σε τροχιά ευρωκάλπης κηρύσσοντας τη «μάχη» εναντίον των λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων, με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οικονομίας αλλά και με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και «σκληρή» γραμμή σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Στο μανιφέστο του ΕΛΚ, υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη μας – ένα ασφαλές σπίτι», το κεφάλαιο του Μεταναστευτικού είναι, ίσως, το πιο εκτενές.
Αναμφίβολα προκαλεί ενδιαφέρον, δεδομένου ότι φέρνει νέες κατευθύνσεις, αν όχι σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με τους σημερινούς ευρωπαϊκούς νόμους και το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρώτα απ’ όλα φέρνει την ιδέα της «ασφαλούς τρίτης χώρας» και τη λογική της «μεταφοράς» εκτός ευρωπαϊκού εδάφους της επεξεργασίας και του ελέγχου των αιτήσεων ασύλου.
«Απρόθυμη Αριστερά…»
Το ΕΛΚ εγκαλεί την Αριστερά για απροθυμία στην προσπάθεια μείωσης της παράνομης μετανάστευσης καθώς και την ακροδεξιά για άρνηση να εμπλακεί εποικοδομητικά και προτάσσει τις προτεραιότητες της Κεντροδεξιάς: «να διασφαλίσουμε ισχυρότερα εξωτερικά σύνορα» με πιο αποτελεσματικά και πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου των αφίξεων για να αποφασίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και όχι λαθρέμποροι «ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη».
Στο σημείο αυτό υποστηρίζεται μια θεμελιώδης αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο. «Θέλουμε να εφαρμόσουμε την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών». Αυτό σημαίνει σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες ώστε όποιος κάνει αίτηση για άσυλο στην ΕΕ να μπορεί να μεταφέρεται «σε ασφαλή τρίτη χώρα» για τη διαδικασία. «Τα κριτήρια για ασφαλείς τρίτες χώρες», αναφέρεται, «θα πρέπει να συνάδουν με τις βασικές υποχρεώσεις της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».
Το ιταλο-αλβανικό μοντέλο
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, το αλβανικό κοινοβούλιο άναψε πράσινο φως στην συμφωνία με την Ιταλία για δημιουργία δύο κλειστών μεταναστευτικών δομών στην υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ Αλβανία. Η συμφωνία ανάμεσα στην Τζόρτζια Μελόνι και τον Έντι Ράμα είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο ξεσηκώνοντας συζητήσεις και τριγμούς στο εσωτερικό και των δύο χωρών.
Τότε η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς μιλούσε για ένα deal που δεν εγείρει μόνο ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά είναι επιπλέον ενδεικτική της προσπάθειας των ευρωπαϊκών χωρών να βρουν γρήγορες λύσεις στο Μεταναστευτικό αντί να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους συστήματα.
Σημειωτέον, με βάση τον σχεδιασμό στο ένα κέντρο μεταναστών θα καταγράφονται οι αιτούντες άσυλο και στο άλλο θα εγκαθίστανται όσοι αναμένουν την έκβαση της υπόθεσής τους και είτε θα επιτρέπεται στους μετανάστες να περάσουν στην Ιταλία είτε θα επαναπατρίζονται.
«Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή»
Επιπλέον, το ΕΛΚ υπογραμμίζει τη σημασία «επιμερισμού των βαρών σε περίοδο κρίσης» και «ισχυρής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη προσοχή στους ευάλωτους» αλλά και προτάσσει τον ρόλο του Frontex. Για την ακρίβεια, στόχος να μετατραπεί σε «μια πραγματική ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή».
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται τριπλασιασμός της δύναμης του Frontex, περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, μεγαλύτερος προϋπολογισμός για προμήθεια εξοπλισμού: «Να εγγυηθούμε ότι οι αξιωματικοί του Frontex, μαζί με τους εθνικούς ομολόγους τους, έχουν τα μέσα για την καλύτερη προστασία» των εξωτερικών συνόρων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις