Τρία «φάρμακα» για τον θεσσαλικό κάμπο
Το ολλανδικό masterplan παρουσιάστηκε στο Μαξίμου - Τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις και τα κόστη, ενώ ακολουθεί διαβούλευση με τους φορείς και τους αγρότες
Μερικές εκατοντάδες σελίδες με βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, χρονοδιαγράμματα που κρίνονται ως «επείγοντα» και άλλα που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 2030, καθώς και κοστολόγια, παρέλαβε το Μαξίμου από την ολλανδική HVA International, η οποία ανέλαβε το masterplan ανασυγκρότησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλίας.
Η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της έναν ογκώδη οδικό χάρτη – μια πρόκληση διαχείρισης και διυπουργικού συντονισμού, όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές.
Στο masterplan εξετάζεται ξεχωριστά κάθε περιοχή από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έως τη λίμνη Κάρλα αλλά με «συνδεόμενα» μεταξύ τους σχέδια
Την παράδοση του σχεδίου από τους ειδικούς για τον διαλυμένο από την κακοκαιρία «Daniel» θεσσαλικό κάμπο διαδέχεται πλέον η επεξεργασία των προτάσεων αλλά και κάθε δαπάνης ξεχωριστά από κάθε υπουργείο, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση είναι σημαντικό ζητούμενο.
Εξού και στην κλειστή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη διοίκηση της εταιρείας και τους συνεργάτες του στο Μαξίμου συμμετείχαν οι συναρμόδιοι για τα προβλήματα της Θεσσαλίας υπουργοί και υφυπουργοί, όπως οι Χρήστος Σταϊκούρας και Νίκος Ταχιάος (Υποδομών), Λευτέρης Αυγενάκης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Θεόδωρος Σκυλακάκης (Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Θεόδωρος Λιβάνιος (Εσωτερικών), Βασίλης Κικίλιας και Χρήστος Τριαντόπουλος (Κλιματικής Κρίσης).
Στελέχη της ολλανδικής HVA μιλούν για «εφαρμόσιμες λύσεις» σε ό,τι αφορά τη θωράκιση της Θεσσαλίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, το masterplan χωρίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες.
Πρώτον, τα μικρά ή μεγαλύτερα τεχνικά έργα με ενίσχυσή τους ή και νέες κατασκευές, όπως αναχώματα και τάφροι ανάσχεσης, φράγματα, διαπλάτυνση της κοίτης ποταμών κ.ά.
Δεύτερον, ό,τι έχει να κάνει με το νερό, δηλαδή την αντιμετώπιση της λειψυδρίας (εξού και η σημασία των φραγμάτων), την αποτελεσματικότερη άρδευση καθώς και την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Τρίτον, την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία ως τους κλάδους της οικονομίας που επηρεάστηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα.
Επίπεδα ασφάλειας
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πλημμυρών, οι ερευνητές της ολλανδικής εταιρείας επισημαίνουν τη σημασία υιοθέτησης ενός πρωτοκόλλου τριών σημείων – επιπέδων ασφάλειας: «πρόληψη, διεπιστημονική διακυβέρνηση και βελτιωμένη έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων».
Για το πρώτο επίπεδο ασφάλειας, όπως λένε οι πληροφορίες, εξετάστηκαν συγκεκριμένες δράσεις, ήπιες και πιο δραστικές: από εκπαιδευτικές δράσεις έως δημιουργία οργανωμένων ζωνών διαφυγής σε περίπτωση πλημμύρας και ενεργοποίηση προσυμφωνημένων πρωτοκόλλων αντίδρασης και έγκαιρης προειδοποίησης.
Κατά τις ίδιες πηγές, στο masterplan εξετάζεται ξεχωριστά κάθε περιοχή – από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έως τη λίμνη Κάρλα – αλλά με «συνδεόμενα» μεταξύ τους σχέδια: «Μιλάμε για μια μακρά αλυσίδα παρεμβάσεων ώστε να υπάρχει τελικά ενιαία λύση».
Πρώτες συζητήσεις για σημεία – προτάσεις των ειδικών αναμένονται στη διπλή σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου στις 11 Μαρτίου τόσο με τους θεσσαλούς παραγωγούς όσο και με τους θεσμικούς φορείς, ενώ μετά την επεξεργασία των προτάσεων από τα υπουργεία θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους συναρμόδιους της Θεσσαλίας (Περιφέρεια, δήμοι κ.λπ.).
- Φωτιά τώρα στην Αλίαρτο -Στη μάχη και εναέρια μέσα
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 7-20: Περίπατος για τους «ερυθρόλευκους»
- Ζιζέλ Πελικό: «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» – Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- Αλέξης Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει
- Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά το διαζύγιο
- Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – Είναι μόλις 62,8 εκ.