Νίκι Χέιλι, μια θηλυκή εκδοχή «Δον Κιχώτη» κατά της «άλωσης» των Ρεπουμπλικανών από τον Ντόναλντ Τραμπ
Γιατί παρέμεινε μέχρις εσχάτων η μοναδική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην εσωκομματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ
Πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Τραμπ, η Νίκι Χέιλι δεν θεωρούνταν ποτέ, μέχρι και τώρα, «γκανιάν» των Ρεπουμπλικανών.
Ούτε είχε κανείς την προσδοκία ότι θα μπορούσε να ανακόψει το φόρα του Ντόναλντ Τραμπ προς την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος του κόμματος.
Tην επομενή της «Σούπερ Τρίτης» ανακοίνωσε ότι ««αναστέλλει» -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- την προεκλογική της εκστρατεία.
Πολλοί απορούσαν ήδη με την μακρά υπομονή και επιμονή της.
Χρειάστηκε να φτάσει Μάρτης μέχρι η Χέιλι να πετύχει την πρώτη νίκη της στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών. Καμιά γυναίκα δεν το είχε καταφέρει έως τώρα.
Παρ’ όλα αυτά, ήταν μια πύρρειος και συμβολική νίκη.
Ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι θα επικρατούσε στην προοδευτική Περιφέρεια της Κολούμπια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.
Αστική, με κατοίκους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, η περιοχή ουδέποτε είδε με καλό μάτι τον πρώην και επίδοξο επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο ανά την αμερικανική επικράτεια, όπου ο Τραμπ σημειώνει σερί νικών στην εσωκομματική διαδικασία.
Παρά τα σκάνδαλα, τη χαοτική προεδρική θητεία του, τις τέσσερις ποινικές διώξεις και τις 91 κατηγορίες που τώρα τον βαραίνουν, δημοσκοπήσεις τον φέρουν σε θέση να νικήσει και στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.
Μια προδιαγεγραμμένη πολιτική ρεβάνς για το 2020, με αντίπαλο τον γηραιό, πλην όμως μόλις κατά τρία χρόνια μεγαλύτερό του, πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Εύλογα, πολλοί αναρωτιούνται ποιο ήταν το κίνητρο που κρατούσε έως τώρα την 52χρονη Νίκι Χέιλι ως τη μοναδική εναπομείνασα αντίπαλο σε μια εσωκομματική κούρσα με βέβαιο νικητή.
Μια πρώτη απάντηση αφορά στις επικείμενες δίκες του Τραμπ και σε μια πιθανή αλλαγή του κλίματος στο κόμμα.
Μια δεύτερη απάντηση «δείχνει» συνδυαστικά προς το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που θα επιλέξει επίσημα τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος.
Θα γίνει στα μέσα Ιουλίου, στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.
Μια τρίτη απάντηση παραπέμπει χρονικά τέσσερα χρόνια μετά…
Παλεύοντας μέχρι τέλους
Εδώ και εβδομάδες οι υποστηρικτές του Τραμπ και στελέχη των Ρεπουμπλικανών καλούσαν τη Χέιλι να τερματίσει τη μάταιη προεκλογική εκστρατεία της.
Μέχρι και οι δισεκατομμυριούχοι βιομήχανοι αδελφοί Κοχ, βασικοί χρηματοδότες της καμπάνιας της, απέσυραν την οικονομική τους στήριξη μετά την ταπεινωτική ήττα της στο ίδιο το «γήπεδό» της.
Στη Νότια Καρολίνα, την πολιτεία-γενέτειρα της Χέιλι, την οποία υπηρέτησε μάλιστα ως κυβερνήτρια από το 2011 έως το 2017.
Η ίδια είχε προαναγγείλει ότι θα περίμενε τουλάχιστον μέχρι την «Σούπερ Τρίτη» για να λάβει αποφάσεις.
Τελικά πέτυχε μόλις άλλη μια νίκη, στο Βερμόντ. Προφανώς, αυτό δεν αρκούσε.
Ήταν ούτως ή άλλως δεδομένο ότι δεν υπήρχε καμία προοπτική ανατροπής στις ταυτόχρονες κάλπες της 5ης Μαρτίου σε συνολικά 15 πολιτείες.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν, αλλά πότε ακριβώς ο Τραμπ θα καταφέρει να συγκεντρώσει 1.215 αντιπροσώπους για να κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα.
Αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι τις 19 Μαρτίου, όταν θα έχουν γίνει οι προκριματικές εκλογές στα δύο τρίτα των πολιτειών.
Έξι ημέρες αργότερα θα αρχίσει η πρώτη ποινική δίκη του Τραμπ, στη Νέα Υόρκη, για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων.
Παρ’ όλα αυτά, τα «πονταρίσματα» παρέμεναν μεγάλα για την Χέιλι και τους χρηματοδότες της καμπάνιας της, ανάμεσά τους πλούσιοι χορηγοί από τη Γουόλ Στριτ και τη Σίλικον Βάλεϊ, που απεύχονται μια νέα προεδρία Τραμπ.
Ακόμη και με ήττες συγκέντρωσαν 89 αντιπροσώπους από τους συνολικά 2.429, που θα έχουν τον πρώτο λόγο στο Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο του καλοκαιριού.
Έχοντας ήδη εκφράσει ανησυχίες για τη νοητική κατάσταση του 77χρονου εσωκομματικού αντιπάλου της, η 52χρονη Χέιλι δηλώνει τώρα ότι δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να υποστηρίξει τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος.
Κίνηση, με την οποία πετά στον Τραμπ και στον τραμπισμό το «γάντι»…
Μια «ιέρεια» του αντι-τραμπισμού;
«Θέλω ο αμερικανικός λαός να δει ότι δεν χρειάζεται να ζει έτσι, ότι υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε τις προάλλες η Νίκι Χέιλι στο δίκτυο NBC.
«Μπορούμε να το κάνουμε με κάποιον που μπορεί να αφιερώσει οκτώ χρόνια, που μπορεί να εστιάζει συνεχώς στα αποτελέσματα και όχι στον αρνητισμό».
Μεθοδικά, για πολλούς από το πουθενά ή πάρα πολύ άψυχα και αργά, η Χέιλι επιχειρεί να πλασαριστεί ως η «σημαιοφόρος» του αντι-Τραμπ μετώπου εντός των Ρεπουμπλικανών.
Σήμερα αποτελούν μειοψηφία.
Όμως στο εθνικό συνέδριο του Ιουλίου, η «συντηρητική Ρεπουμπλικανή» -όπως αυτοπροσδιορίζεται- αναμένεται να φτάσει στο Μιλγουόκι με διάθεση για ένα δεύτερο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα.
Η θέση της είναι πως «δεν υπάρχει περίπτωση η Αμερική να ψηφίσει έναν καταδικασθέντα εγκληματία».
Κάτι που μέχρι τότε μπορεί να ισχύει ήδη για τον Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον τον προσεχή Απρίλιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τελικά κρίνει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει ποινική ασυλία.
Προ ημερών η Χέιλι είχε είχε πως, εάν εκλεγόταν αυτή στον Λευκό Οίκο, θα του απένειμε χάρη σε περίπτωση καταδίκης του για ομοσπονδιακό έγκλημα.
Θα το έκανε, είπε, «προς το συμφέρον της εθνικής ενότητας» και «επειδή πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τη χώρα να προχωρήσει μπροστά».
Διαψεύδει σενάρια ότι μπορεί τώρα να κατέβει ως ανεξάρτητη ή τρίτη προεδρική υποψήφια με την «ομιχλώδους» χρηματοδότησης κεντρώα πολιτική οργάνωση No Labels.
Στον πολιτικό ορίζοντά της φαίνεται να είναι οι προεδρικές εκλογές του 2028, καθώς το πολιτικό προφίλ άλλων εκπροσώπων της νέας γενιάς των Ρεπουμπλικανών δείχνει να έχει «ξεφουσκώσει».
Όπως του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.
Μένει βέβαια να φανεί εάν η Χέιλι θα συνεχίσει να αποτελεί εσωκομματική «Νέμεση» για τον Τραμπ μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Εάν το αποτέλεσμα θα τη δικαιώσει.
Ή πώς θα είναι τελικά η χώρα και το κόμμα της έπειτα από μια πιθανή νέα προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ…
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ