Τεχνητή νοημοσύνη, deepfake, phishing – Τα κυβερνοεγκλήματα απειλούν τις ευρωεκλογές
Ενώ η Ελλάδα στα χαρτιά έχει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, στην πράξη δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του πλαισίου και καμία σοβαρή επένδυση στην προστασία στον κυβερνοχώρο.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναλάβει δράση ως απάντηση σε πιθανά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Η Ομάδα Συνεργασίας NIS, που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια, ENISA, που ιδρύθηκε για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση, ενημέρωσε τη σύνοψή της για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εκλογών.
«Η αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών της ΕΕ εξαρτάται από τις υποδομές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και από την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις νέες προκλήσεις, να ενισχύσουμε την ετοιμότητα και να διασφαλίσουμε την προστασία των δημοκρατιών μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar, στο Balkan Insight.
Σε κίνδυνο ακόμα και οι βουλευτικές εκλογές;
Η «Σύνοψη για την Κυβερνοασφάλεια και την Ανθεκτικότητα των Εκλογών» προειδοποιεί ότι επιτυχείς κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ενός κράτους μέλους της ΕΕ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρες βουλευτικές εκλογές.
«Πρέπει να ειδοποιούμαστε για την πιθανή κακή χρήση chatbot που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη σε απόπειρες phishing, χειραγώγηση πληροφοριών και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο»
Η διακοπή του δικτύου και των συστημάτων πληροφοριών που στηρίζουν τις εκλογές σε ένα κράτος μέλος, ή ακόμα και η αντίληψή τους, θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαδικασίες καταμέτρησης ψήφων και σε εθνικό επίπεδο και έτσι να καθυστερήσει η κοινοποίηση των ονομάτων των εκλεγμένων βουλευτών, για παράδειγμα, που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου ή ακόμη και τη δημοκρατική του νομιμοποίηση.
Στην 11η έκδοση του The Threat Landscape, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ο ENISA τόνισε τις ανατρεπτικές επιπτώσεις των chatbots AI και της χειραγώγησης πληροφοριών σχετικά με τις εκλογές της ΕΕ με τη δυνατότητα AI. «Πρέπει να ειδοποιούμαστε για την πιθανή κακή χρήση chatbot που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη σε απόπειρες phishing, χειραγώγηση πληροφοριών και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο», ανέφερε.
Την τελευταία δεκαετία, οι εκλογές έχουν γίνει συχνός στόχος επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Θωρακίζεται η Ευρώπη
Στη Σλοβακία, δύο ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2023, κυκλοφόρησε ένα deepfake αρχείο ήχου που παρουσιάστηκε ως συνομιλία μεταξύ του Michal Šimečka, προέδρου της Progresívne Slovakia, PS, και της Monika Tódová, δημοσιογράφου, σχετικά με το πώς θα νοθεύσει τις εκλογές. κοινωνικά δίκτυα. Στη συνέχεια, το φιλοδυτικό κόμμα του Šimečka έχασε από το λαϊκιστικό φιλορωσικό κόμμα του Robert Fico.
Ο ENISA μαζί με τους εταίρους οργάνωσε μια άσκηση κυβερνοασφάλειας για να δοκιμάσει τα σχέδια κρίσης των εθνικών και των εταίρων της ΕΕ και τις απαντήσεις σε πιθανά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε νέο νόμο τον Φεβρουάριο για τη σύσταση μιας νέας Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας για να οργανώσει ένα πλαίσιο στρατηγικών για τη διαχείριση και την πρόληψη των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Η νέα αρχή θα είναι μια αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα είναι και η εποπτεία της. Θα αποτελείται από δύο Γενικές Διευθύνσεις και θα λειτουργεί ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης και ως Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για την Κυβερνοασφάλεια.
Το BIRN τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ανέφερε ότι ενώ η Ελλάδα στα χαρτιά έχει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, στην πράξη δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του πλαισίου και καμία σοβαρή επένδυση στην προστασία στον κυβερνοχώρο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις