Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η DBRS
Αμετάβλητη στο ΒΒΒ (low) διατήρησε η DBRS την αξιολόγηση της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές. Η σκυτάλη περνά στη Moody's
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο DBRS, εις εκ των τεσσάρων διεθνών οίκων που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έδωσε τελικά στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 χρόνια, ανοίγοντας τον χορό των αναβαθμίσεων σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Ήταν τότε που ανακοίνωνε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒΒ (low) με σταθερές προοπτικές από ΒΒ (υψηλό) .
Πριν από λίγο στην τελευταία του προγραμματισμένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, η DBRS Morningstar επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις ξένου και τοπικού νομίσματος της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα) – στο BBB (χαμηλό). Οι τάσεις σε όλες τις αξιολογήσεις παραμένουν σταθερές.
Και πλέον δίνει τη σκυτάλη στην αμερικανική Moody’s, που είναι ο μόνο οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα. Το ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με τη Moody’s είναι την επόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου. Αν δεν δεν έρθει τότε η πολυπόθητη βαθμίδα, η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση είναι στις 13 Σεπτεμβρίου 2024.
Η ετυμηγορία της DBRS
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος η σταθερή τάση αντανακλά την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι ισορροπημένοι.
Οι υγιείς οικονομικές επιδόσεις μαζί με την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα βοηθήσουν τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να παραμείνει σε απότομη πτωτική τροχιά στο μέλλον.
Μετά την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας μετριάζεται σε περίπου 2% και αναμένεται να παραμείνει πάνω από αυτό το επίπεδο την περίοδο 2024-2025.
Η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που προβλέπονται πάνω από 2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, από 1,1% το 2023, θα βοηθήσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025, μετά το εκτιμώμενο 160% του ΑΕΠ πέρυσι .
Επιπλέον, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική, η οποία μαζί με υψηλότερες επενδύσεις, που υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναμένεται να αυξήσουν το δυναμικό του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν το εμπόριο και οι πιο σοβαρές από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομία που απορρέουν από τις τρέχουσες στενές συνθήκες χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη ανάπτυξη και ασθενέστερα δημόσια οικονομικά.
Μεταρρυθμίσεις
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας BBB (χαμηλή) υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή προηγούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP ή Ελλάδα 2.0), το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς αποκλεισμούς, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ.
Η Morningstar DBRS θεωρεί ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας περιορίζονται από τις οικονομικές κληρονομιές που κληρονόμησαν από την παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας, συγκεκριμένα, τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το υψηλό, αν και πλησιάζει πλέον στο μονοψήφιο, ποσοστό ανεργίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις