«Επίθεση» στον καρκίνο του προστάτη μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Ο Ουέτζ και οι συνάδελφοί του από άλλα βρετανικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα έρευνας για τον καρκίνο μόλις βρήκαν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI), έναν νέο τρόπο κατηγοριοποίησης των αδενοκαρκινωμάτων του προστάτη που μπορεί να τους βοηθήσει να κάνουν ακριβώς αυτό.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες, ένας στους οκτώ άνδρες διαγιγνώσκονται με αυτόν στη διάρκεια της ζωής τους. Παρότι όμως η ασθένεια μπορεί να σκοτώσει, για πολλούς ασθενείς ο κίνδυνος είναι μικρός. Οπως λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Ουέτζ από το Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο του Μάντσεστερ, «το βασικό πρόβλημα στον καρκίνο του προστάτη είναι να εντοπίσουμε εκείνο το 15% των ανδρών που έχουν περισσότερο επιθετικούς καρκίνους, που θα εξαπλωθούν σε άλλα όργανα και που θα προκαλέσουν πράγματι θάνατο. Αν μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε αυτούς τους άνδρες, τότε μπορούμε να τους υποβάλουμε σε πιο στιβαρή θεραπεία… και να αφήσουμε ήσυχους το υπόλοιπο 85% των ανδρών. Κάτι πολύ ωφέλιμο, γιατί η ίδια η χειρουργική επέμβαση έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες».
Ο Ουέτζ και οι συνάδελφοί του από άλλα βρετανικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα έρευνας για τον καρκίνο μόλις βρήκαν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI), έναν νέο τρόπο κατηγοριοποίησης των αδενοκαρκινωμάτων του προστάτη που μπορεί να τους βοηθήσει να κάνουν ακριβώς αυτό.
Οπως έγραψαν στην επιθεώρηση «Cell Genomics», ένα εκπαιδευμένο νευρωνικό δίκτυο τροφοδοτήθηκε με γονιδιωματικά δεδομένα από τους προστατικούς όγκους 159 ανδρών. Το συμπέρασμα της AI ήταν αναπάντεχο: ο καρκίνος του προστάτη περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς υποτύπους, δύο διαφορετικούς τρόπους να αναπτύσσεται στο σώμα. Ο ένας είναι σχετικά καλοήθης, ο άλλος περισσότερο επιθετικός. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως ένα γενετικό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να καθορίζεται ποιοι ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα προστάτη έχουν τον περισσότερο ή τον λιγότερο επιθετικό υποτύπο, επιτρέποντας έτσι καλύτερα προσαρμοσμένες θεραπείες.
«Τα αποτελέσματα αυτά» δήλωσε η δρ Ναόμι Ελστερ, διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο, «μπορεί να είναι η αρχή ώστε να καταφέρουμε να ακολουθήσουμε την ίδια προσέγγιση «διαίρει και βασίλευε» στον καρκίνο του προστάτη που έχει λειτουργήσει και σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού».
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα
- Πάρμα – Αταλάντα 1-3: Έπιασε την Ίντερ στην κορυφή – 7η σερί νίκη!