Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κατέστρεψαν τον πίνακα του Λόρδου Μπάλφουρ στο Κέιμπριτζ
Διαδηλώτρια σκίζει το πορτρέτο και να το ψεκάζει με μπογιά.
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Ιστορικός πίνακας του Λόρδου Μπάλφουρ στο Trinity College του Κέιμπριτζ καταστράφηκε σήμερα (8/3) από ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης.
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένα βίντεο από την ομάδα διαμαρτυρίας Palestine Action όπου δείχνει μια διαδηλώτρια να σκίζει με μαχαίρι το πορτρέτο και να το ψεκάζει με κόκκινη μπογιά. Ο στόχος του βανδαλισμού βεβαίως δεν είναι τυχαίος.
Ο συντηρητικός πολιτικός έδωσε το όνομά του στη Διακήρυξη του Μπάλφουρ, μια δημόσια διακήρυξη που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας πατρίδας για τους Εβραίους στην Παλαιστίνη, ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.
Η διακήρυξη του 1917, που υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μπάλφουρ, περιλαμβανόταν σε μια επιστολή του προς τον Λόρδο Ρότσιλντ, ηγετική φυσιογνωμία της εβραϊκής κοινότητας στη Βρετανία.
Δείτε το βίντεο:
BREAKING: Palestine Action spray and slash a historic painting of Lord Balfour in Trinity College, University of Cambridge.
Written in 1917, Balfour’s declaration began the ethnic cleansing of Palestine by promising the land away — which the British never had the right to do. pic.twitter.com/CGmh8GadQG
— Palestine Action (@Pal_action) March 8, 2024
Η επιστολή δημοσιεύτηκε στους Times στις 9 Νοεμβρίου, στο ένθετο «Παλαιστίνη για τους Εβραίους. Επίσημη συμπάθεια». Έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο τάσσεται υπέρ της ίδρυσης εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.
Η δήλωση αυτή θεωρείται ως ένα από τα πρώτα βήματα στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Πράγματι, η υπόσχεση που περιέχει θα εφαρμοστεί κατά τη διάσκεψη του Παρισιού (1919), πριν από τη διάσκεψη του Σαν Ρέμο (Απρίλιος 1920), κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη Συνθήκη των Σεβρών (Αύγουστος 1920).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις