Ημέρα της Γυναίκας: Μια παγκόσμια γιορτή χωρίς αντίκρισμα
Περιθωριοποίηση, διακρίσεις και έμφυλη βία ντροπιάζει την ανθρωπότητα και παρά την πρόοδο των τελευταίων 50 ετών, μας χωρίζουν έτη φωτός από την απόλυτη ισότητα των φύλων.
- Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία τα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν
- Ελεύθερη αφέθηκε η Ahoo Daryaei που είχε γδυθεί δημόσια στο Ιράν - Η φοιτήτρια διαμαρτυρόταν για την χιτζάμπ
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
- Ταξίδι Γεραπετρίτη στο Λονδίνο με ατζέντα Κυπριακό και Συμβούλιο Ασφαλείας
Σήμερα το μεσημέρι, 49 ολόκληρα χρόνια αφότου νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγγράφει επισήμως, ρητά και απερίφραστα, στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση.
Η τελετή σφράγισης της συνταγματικής αναθεώρησης θα είναι για πρώτη φορά ανοιχτή στο κοινό, θα ακολουθήσει υπαίθριο πάρτι, στην Πλας Βαντόμ του Παρισιού, μπροστά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να γιορταστεί «η κορύφωση μιας συλλογικής μάχης».
Αν θέλει όμως ο οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης να τιμήσει πραγματικά το νόημα της σημερινής ημέρας, αντί για «λουλούδια στις γυναίκες» μπορεί να καταθέσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ψήφο κατά των αντι-ευρωπαϊκών, λαϊκιστικών κομμάτων
Η επιλογή της μέρας δεν είναι προφανώς τυχαία.
«Γαλλική υπερηφάνεια, οικουμενικό μήνυμα» έγραψε στο Χ ο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας, μόλις ανακοινώθηκε η έγκριση της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με μια συντριπτική πλειοψηφία 780-72 ψήφων, από την κοινή σύνοδο βουλευτών και γερουσιαστών στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών.
Το δικαίωμα στην άμβλωση δεν απειλείται επί του παρόντος στη Γαλλία, αμφισβητείται και υποχωρεί όμως σε πολλές άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ουγγαρία.
Και μαζί του, αμφισβητούνται όλα τα γυναικεία δικαιώματα γιατί δεν νοούνται παζάρια σε αυτά, δεν είναι α λα καρτ.
Η σημερινή τελετή στο Παρίσι, λοιπόν, είναι λιγότερο γιορτή και περισσότερο μάχη.
Οπως άλλωστε και η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Αν θέλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, τότε μπορούμε να σταθούμε στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το αρμόδιο ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη βαθμολογήθηκαν το 2023 κατά μέσο όρο με 70,2 στα 100 όσον αφορά την ισότητα των φύλων, βελτιώνοντας κατά 1,6 βαθμό τις επιδόσεις τους σε σύγκριση με το 2022 και κατά 7,1 βαθμούς σε σύγκριση με το 2013.
Αν θέλουμε να το δούμε μισοάδειο, τότε μπορούμε να σταθούμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 58 στα 100 – μόνο η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία έχουν χειρότερες βαθμολογίες.
Αν τώρα αντέχουμε να δούμε την κατάσταση όπως πραγματικά είναι, παγκόσμια και όχι μόνο στην ΕΕ, τότε αρκεί να διαβάσουμε τη δήλωση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα: παρόλη την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία 50 χρόνια, «μας χωρίζουν έτη φωτός από την απόλυτη ισότητα.
Στην καρδιά κάθε κρίσης
Δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια είναι αντιμέτωπα με την περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις.
Η επίμονη πανδημία της έμφυλης βίας ντροπιάζει την ανθρωπότητα.
Οι ακρωτηριασμοί των γυναικείων γεννητικών οργάνων απειλούν κάθε χρόνο περισσότερα από 40 εκατομμύρια κορίτσια.
Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών παραμένουν απολύτως νόμιμες σε μεγάλο κομμάτι του κόσμου.
Στο μεταξύ, οι παγκόσμιες κρίσεις πλήττουν σφοδρότερα τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Συρράξεις, κλιματικές καταστροφές, ένδεια ή λιμός: είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια αυτές που υποφέρουν περισσότερο, παντού».
Οι γυναίκες και τα παιδιά τους βρίσκονται στην καρδιά της ανθρωπιστικής τραγωδίας που επιβάλλει στη Γάζα η κυβέρνηση Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί του εταίροι.
Αλλά και την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ, εικόνες (σεξουαλικής και άλλης) βίας κατά των γυναικών ήταν οι πρώτες που βγήκαν προς τα έξω.
Το νόημα της ημέρας
Για όλα αυτά, λίγα μπορεί να κάνει κανείς από εδώ.
Αν θέλει όμως ο οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης να τιμήσει πραγματικά το νόημα της σημερινής ημέρας, αντί για «λουλούδια στις γυναίκες» μπορεί να καταθέσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ψήφο κατά των αντι-ευρωπαϊκών, λαϊκιστικών κομμάτων.
Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να υπερψήφισε, στις Βερσαλλίες, την εγγραφή του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό Σύνταγμα, αλλά ο λύκος παραμένει λύκος, ακόμα και με άμφια Κοκκινοσκουφίτσας, και η διάλυση της ΕΕ μόνο μπροστά δεν πρόκειται να πάει τα δικαιώματα των γυναικών – και των ανθρώπων γενικότερα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις