Θα στραφεί η παγκόσμια οικονομία στην τετραήμερη εργασία;
Οι μελέτες που διεξήχθησαν από την 4DWG έδειξαν αύξηση «25 τοις εκατό» στην παραγωγικότητα για τις επιχειρήσεις.
Η Γερμανία, η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, παλεύει με μια κρίσιμη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία είναι κενές και οι μισές εταιρείες της χώρας δεν μπορούν να βρουν αρκετούς εργαζομένους.
Αντιμέτωπες με αυτήν την κρίση, δεκάδες επιχειρήσεις δοκιμάζουν μια στρατηγική που, στην επιφάνεια, τουλάχιστον, μπορεί να φαίνεται αντιφατική: να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερες ημέρες.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, 31 εταιρείες στη Γερμανία ξεκίνησαν ένα πιλοτικό «τετραήμερο» εργασιακής εβδομάδας. Συνολικά, 15 εταιρείες εντάσσονται στην πρωτοβουλία τον Μάρτιο.
Το 1/3 εργαζόταν πολλές ώρες – 48 ώρες την εβδομάδα – πριν από την πανδημία COVID-19. Μόνο 1/5 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο εργαζόταν λιγότερο από 35 ώρες την εβδομάδα.
Το γερμανικό δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Münster, θα πραγματοποιήσει μια επιστημονική αξιολόγηση των εξάμηνων δοκιμών, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 600 εργαζόμενοι.
Η 4DWG, η οποία διεξάγει παρόμοιες δοκιμές σε πολλές άλλες χώρες, πιστεύει ότι η μείωση των ημερών εργασίας, διατηρώντας παράλληλα τις αμοιβές στα ίδια επίπεδα, θα είχε ως αποτέλεσμα κέρδη παραγωγικότητας για τις εταιρείες και βελτιωμένη ευημερία των εργαζομένων, παρακινώντας ένα τεταμένο εργατικό δυναμικό. Η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει άτομα στο εργατικό δυναμικό που δεν μπορούν να εργαστούν πέντε ημέρες την εβδομάδα, συμβάλλοντας στη μείωση της εργατικής κρίσης.
Αλλά σε τι διαφέρει το γερμανικό πείραμα από μια σειρά προσπαθειών σε άλλες χώρες για τη δοκιμή μικρότερης εβδομάδας εργασίας; Τι έδειξαν αυτές οι προηγούμενες δοκιμές – είναι οι εργαζόμενοι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται λιγότερες ώρες;
Είναι δυνατόν η παγκόσμια οικονομία να στραφεί σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες; Το Al Jazeera μίλησε με οικονομολόγους, ειδικούς και ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη για να μάθει.
«Το παράδοξο»
Η υποκείμενη υπόθεση της δοκιμής μειωμένων ωρών εργασίας, είπε η Julia Backmann, καθηγήτρια και πρόεδρος μιας ομάδας που εξετάζει τη μεταμόρφωση της εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Münster, είναι ότι με λιγότερες ώρες εργασίας, οι εργαζόμενοι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από την εργασία τους.
Αυτό, σύμφωνα με την υπόθεση των ειδικών που σχεδίασαν το πείραμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τους εργαζόμενους να εστιάσουν περισσότερο όταν επιστρέψουν στις δουλειές τους. Ο Backmann είναι στην ερευνητική ομάδα του 4DWG και ασχολείται με τις γερμανικές δοκιμές.
Οι συνήγοροι της δίκης δήλωσαν ότι ένας από τους κύριους στόχους είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στη γερμανική οικονομία με την προσέλκυση εργαζομένων σε εταιρείες με καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Είπαν ότι θα ωφελήσει τις εταιρείες, ειδικά σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, όπου οι αμοιβές είναι συγκριτικά λιγότερο ελκυστικές, ή βιομηχανίες όπως η νομοθεσία ή η τεχνολογία πληροφοριών, όπου ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση εργαζομένων είναι υψηλός.
«Είναι ένα παράδοξο. Αν ρωτήσετε τους πολιτικούς, όταν πρόκειται για έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα έλεγαν ότι «όλοι πρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες και όχι λιγότερες», είπε ο Carsten Meier, συνιδρυτής και συνεργάτης στην Intraprenör, την εταιρεία συμβούλων με έδρα το Βερολίνο που συμμετέχει στις δοκιμές.
«Μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι μια ελκυστική ιδέα για την επίλυση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, καθώς διευκολύνει τις εταιρείες να αποκτήσουν περισσότερη έλξη με τα κατάλληλα ταλέντα. Αυτός είναι ο κύριος στόχος των εταιρειών που συμμετέχουν».
Πώς θα μειωθούν οι άδειες
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πρόσφατα ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας θα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Έθεσε τον εκτιμώμενο αριθμό των κενών θέσεων εργασίας σε δύο εκατομμύρια, παρόλο που το εκτιμώμενο στάδιο των ειδικευμένων εργαζομένων αναμένεται να ανέλθει στα πέντε εκατομμύρια έως το 2035 στη Γερμανία.
Ο Meier είπε ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ευεξία των εργαζομένων, γεγονός που θα μειώσει την αναρρωτική άδεια, καθώς θα αφήσει περισσότερο χώρο για αναψυχή και σωματικές δραστηριότητες.
«Για παράδειγμα, οι άνδρες θα ήταν πιο παρόντες στις δραστηριότητες φροντίδας των παιδιών τους ή των ηλικιωμένων, βοηθώντας τις γυναίκες να μπουν σε περισσότερα είδη πλήρους απασχόλησης, κάτι που θα αντιμετωπίσει επίσης την έλλειψη εργατικού δυναμικού», είπε.
Η Γερμανία έχασε περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ (28,5 δισεκατομμύρια δολάρια) οικονομικής αξίας το 2023 λόγω των υψηλών επιπέδων αναρρωτικής άδειας – μεταξύ των υψηλότερων στις ανεπτυγμένες χώρες.
Σχεδιάζοντας μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας
Οι γερμανικές δοκιμές έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες διαφόρων τομέων.
«Η αρχή μας βασίζεται σε έναν κανόνα 100-80-100, μια σημαντική μείωση του χρόνου εργασίας εστιασμένη στην παραγωγικότητα, που σημαίνει 100% αμοιβή για 80% χρόνο και 100% παραγωγικότητα», δήλωσε η Charlotte Lockhart, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της 4DWG. «Διαφορετικές επιχειρήσεις θα έχουν διαφορετικούς τρόπους για να το κάνουν αυτό».
Ωστόσο, το γερμανικό πείραμα είναι πιο περίπλοκο από μια απλή άσκηση στη συρρίκνωση των ωρών εργασίας.
Οι περισσότερες εταιρείες που συμμετέχουν στο γερμανικό πείραμα – ενώ μειώνουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 40 – δεν έχουν μειωθεί στις 32, αριθμός που θα ταίριαζε σε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με οκτώ ώρες την ημέρα.
Αύξηση παραγωγικότητας
Δεδομένου ότι η συμμετοχή των εταιρειών είναι εθελοντική και οι όροι των δοκιμών είναι ευέλικτοι, ορισμένες εταιρείες δίνουν στους εργαζομένους μια μέρα άδεια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, κάθε εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται επιπλέον ώρες τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες για να πάρει τρεις ημέρες προγραμματισμένης άδειας από την εργασία του.
Η ομάδα 4DWG έχει συμμετάσχει στη διεξαγωγή παρόμοιων μελετών σε άλλες χώρες για να δοκιμάσει την «τετραήμερη» εβδομάδα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιρλανδίας και της Αυστραλίας. Πειράματα συμπιεσμένων ωρών εργασίας έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία και την Πορτογαλία, παρόλο που τα εργατικά συνδικάτα ζητούν, τα τελευταία χρόνια, μειωμένες ώρες εργασίας.
Το 90% των εταιρειών που έχουν συμμετάσχει στις παγκόσμιες δοκιμές τους μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει σε «κάποια μορφή μειωμένων ωρών εργασίας την εβδομάδα» μετά τα πειράματα. Οι μελέτες που διεξήχθησαν από την 4DWG έδειξαν αύξηση «25 τοις εκατό» στην παραγωγικότητα για τις επιχειρήσεις.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ