Η θεραπευτική ιδιότητα του journaling – Γιατί αξίζει να καταγράφεις τις σκέψεις σου
Το να κρατά κανείς ημερολόγιο μη σου φαίνεται ντεμοντέ.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Το να τηρείς ένα ημερολόγιο δεν είναι παιδική συνήθεια. Εκφράζεις σε ένα χαρτί όσα νιώθεις, αισθάνεσαι και σκέφτεσαι που ανήκουν μόνο σε εσένα. Αυτός ο απλός τρόπος του journaling σε βοηθά να ανακαλύψεις, κατανοήσεις και να θεραπεύσεις τον εαυτό σου.
Σε ένα άρθρο του 1976 που δημοσιεύτηκε από τους New York Times με τίτλο «Γιατί γράφω», η Αμερικανίδα συγγραφέας Joan Didion δηλώνει: «Γράφω εντελώς για να μάθω τι σκέφτομαι, τι κοιτάζω, τι βλέπω και τι σημαίνει. Τι θέλω και τι φοβάμαι».
Η συγγραφέας συνόψισε έτσι, με λίγες μόνο λέξεις αυτό που νιώθουν πολλοί άνθρωποι όταν παίρνουν μολύβι και χαρτί, ή κάθονται στον υπολογιστή τους ή ανοίγουν την εφαρμογή Notes στο κινητό τους τηλέφωνο και απλά γράψουν. Χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να γράφουν σκέψεις σχετικά με τα πράγματα που τους συμβαίνουν, για τις επιθυμίες τους, τους φόβους και τις τραγωδίες τους.
Η θεραπευτική ιδιότητα των λέξεων
Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε τι είναι ημερολόγιο και πολλοί από εμάς το έχουμε κρατήσει, ειδικά όταν ήμασταν παιδιά και έφηβοι. Η επιστροφή σε αυτές τις σελίδες είναι συχνά μια τρυφερή, διασκεδαστική εμπειρία.
Όπως μας τονώνουν οι στίχοι τραγουδιών, όπως τα ποιήματα μιλάνε στη ψυχή μας ή τα λόγια ενός ηθοποιού εκφράζουν το δίκιο και την αλήθεια μας, έτσι και οι λέξεις που γράφονται σ’ ένα ημερολόγιο αποσυμφορίζουν, παρηγορούν και ενδυναμώνουν.
Σκεφτόμαστε πιο γρήγορα από ό,τι γράφουμε. Η διαδικασία της γραφής δημιουργεί χώρο μέσα στον χρόνο βοηθώντας μας να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε βαθύτερες αλήθειες.
Κάνεις δεν θα μας κρίνει για τις σκέψεις μας. Γράφοντας σ’ αυτό θα γινόμαστε περισσότερο ειλικρινής με τον εαυτό μας.
Γράφοντας και διαβάζοντας γεγονότα και σκέψεις βάζουμε τα πράγματα σε σειρά. Αυτό μας βοηθά στο να πάρουμε μια σωστή απόφαση και να κάνουμε σωστές κινήσεις.
Το journaling μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμιση του άγχους και της κατάθλιψης. Σύμφωνα με την Saba Harouni Lurie, LMFT, θεραπεύτρια και ιδρύτρια του Take Root Therapy, η τήρηση ημερολογίου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διαχείριση του στρες. «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταφέρετε να αναγνωρίζετε καλύτερα τα ερεθίσματα που σας προκαλούν άγχος και να αναπτύξετε τεχνικές για να τα αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά στο μέλλον», λέει η Lurie.
Πώς να ξεκινήσεις και εσύ;
Χρησιμοποίησε ένα στυλό και χαρτί αντί να διατήσεις ένα ψηφιακό ημερολόγιο.
Μην σε απασχολεί τι θα γράψεις και πως
Γράψε την ίδια ώρα κάθε μέρα, αν μπορείς.
Θυμήσου ότι το ημερολόγιο σου είναι μόνο για εσένα!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις