Η πίεση απέναντι στον εαυτό μας μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες. Η κατανόηση αυτών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αυτογνωσία, την προσωπική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση τη συνολική μας καλή υγεία και ευεξία.

Πώς άραγε προκύπτει μια τέτοια πίεση και πώς τη σταματάμε;

Πιθανοί λόγοι που είστε «σκληροί» με τον εαυτό σας

Υψηλές προσδοκίες

Δεν είναι κακό να ανεβάζετε τον πήχη, αλλά μήπως έχετε εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες και επιδιώκετε σε πολλές πτυχές της ζωής σας μονίμως την τελειότητα;

Τα μη ρεαλιστικά πρότυπα είναι από μόνα τους πιεστικά και μπορεί να προκαλέσουν περιττό άγχος και αγωνία.

Φόβος αποτυχίας ή κακής κριτικής

Ένας τέτοιος φόβος μπορεί να σας οδηγήσει στο να ασκήσετε υπερβολική πίεση στον εαυτό σας. Ίσως πιστεύετε ότι εάν δεν ανταποκριθείτε σε ορισμένες προσδοκίες, θα θεωρηθείτε τουλάχιστον ανεπαρκείς.

Εξωτερικές επιρροές

Οι κοινωνικές- πολιτιστικές προσδοκίες καθώς και οι συγκρίσεις με άλλα άτομα μπορούν να συμβάλουν στην πίεση.

Δεν είναι ωφέλιμο να προσπαθείτε να επιτύχετε στόχους με βάση εξωτερικά σημεία αναφοράς που πιθανότατα μάλιστα δεν ευθυγραμμίζονται με τις πραγματικές σας επιθυμίες.

Αυτοεκτίμηση και επικύρωση

Η άσκηση πίεσης στον εαυτό σας μπορεί να είναι ένας τρόπος να αποδείξετε την αξία σας σε εσάς ή στους γύρω σας. Ίσως πιστεύετε ότι η επίτευξη ορισμένων στόχων ή η τήρηση συγκεκριμένων προτύπων θα σας κάνει να νιώσετε πιο πολύτιμοι ή αποδεκτοί.

Έλλειψη ελέγχου

Μερικές φορές, η άσκηση πίεσης είναι μια απάντηση στο αίσθημα έλλειψης ελέγχου. Θέτοντας υψηλές προσδοκίες και πιέζοντας τον εαυτό σας, μάλλον πιστεύετε ότι μπορείτε να ανακτήσετε την αίσθηση του ελέγχου σε ποικίλες περιστάσεις.

Για να αλλάξετε την κατάσταση

Αναγνωρίστε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογήστε τις προσδοκίες σας. Είναι ρεαλιστικές και εφικτές; Η προσαρμογή των προσδοκιών σας σε πιο λογικά πλαίσια μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση.

Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη και κατανόηση

Αναγνωρίστε πως το να κάνετε λάθη ή να αντιμετωπίζετε προκλήσεις είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής. Συγχωρήστε τον εαυτό σας και μεταβείτε από την σκληρή αυτοκριτική, στην υποστήριξη και την ενθάρρυνση.

Εστιάστε στην πρόοδο, όχι στην τελειότητα

Χαρείτε μικρά επιτεύγματα και ορόσημα στην πορεία. Η ανάπτυξη και η βελτίωση είναι σταδιακές διαδικασίες και είναι ok να κάνετε ένα βήμα τη φορά.

Βάλτε προτεραιότητες

Χωρίστε τους στόχους σας σε διαχειρίσιμα «κομμάτια» και ιεραρχήστε τους με βάση τη σημασία και τη σκοπιμότητά τους.

Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και εστιάζοντας σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εσάς, μπορείτε να μειώσετε το άγχος της προσπάθειας να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα.

Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα και στη διαχείριση του άγχους

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να επαναφορτιστείτε.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την άσκηση, πρακτικές ενσυνειδητότητας, χόμπι, να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα κ.τλ.

Προκαλέστε την αρνητική φωνή στο μυαλό σας

Δώστε προσοχή στον εσωτερικό σας διάλογο και αμφισβητήστε αυτή τη φωνή που σας επικρίνει. Αντικαταστήστε αρνητικές σκέψεις με θετικές, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τα δυνατά σας σημεία, τα επιτεύγματα και την πρόοδο που έχετε κάνει.

*Θυμηθείτε

Το να σπάσετε ένα τέτοιο μοτίβο απαιτεί χρόνο και υπομονή. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης και αναζητήστε υποστήριξη από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, εάν νιώθετε πως την έχετε ανάγκη.

Πηγή: Vita